Řízek je italský, smažák francouzský. Znáte historii české kuchyně?

Když se podíváme k prapředkům českých jídel, je třeba zmínit Slovany, Kelty a velký vliv Rakouska-Uherska. Česká jídla mají příchutě mnoha různých kultur. Znáte historii české kuchyně a českých jídel?

Chléb a obiloviny, základ stravy

V období středověku byl základní složkou potravy chléb, podával se samostatně nebo jako příloha k teplým pokrmům. Chleba se vyráběl kynutý z kvásku. Už ve středověkých kuchařkách z našeho území byste našli více než deset receptů na různé druhy chleba. Pochutnali byste si na žitném, nakyslém, jahelném či pohankovém chlebu. Je třeba zmínit, že označení chléb mělo jakékoliv pečivo, tedy i nejrůznější placky.

Mléčné výrobky každý den

Mléko měli naši předci domácí a v téměř každé chalupě se z něj vyráběl sýr. Mléko se zpracovávalo kravské a kozí. Pilo se nejen čerstvé, ale i kysané. Dále se z mléka vyráběl tvaroh, podmáslí, máslo a smetana.

Maso jen v neděli

Červené maso bylo vzácností a podávalo se obvykle k nedělnímu obědu nebo u příležitosti oslav. Bývalo součástí tabule o svatbách nebo o posvícení. Upravované bývalo uzením pro zvýšení trvanlivosti. Maso se konzumovalo často vařené, k pečenému masu se přidávala jablka. Častěji než maso se konzumovaly sladkovodní ryby.

Přes týden se naši předci stravovali velmi skromně. Vařila se ovesná, pohanková, krupicová nebo jáhlová kaše. Hodně se připravovaly houby, kroupy či hrách. Přes týden se také jedly vejce, luštěniny, zelí a ovoce ze zahrad.

Rozšíření obchodu obohatilo český stůl

Výraznou změnu zaznamenal český jídelníček až od 18. století. S rozšířením obchodu se začaly do Čech dovážet (a později zde i pěstovat) potraviny jako brambory, rajčata nebo paprika a kukuřice. Šlechta si dopřávala jídla přímo exotická, na stolech nechyběly želvy, ústřice, lanýži, šneci, kaviár, ale také olivy, fíky či chřest.

Tuky a cukry od 19. století

Základ pokrmů, které bychom dnes označili za typicky české, hledejme v 19. století. Tehdy se začíná formovat česká strava. Ta je bohatá na tuky a cukry. Přidává se více masa, oblíbené jsou koláče z jemně mleté mouky. Vaří se husté polévky a k hlavním chodům patří hutná omáčka.

Už v době, kdy psala kuchařky Magdalena Dobromila Rettigová, byla oblíbená jídla připravovaná na cibuli, obalované maso a nejrůznější guláše. Kynuté knedlíky se k nám dostávají z Tyrolska.

Historie českých jídel

Znáte původ pokrmů, které byste označili za typické české jídlo?

Řízek s bramborem nebo bramborovým salátem

Řízek údajně ochutnal maršál Radecký v Itálii. Recept přivezl do Vídně císaři a řízek (maso v trojobalu) si získal rychle popularitu. Původní řízek se připravoval z telecího masa. Původ bramborového salátu je těžké vystopovat. Prapředka bramborového salátu připravoval francouzský kuchař pro moskevskou šlechtu.

Svíčková omáčka

Podobnou omáčku byste našli v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, chybí však kořenová zelenina.

Maďarský guláš

Guláš má původ v Maďarsku, vypadá však zcela jinak. Guláš je spíše polévka z velkého množství cibule a masa, ochucené maďarskou paprikou. Z Maďarska doputoval guláš přes Vídeň až do Čech, kde jsme jej přetvořili do unikátní podoby a přidali houskový knedlík.

Houskový knedlík

Houskové knedlíky mají původ v těstě na chleba, které se místo pečení připravily ve vroucí vodě. O prvenství se přou Rakušané, Češi i Němci. Pravdou však je, že v podobě dlouhé šišky, která se krájí po uvaření, se připravuje výhradně u nás.

Jahodové knedlíky

Ovocné knedlíky mohou být připravovány z kynutého, tvarohového i odpalovaného těsta. Oblíbenou náplní byly původně švestky, dnes stojí na stupních vítězů jahody. Kynuté knedlíky se sladkou náplní připravovali v Rakousku a Bavorsku.

Nesmrtelný smažák

Po mnoho let jediné jídlo pro vegetariány na jídelním lístku restaurací, smažený sýr, není českým pokrmem. Původně jej připravovali Francouzi, servírovali však mnohem menší kousky a nejednalo se o hlavní chod.

Moravský vrabec, zelí, knedlík

Klasika, která nesmí chybět v žádném venkovském hostinci. Připravovala se v pražském hostinci za doby Franze Josefa, ale inspirací jí byl bavorský pokrm.

Jablečný štrůdl

Dobrota našich babiček, kterou někdo miluje s rozinkami a jiný je trpělivě vyďobává. Původ má v Rakousku. Údajně jej ale do Rakouska přivezly české služebné. Za listovým těstem bychom se museli vypravit ještě dál, konkrétně do Turecka.

Zajímavosti o české kuchyni:

Zdroje: haccp, SenzačníSenioři, infocesko.cz, coopclub, wikipedia, Prima Fresh, extra.cz

Od: Iva V, 3.6.2021