Žlutá, červená, zelená, oranžová. To není duha, ale čočka. Poznejte ji

Jak často by měla být luštěnina na našem talíři? Alespoň třikrát týdně. Že to bude nuda? Rozhodně ne. Na výběr máte hned několik druhů čočky. Červená čočka nenadýmá, žlutá čočka se hodí k pokrmům indické kuchyně, francouzská čočka je delikátní a černá čočka je perfektní do salátů. Poznejte je všechny.

Luštěnina bohatá na bílkoviny

Všechny druhy čočky mají vysoký obsah bílkovin a jsou přirozeně bezlepkové. Pro zažívací systém mohou být těžší, proto je důležité je správně upravit. Pro lepší stravitelnost se doporučuje některé druhy čočky namočit na několik hodin a následně uvařit v jiné vodě. Někdy pomáhá úprava rozmixováním či umletím.

Vysoký obsah vlákniny v čočce je zárukou pomalého vstřebávání energie a rovnoměrného uvolňování glukózy do krve. Konzumace dostatečného množství vlákniny ve stravě je prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Vysoký obsah železa a kyseliny listové pomáhá při anémii.

Známá luštěnina má spoustu podob

O tom, že je luštěnina zdraví prospěšná, nemůže být pochyb. Luštěninový pokrm by se na našem talíři měl objevit alespoň třikrát týdně. Že vás neláká představa čočky na kyselo s párkem třikrát týdně? Ani nemusí. Čočka má mnoho podob a dá se upravit na sto a více způsobů.

Klasická čočka

Běžná čočka se nazývá zelená čočka, ačkoliv má hnědavé odstíny. Tato čočka provází lidstvo už po tisíce let.

Zelená čočka obsahuje vlákninu a velké množství železa. Neobsahuje žádný tuk a je vydatným zdrojem energie. Má vysoký obsah kyseliny listové a železa.

Hodí se do polévek, do salátů nebo jako příloha. Zkuste ji však připravit bez mouky.

Červená čočka nenadýmá

Červená čočka je zajímavá na pohled a má příjemnou chuť. Vzniká oloupáním a rozpůlením čočky žluté. Jelikož nenadýmá, můžete ji přidávat do pokrmů i nejmenším a obohatit jejich jídelníček. Červená čočka má hodně železa, selenu, fosforu a vitamínu B6. Tato čočka se nemusí namáčet a je rychle měkká. Proto pozor na její rozvaření. Je vhodná do polévek i jako příloha. Připravit z ní můžete i lahodné karbanátky. Při rozvaření se hodí do pomazánek nebo s ní můžete zahustit jiné pokrmy.

Čočkový gurmán vybírá černou čočku

Méně známým druhem je černá čočka. Ta se na pultech obchodů objevila poměrně nedávno. Rychle si však získala popularitu a receptů s černou čočkou je nespočet. Vyhledávaná je pro dokonalou jemnou chuť. Má nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Černý pigment obsahuje antioxidanty.

Před vařením se nemusí namáčet a příjemným zjištěním je i to, že si zachovává tvar po uvaření.

Černá čočka je ideální do salátů, a dokonce i na studené mísy. Kombinovat ji můžete s kořenovou zeleninou, jako příloha se hodí k rybě.

Nejkvalitnější čočka je ta francouzská

Francouzská čočka zvaná puy je nejkvalitnějším druhem čočky. Ani ona se při vaření nerozvaří a má vynikající výraznou chuť. Je mírně pikantní a připomíná oříšky. Před vařením se nemusí namáčet a hotová je za dvacet minut. Je výborná do salátů.

Indové si pochutnávají na žluté čočce

Žlutá čočka se hodí do pokrmů indické kuchyně. Chuťově si rozumí se všemi druhy indického koření a můžete ji připravit i jako pikantní přílohu.

Má velký obsah vlákniny, vitamínu B6, železa i zinku. Žlutá čočka se dokonce doporučuje při potížích s trávením a při dietním režimu.

Oříšková čočka

Chuť po oříšcích má španělská hnědá čočka. V obchodech byste ji našli pod označením Pardina. Po uvaření má příjemnou chuť i strukturu. Během přípravy se rozvaří jen mírně, proto je vhodná do salátů.

Tip pro vaření čočky

Pro lepší stravitelnost a chuť čočky přidejte při vaření do čočky majoránku, tymián nebo listy libečku.

Od: Iva V, 5.1.2021