Pálivé zdraví chilli papriček

Chilli papričky jsou známé už tisíce let a využívané pro blahodárné účinky na zdraví. Mají vysoký obsah vitamínů, pomáhají s hubnutím i s úzkostnými stavy. Pálivý ďáblík umí snížit cholesterol i regulovat hladinu cukru v krvi.

Nejpálivější papričky

Lilkovitá rostlina z čeledi paprika se pěstuje v mnoha druzích. Chilli se správně nazývá Capsicum annum a pochází ze Střední Ameriky. Jeho počátky v jídelníčku bychom vystopovali k mexické kuchyni, po 17 století se dostává i do zbytku světa. Začíná se pěstovat i na jiných kontinentech, šlechtit a různě zpracovávat.

Pěstování chilli papriček

Chilli paprička je poměrně nenáročná rostlina, dá se snadno pěstovat i v našich zahradách. Ve větším truhlíku vám poroste i na balkóně. Vzrostlý keř je asi 1 metr vysoký a má dřevnatou stopku. Bílé květy se později promění v lusky. Použít můžete zelené chilli papričky nebo papričky nechat dozrát do sytě rudé barvy. Je možné je nakládat nebo sušit.

Jak chilli papričky pálí

Pálivost chilli papriček závisí na druhu, odrůdě rostliny. Dají se pěstovat papričky s jemnou, pikantnější chutí nebo ty, co pálí tak, že přivodí zdravotní problémy. Pálivost papriček je dokonce možné měřit na Scovilleho stupnici. Habaneros, nejpálivější druhy, dosahují pálivosti 500 000 SHU (jednotky pálivosti na Scovilleho stupnici).

Proč pustit pálivého ďábla do jídelníčku

Vysoký obsah kapsaicinu obsažený v chilli papričkách je antibakteriální i analgetický. Namísto léku na bolest si příště můžete zakousnout chilli papričku. Chilli papričky bojují proti nádorovým onemocněním a snižují hladinu cukru v krvi. Pomáhají diabetikům a umí snížit i hladinu cholesterolu.

Bohatý zdroj vitamínu C

O vitamínu C a jeho důležitosti slyšíme ze všech stran. Přesto jej máme v jídelníčku stále málo. Zelené i červené chilli papričky jsou velkým zdrojem vitaminu C. Potřebují jej naše kosti, vnitřní orgány i cévy. Pomáhá i imunitnímu systému a upravuje metabolické procesy.

Kdo zvládne 100 g chilli papriček denně, získá 240 % denní potřeby vitamínu C.

Minerální látky v chilli

Papričky chilli jsou bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, železa a manganu. Upravují krevní tlak a mají pozitivní vliv na srdeční činnost i celý kardiovaskulární systém. Obsažené antioxidanty zase odstraňují volné radikály z těla.

S chilli proti artritidě

Chilli se používá i k výrobě nejrůznějších mastí a tinktur. Hlavní přísadou je kapsaicin. Ten má protizánětlivé účinky a úspěšně tlumí bolest. Přípravky se používají při léčbě artritidy nebo bolestech svalů. Masti s obsahem kapsaicinu jsou účinné, a přesto kůži nijak nedráždí.

Jak chilli paprička pomáhá hubnout

Pálivá chuť chilli papriček rozbouří metabolické procesy v těle. Tělo začne spalovat více kyslíku a začne produkovat teplo. Tím spotřebujete mnohem více kalorií po samotném jídle. Zároveň vám pálivá chuť jídla zabrání v konzumaci velké porce a bude vás nutit ke zpomalení v samotném jídle. To přispívá k větší sytosti. Chilli papričky jsou i přírodním projímadlem, snižují chutě na sladké a tučné.

Zrychlování metabolismu s chilli

Řada vědeckých studií ukázala, že denní konzumace chilli papriček zrychluje metabolizmus o desítky procent. Pokud byste si chtěli tento benefit užít naplno, znamenalo by to konzumaci 1 polévkové lžíce čerstvých chilli papriček nasekaných nahrubo každý den.

Použití chilli papriček

Největší benefity pro lidské zdraví mají čerstvé chilli papričky. Dnes už je v obchodech můžeme zakoupit po celý rok. Vždy vyberte plod beze skvrn. Skladujte je v lednici a použijte do týdne. Sušené chilli papričky je možné skladovat i v pokojové teplotě, ale v uzavřeném tmavém obalu. U rozemletých chilli papriček v podobě koření si pečlivě přečtěte složení. Někdy jsou k chilli přidávány další typy kořenících směsí.

Chilli papričky můžete přidat do všech pokrmů z masa, do omáček i do polévek. Oblíbené jsou i na pizzu nebo do nakládané zeleniny.

První pomoc při pálení

Kdo není zvyklý na pálivou chuť chilli papriček, měl by začít s méně pálivými druhy nebo jen špetkou koření. Pokud se zakousnete do vysoce pálivého druhu pomůže lžíce jogurtu. Ta zmírní prudké pálení a uleví sliznici v ústech. Pomáhá i zapíjení sklenicí plnotučného mléka.

Od: Iva V, 3.6.2020