Ovesné vločky jako ideální snídaně, svačinka i večeře

Ovesné vločky jsou označovány jako funkční potravina. Jejich každodenní konzumace je doporučena nejen v době, kdy se snažíte o redukci váhy. Jsou prevencí řady nemocí a působí blahodárně i na pleť.

Ovesné vločky s vysokým podílem vlákniny

Je známo, že potravina s vysokým podílem vlákniny má sytící schopnost. V ovesných vločkách najdete vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny. Po jedné porci budete zasyceni na dlouhou dobu. Energie se bude uvolňovat pozvolna, to znamená, že hladina glukózy v krvi nebude výrazně kolísat. Nečeká vás rychlý nástup vlčího hladu nebo chuť na sladkosti.

Rozlučte se s kilogramy

Vláknina v ovesných vločkách má sytící efekt a nebudou vás trápit chutě na sladkosti. Díky tomu se dokážete stravovat pravidelně a v menších porcích až do odpoledních hodin. Ovesné vločky navíc absorbují vodu v organizmu, úbytek na váze bude rychlejší, což vás namotivuje v pokračování s režimem.

Obsah omega 3 mastných kyselin

Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin napomáhá v boji proti rakovině, vzniku krevních sraženin a působí i protizánětlivě. Rozhodně je zařaďte do jídelníčku, pokud máte zvýšené riziko cukrovky nebo bojujete s vysokým krevním tlakem. Dalším velkým zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou mořské ryby, jako losos nebo makrela. Oproti ovesným vločkám je však stěží zařadíme do jídelníčku na každý den.

Upravují trávení

Potíže s trávením dokáží přivodit nejednu horkou chvilku. Bolestivé břicho, nadýmání a celkový pocit nepohody potkáváte několikrát týdně? Pak večeře s porcí ovesných vloček udělá zázraky. Ovesné vločky váží toxiny usazené na střevní stěně, pomáhají s detoxikací organizmu. Pravidelná konzumace znamená rychlou úpravu trávení a tím i pocit větší pohody po celý den. Zároveň uděláte výrazný krok v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Zlepšují činnost štítné žlázy

Hormony vylučované štítnou žlázou jsou odpovědné za obrovské množství procesů v těle. Se špatnou činností štítné žlázy se můžeme těšit na únavu, přibírání na váze, výkyvy nálad. Ženy na problémy s menstruačním cyklem. Zvýšenou činnost štítné žlázy pomáhají ovesné vločky upravit.

S ovesnými vločkami za vyšším testosteronem

Testosteron je hormon, který zodpovídá mimo jiné za potíže v intimní oblasti. Určitě jste nevěděli, že denní porce ovesných vloček pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu.

S ovesnými vločkami k lepší pleti

Dámám zase pomáhají ovesné vločky ke kráse. Zábaly z ovesných vloček, peeling nebo pleťová maska stojí jen pár drobných a jejich výsledek je skvělý.

Prospívá kostem a zubům

Mangan je jedním ze stopových prvků, který nutně potřebují naše kosti i zuby. Proto by ovesné vločky neměly chybět v jídelníčku našich dětí. Vločky pomáhají i imunitnímu systému a správné funkci nervové soustavy.

S ovesnými vločkami za lepším spánkem

Esenciální aminokyselina tryptofan obsažená v ovesných vločkách upravuje hladinu stresu. Porce ovesných vloček pomáhá v boji proti úzkostem, depresím i poruchám spánku. S ovesnými vločkami se upraví i vaše soustředění a můžete se těšit na zlepšení paměti.

Ovesné vločky na sto způsobů

Díky neutrální chuti ovesných vloček je můžete připravit jako sladkou nebo slanou pochoutku. Dokonce je možné umlít z nich mouku. Tak se stanou základem pro tisíce dalších skvělých pokrmů. Lze je míchat s mlékem i jogurtem. Příprava je možná za studena i za tepla. Dají se z nich připravit nejen kaše, ale i lívance, buchty nebo omáčky.

Doporučená denní dávka

Doporučená denní dávka ovesných vloček v suchém stavu je 40 gramů pro ženy a 50 gramů pro muže. Vyměňte čokoládovou tyčinku nebo rohlík s uzeninou za mnohem lepší potravinu. Váš organizmus vám poděkuje.

A myslete na to, že vločky patří do každého dne. Jedna miska týdně zázraky neudělá.

Od: Iva V, 28.5.2020