Kdo porazí jogurt? Kefír. Poznejte nejsilnější probiotikum

Na počátku dvacátého století pracoval ukrajinský lékař a nositel Nobelovy ceny na teorii dlouhověkosti. Vycházel z předpokladu, že stáří vzniká v důsledku otravy střevní mikroflóry. V jeho teorii bylo sice několik sporných bodů, ale zásadní doporučení je neměnné i pro 21. století. Pijte kefír každý den!

Co je to kefír

Kefír je fermentovaný (kvašený) nápoj. Vzniká z mléka a obsahuje probiotika a kvasinky. Je možné jej připravit z jakéhokoliv typu mléka včetně rostlinných alternativ.

Pro přípravu se používá mléko bez pasterizace a kefírová zrna (tibetská houba). Fermentace trvá 24 hodin a probíhá při pokojové teplotě, v případě, že si budete kefír vyrábět doma.

Probiotika v kefíru přispívají ke správné mikroflóře ve střevech. Právě ta je základem pro dobře fungující imunitní systém. Kefír je jedna z probioticky nejbohatších potravin. Organizmu prospívá více než jogurt.

Kde se vzal kefír

Původ kefíru se připisuje kavkazským národům. Jeho historie se píše už pět tisíc let a po celou dobu jsou s jeho užíváním spojeny benefity pro naše zdraví i pokožku.

Kefírová zrna (tibetská houba) se přidávala do vaků s mlékem, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Kefírová zrna jsou plná bakterií a kvasinek. Je to živý organizmus, který při správné péči stále narůstá.

Co obsahuje kefír

V kefíru je velké množství probiotik, biotinu, kyseliny listové a vápníku. Zároveň obsahuje bioaktivní látky, které pomáhají se vstřebáváním vápníku. V kefíru najdete fosfor, hořčík, vitamín D i vitamín K2.

Dobře fungující střevní mikroflóra je jakousi bariérou, která ochrání tělo před chorobami, toxiny i účinky stresu.

Pomáhá správnému vývoji kostí, proto na kefír nezapomínejte v jídelníčku dětí.

Jak pomáhá kefír:

Kefír a alergie

Vznik alergií je spojován se zánětlivými ložisky v těle. Kefír proti zánětlivým ložiskům bojuje a brání i hromadění dusivého hlenu. Přirozenou cestou tak mírní průběh alergií.

Kefír a pokožka

Zdraví vychází zevnitř a problémy organizmu jsou dobře patrné na kvalitě pleti. Akné, vyrážky i ekzémy budou mírnější nebo zcela vymizí při pravidelném pití kefíru.

Kefír můžete použít i jako pleťovou či vlasovou masku.

Kolik pít kefíru

Kefírem se nejde předávkovat, pokud vám chutná, není důvod proč si jej nedopřát. Pro správné fungování střevní mikroflóry se doporučuje pití minimálně jednoho litru kefíru týdně. Jeden hrnek kefíru ke svačině každý den dělá zázraky.

Kefír a intolerance laktózy

Fermentace změní mléko a kefír si mohou dopřát i lidé, kteří jsou na laktózu citliví. Obsah laktózy v kefíru je minimální, protože dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou.

Vegani a kefír

Pro vegany je dobou zprávou, že se nemusejí vzdávat pití kefíru. Kefír je možné připravit i z kokosového mléka.

Zvýšení kefírových dávek

Pokud nepijete kefír pravidelně a nechcete mu vyhradit místo v jídelníčku, jsou chvíle, kdy je třeba udělat výjimku a po kefíru sáhnout. Je to v období užívání antibiotik.

I když jste kefíru nepřišli na chuť, pokud užíváte antibiotika, překonejte se. Kvašený nápoj rychle vrátí střevní mikroflóru narušenou antibiotiky do původní kondice.

Od: Iva V, 12.10.2020