Královnu kuchyně cibuli využijete při vaření i jako lék

Králem květin je špenát a královnou kuchyně cibule. Po cibuli sáhneme téměř při každém vaření. Seznamte se s různými druhy cibule, jejich použitím v kuchyni i méně známým využitím cibule při léčbě.

Cibule, základ mnoha pokrmů

Věděli jste, že celosvětově je cibule nejpoužívanější kuchyňskou zeleninou? A její obliba nepohasíná ani v moderní kuchyni. Cibule tvoří základ masových pokrmů, dodává jim typickou chuť a vůni.

Kuchyňská cibule, žlutá

Tradiční cibule pochází ze střední Asie a je známá už od dob starověkého Řecka nebo Říma. V Čechách se začíná pěstovat a využívat od 19. století.

Hodí se pro smažení a teplou kuchyni. Je základem mnoha omáček, gulášů, masových pokrmů. Perfektní chuť má osmažená cibule, protože cibule potřebuje při přípravě teplotu alespoň 160 °C. Při vyšší teplotě se z cibule uvolní více vody a chuť je výraznější. Zároveň platí, že čím mladší cibule, tím ostřejší chuť.

Bílá cibule

Bílá cibule je velmi podobná žluté cibuli. Je však mnohem jemnější. Na chuť není tak štiplavá a jemnost oceníte i při krájení. Nebudou vám slzet oči. Má větší množství obalových slupek a hůře se čistí. Pro svou jemnost je vyhledávanou přísadou do salátů, pomazánek nebo domácí majonézy. Hodí se i do náplní při přípravě slaných závinů.

Červená cibule

Červená cibule má slupky nafialovělé barvy, stejnou barvu mají poté i okraje nakrájené cibule. Červená cibule má výraznější chuť, je ostřejší. K vaření se příliš nehodí, její chuť při přípravě zaniká. V menším množství ji můžete použít do salátů, dipů nebo pomazánek. Několik koleček se hodí i na ozdobu obložených chlebů. Při vaření dodá pokrmu zajímavou barvu, ale bohužel ne chuť.

Šalotka

Šalotka se sklízí po trsech a někdy se jí říká cibulový česnek. Je výrazná a štiplavá. Je základem mnoha pokrmů francouzské kuchyně. Hodí se k jemnějším omáčkám, drůbežímu masu nebo k rybám. Je populární i u těch, kteří mají citlivější zažívání. Šalotka nedráždí žaludek a není po ní pocit těžkosti. Chutná je i jako základ zeleninových polévek.

Perlovka

Na čerstvou perlovku často nenarazíte. Vychutnat si ji můžete jako nakládanou zeleninu. Jsou to drobné, lesklé hlavičky. Oblíbené jsou jako příloha namísto kyselých okurků. Zakoupit je můžete v jemně kořeněném nebo výrazně pikantním nálevu.

Zimní cibule

Sečka neboli zimní cibule se používá i s natí. Sklízí se celoročně. Má jemnou chuť a hodí se do pomazánek a studené kuchyně. Využijete ji všude tam, kde byste využili pórek. Chuťově jsou nať zimní cibule a pórek téměř totožné.

Jarní cibule

Jarní cibule je dříve sklizená žlutá cibule. Vychutnat si ji můžete v období březen až srpen. Vyhledávaná je pro jemnější chuť a používá se i s natí. Je dobrá do pomazánek nebo do některých pokrmů v kombinaci maso a zelenina.

Tradiční i netradiční využití cibule

Cibuli můžete ve studené i teplé kuchyni využít na tisíce způsobů. Méně známé jsou léčivé účinky cibule. Jaké netradiční použití má cibule?

Nejlepší lék na kašel

Cibulový sirup se používá jako léčivo na kašel i jako prevence v době zvýšeného rizika virových onemocnění. Dvě cibule rozdrťte tyčovým mixérem a promíchejte s medem. Nechejte 3 dny v lednici a vymačkejte šťávu. Užívá se lžíce šťávy denně.

Inhalace cibule

Na ucpaný nos pomáhá několik vdechnutí čerstvě rozkrojené cibule. Při rýmě vdechujte cibuli alespoň třikrát denně. Také můžete nakrájené kousky cibule rozmístit po pokoji, cibule likviduje viry.

Cibule podporuje hubnutí

Cibule (čerstvá) má vliv na zrychlení metabolismu. Je dobrým pomocníkem při redukčních dietách, přidávejte si ji do salátů nebo jako oblohu na pečivo.

Odvar na průjem

Průjem zastaví odvar z cibulových slupek. Na litr vody se používají dvě hrsti cibulových slupek. Odvar se vaří 10 minut a následně se popíjí.

Cibulová šťáva na bradavice

Pokud nasekáte cibuli tyčovým mixérem a vymačkáte z ní šťávu, můžete touto šťávou potírat bradavice. Šťáva zároveň urychlí hojení nejrůznějších ran.

Barvení v cibulové vodě

Cibulové slupky se používají k barvení velikonočních vajíček. Následně se vejce vyleští kouskem špeku. Vejce obarvíte sytou barvou a zcela bez chemie.

Cibule na růst vlasů

Malé množství cibulové šťávy vtírejte do vlasové pokožky každý den. Urychlíte růst vlasů. Odvar z cibulových slupek (2 hrsti na litr vody) zase pomáhá vrátit vlasům lesk a pružnost.

Všelék v ponožkách

Rychlejší úlevu od nachlazení a viróz slibují cibulové ponožky. Plátky cibule se nakrájí a obvazem se stáhnou okolo chodidel. Následně oblečete teplé ponožky, párkrát se projdete, aby se plátky zahřály a rozmačkaly a jdete spát. Zábal působí na ozdravení celého organizmu.

Od: Iva V, 17.3.2021