Je mrkev dobrá pro náš zrak?

Většině z nás bylo od útlého věku vštěpováno, že máme baštit mrkev, protože je dobrá na oči. Je to opravdu tak? Nebo je to úplně celé jenom mýtus? Povíme si v dnešním článku.

Odkud se k nám mrkev vlastně rozšířila?

Mrkev patří mezi kořenovou zeleninu. Pochází z oblasti jižní Asie, konkrétně Afganistánu, Íránu a Pákistánu, kde dodnes můžeme najít její divoké předky. V průběhu 12. století se mrkev dostala až do západní Evropy a do Číny. Dnes se pěstuje po celém světě. Původní kořeny mrkve měly bílou a červenou barvu, současné oranžové zbarvení vzniklo v 17. století šlechtěním v Holandsku a způsobuje ho beta karoten v mrkvi obsažený. Je nám známý také název karotka, což je raná odrůda mrkve s jemnější dužninou.

Na rozdíl od většiny zeleniny je mrkev zdravější vařená nebo restovaná. Syrová mrkev díky tuhým buněčným stěnám stěžuje vstřebávání beta karotenu v tenkém střevě. Při tepelné úpravě se přemění více než polovina této látky na vitamin A. Mrkev bychom měli tedy konzumovat s menším množstvím tuku, aby se dobře vstřebaly látky, které jsou rozpustné v tucích.

Prospěšné látky a prvky obsažené v mrkvi

Mrkev obsahuje spoustu vitamínů jako B, C, D, E, K, provitamín A (beta karoten), dále lecitin, spoustu vlákniny, lehce stravitelnou glukózu, sodík, vápník, hořčík, jód, draslík, fosfor, železo, měď, zinek, mangan a selen. Jak vidíte, mrkev je nabitá obrovským množstvím našemu tělu prospěšných látek.

A konečně se dostáváme k tomu, jak je to s tím zrakem a vlivem mrkve na něj. Mrkev je bohatá na beta karoten, z něhož chemickou přeměnou vzniká důležitý vitamín A, který je skutečně dobrý pro naše oči. Podílí se tak na kvalitním vnímání zrakového vjemu na sítnici. Pomáhá rovněž při šerosleposti, což je neschopnost oka přizpůsobit se šeru nebo tmě, přestože denní vidění je ostré. Vysoký obsah beta karotenu v mrkvi také snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace, k níž někdy dochází vlivem stárnutí oka.

Brýle díky konzumaci mrkve opravdu neodložíme.

Pokud bychom se ale zaměřili na zrakové vady, ať už jde například o krátkozrakost a dalekozrakost, tak s tím konzumace mrkve vůbec nesouvisí a vzniku vady nezabrání. Tudíž na tvrzení, že je mrkev dobrá na zrak, je špetka pravdy, ale také trochu mýtus.

Čím dalším pozitivním se mrkev ještě vyznačuje?

Mrkev podporuje náš imunitní systém díky obsahu selenu a chrání tělo před volnými radikály. Je prokázáno, že pravidelná konzumace karotky stojí za snížením hladiny cholesterolu. To je velmi významné, jelikož vysoký cholesterol přispívá ke vzniku srdečních a cévních onemocnění.

Mrkev má vliv i na naši trávicí soustavu. Pokud trpíme zácpou, je pro nás vhodná mrkev syrová, na průjem se naopak doporučuje mrkev vařená. 

V mrkvi je obsažen vitamín K1, který má velký význam pro správnou srážlivost krve, ale také pro zdravý metabolismus kostí i cévních stěn. Podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy. 

Syrová mrkev obsahuje sacharid falkarinol, který má silné protirakovinné účinky. Falkarinol je však nestabilní a při vaření se snadno rozkládá. Mrkev by se tedy měla vařit vcelku, aby tato důležitá složka zůstala zachována uvnitř.

Vláknina v mrkvi zrychluje metabolismus a zároveň dodává pocit sytosti. Mrkev je velmi málo kalorická, z devadesáti procent je tvořena vodou. Dále potom obsahuje bílkoviny, tuky a cca 6% sacharidů. Je tedy vhodná v období držení redukčních diet.

Pravidelná konzumace mrkve neobyčejně svědčí zdravému, svěžímu vzhledu pokožky, kterou chrání před následky slunění i projevy stárnutí.

Mrkev má velmi bohaté uplatnění v kuchyni. Připravují se z ní saláty, polévky, přílohy, pomazánky, dokonce i dorty a cukroví. I čerstvá nať se dá využít jako bylinka třeba do polévky.

Kupujete-li větší množství mrkve, je třeba ji skladovat na chladném a temném místě. Mrkev si nepřipravujte zbytečně předem, ale až těsně před její konzumací či úpravou. Oxidací by se mohl zničit vitamín C a na hodnotě by mohly ztratit i ostatní důležité živiny.

A víte, že i mrkev má svůj svátek? Od roku 2012 se 4. dubna slaví Mezinárodní den mrkve. Společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii a Japonsku.

Tolik pro dnešek o mrkvi. Je to opravdu velmi zdraví prospěšná zelenina, nicméně nošení brýlí nás nezbaví.

Od: Šárka75, 28.1.2020