Tempeh - super zdravá a nutričně bohatá potravina

Tempeh je tradiční Indonéské jídlo, vyrobené z fermentovaných sójových bobů, je oblíbenou vegetariánskou náhražkou masa. Ať už jste vegetarián či nikoliv, tempeh může být vhodné zařadit i do vaší diety. Je totiž bohatým zdrojem bílkovin, prebiotik a celé řady vitaminů a minerálů.

Je bohatým zdrojem mnoha živin

Tempeh se může pochlubit skvělým nutričním profilem. Obsahuje významné množství proteinu, vitaminů, minerálů a obsahuje celkem málo sacharidů a sodíku. Je dobrým zdrojem železa, vápníku, riboflavinu (vitamin B2), niacinu (vitaminu B3), hořčíku, fosforu a manganu. Z hlediska obsahu bílkovin se jeví jako nejlepší náhražka masa ze sójových produktů. Obsahuje např. cca 2 krát více proteinu než tofu. Výhodou je, že je vhodný i pro vegany, kteří z něho mohou čerpat vápník, jež je jinak hojně obsažený v mléčných výrobcích, které vegani nekonzumují.

Obsahuje prebiotika

Přestože je tempeh při výrobě fermentovaný (což je proces při kterém dochází k rozpadu cukru působením bakterií) je většinou následně tepelně upraven, a proto tyto bakterie, jež jsou důležité pro naše střevo nejsou poté obsaženy v tempehu. Nicméně tempeh našemu střevu a bakteriím v něm prospívá jinak, a to obsahem prebiotik, což je druh vlákniny, kterým se bakterie v našem střevě živí. Studie také ukazují, že zvýšený příjem prebiotik způsobuje vyšší tvorbu mastných kyselin s krátkým řetězcem, které slouží jako zdroj energie pro buňky v našem střevě.

Fermentací také dochází ke zničení kyseliny fytové, která snižuje vstřebávání minerálních látek ze stravy. Tuto kyselinu obsahují všechny sójové výrobky, které nejsou fermentovány.

Napomáhá snižování cholesterolu

Tempeh je tradičně vyráběn ze sójových bobů, které obsahují rostlinné látky zvané isoflavony. A právě isoflavony ze sóji bývají spojovány se snižováním hladiny cholesterolu. Mnoho studií ukazuje, že isoflavony dokáží snižovat jak LDL cholesterol, tak i HDL cholesterol, čímž snižují i celkový cholesterol, zároveň se také ukazuje, že dokáží snižovat i hladinu triglyceridů.

Dokáže snižovat oxidační stres

Studie ukazují, že isoflavony mají také antioxidační vlastnosti a dokáží snižovat oxidační stres. Účelem antioxidantů je neutralizovat volné radikály, což jsou atomy, které jsou nestabilní a mohou být příčinou rozvoje chronických onemocnění. Akumulace volných radikálů bývá spojována se vznikem mnoha onemocnění včetně diabetu, kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Mnoho studií prokázalo, že právě isoflavony dokáží zvýšit antioxidační aktivitu v těle, čímž snižují oxidační stres, tím, že neutralizují už zmíněné volné radikály.

Zlepšuje zdraví kostí

Tempeh je dobrým zdrojem vápníku, minerálu, který je zodpovědný za udržení silných kostí. Adekvátní příjem vápníku působí preventivně proti rozvoji nemocí jako je například osteoporóza, které jsou spojeny se ztrátou kostní hmoty. Výzkumy zabývající se vstřebatelností vápníku ukazují, že vápník z tempehu se vstřebává stejně dobře jako z mléčných produktů, které jsou nejčastějším zdrojem vápníku v lidské stravě.

Tempeh není vhodný pro každého

Tempeh a ostatní fermentované výrobky ze sóji jsou bezpečné a zdravé pro většinu lidí. Nicméně jsou tu i lidé, kteří by se měli vyhýbat jejich konzumaci. Jedná se o jedince trpících alergií na sóju, jimž může sója spustit alergickou reakci, což se může projevit kopřivkou, otokem nebo těžkým dýcháním. Dále by se také všem sójovým výrobkům měli vyhýbat lidé s problémy se štítnou žlázou, Protože sója obsahuje goitrogeny, látky narušující funkci štítné žlázy.

Shrnutí

Tempeh je nutričně bohatou potravinou, která se dá připravovat na mnoho způsobů. Jedná se o jednu z nejzdravějších náhražek masa, ale je vhodný i pro lidi, kteří maso běžně konzumují. Vyhýbat byste se mu měli jedině ve výše zmiňovaných případech.

Od: PelMel, 12.2.2020