Sýry na talíři: Není jen eidam a taveňák

Sýry patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům a mnozí si bez nich svůj jídelníček už ani nedovedou představit. Svět sýrů zahrnuje velké množství rozličných druhů, které se od sebe odlišují nejenom chutí, ale i charakteristickou vůní, konzistencí a technologií výroby. Vyznat se v sýrech je však poněkud zapeklitý oříšek. Pojďme si představit některé z oblíbených druhů.

Malý lexikon sýrů

Jak jsme již naznačili, se sýry to není vůbec jednoduché. Rozdělit je lze podle celé řady různých hledisek, mimo jiné dle druhu použitého mléka, způsobu a délky zrání či podle tvrdosti.

1. Sýry podle druhu mléka

Ačkoliv převažují sýry vyrobené z kravského mléka, mnozí lidé nedají dopustit ani na aromatické kozí, stejně jako ovčí sýry. Z buvolího mléka se dělá tradiční mozzarella.

Použité mléko může být pasterizované (tepelně ošetřené) nebo nepasterizované.

2. Sýry podle způsobu zrání

Způsob zrání ovlivňuje více faktorů, patří k nim například přístup kyslíku, teplota a vlhkost. Podle tohoto aspektu se sýry dělí do dvou základních skupin, a to na měkké a tvrdé.

3. Sýry podle délky zrání

Mnohé sýry je třeba nechat tzv. uzrát, čímž se prohloubí jejich charakteristické vlastnosti. Podle toho se vyčleňují mladé, uleželé a staré sýry. Ty s nejdelší dobou zrání se dokonce nechávají uležet více než 1 rok a označují se jako přestárlé sýry.

4. Sýry podle tvrdosti

Tvrdost sýru ovlivňuje množství obsažené vody. Pokud je jí málo, je sýr tvrdší. A platí to i naopak. Na základě tvrdosti se sýry rozdělují následovně:

Vybrané druhy sýrů z různých koutů světa

Mozzarella

Jedná se o tvarohový sýr původem z Itálie. Tradičně se vyrábí z buvolího mléka, ale v současnosti je běžně k dostání i mozzarella z běžnějšího kravského mléka. Sýr je vysoce ceněný pro příjemnou a jemnou chuť, má vysoký obsah vody.

Camembert

Patří k nejslavnějším a nejoblíbenějším francouzským sýrům. Má charakteristický válcovitý nebo půlměsícovitý tvar, jeho povrch je pokrytý bílou ušlechtilou plísní. Nechává se zrát několik týdnů. S dobou zrání se postupně prohlubuje se jeho výrazná chuť.

Feta

Tento tvarohový sýr má svůj původ v Řecku, kde se vyrábí z kozího či ovčího mléka. Má bílou barvu, je pro něj typická slaná chuť a pevná, avšak drobivá struktura.

Brynza

Brynza má svou tradici nejenom na Slovensku, ale je velice oblíbená rovněž v Maďarsku či Rumunsku. Vyrábí se nejčastěji z kozího nebo ovčího mléka, má intenzivní slanou chuť a je poměrně měkká.

Čedar

Tento známý a populární anglický polotvrdý sýr se vyrábí z kravského mléka. Existuje ve více variantách, které mohou mít jemnou až velice výraznou chuť. Výsledné chuťové vlastnosti a aroma ovlivňuje doba zrání, která může činit až dva roky. Čedar má pestré využití, skvěle se hodí i pro tepelné zpracování.

Zdroje:

Od: Jitka Kučová, 9.3.2022