7 důvodů proč by jáhly neměly chybět na vašem jídelníčku

Jáhly jsou asi jeden milimetr velké žluté kuličky, které se pomalu vytrácejí z našich jídelníčků. Ve středověku byla cena jáhlů velmi vysoká a vařilo se z nich pouze sváteční jídlo. V dnešní době je vystřídala rýže a brambory a objevují se většinou pouze ve zdravých receptech. Za standardní přílohu je bohužel již považovat nemůžeme.

Víte proč zařadit jáhly zpět do jídelníčků? Znáte jejich přednosti? Zjistěte na kolik způsobů je možné je zpracovat a proč jsou pro náš organismus důležité. Připravili jsme pro vás 7 důvodů proč by jáhly neměly chybět v našich jídelníčcích.

1) Rozmanité využití v kuchyni

Jáhly mají v kuchyni své pevné místo, vzhledem k tomu, že je můžete využít hned na několik způsobů. Než se pustíte do vaření jáhlů, nezapomeňte je pečlivě proprat a spařit vroucí vodou. Díky tomu změknou a odstraníte jejich hořkou chuť. Jáhly se vaří se cca 15 min. ve vroucí vodě. Po uvaření je můžete zpracovat naslano či nasladko. Velmi jednoduše z nich připravíte kaši, přidáním mléka a medu či ovoce (na konci článku najdete recept) nebo je můžete využít jako přílohu k masu nebo zelenině. Přidat je můžete také do polévky jako zavářku či při pečení do různých koláčů a nákypů. Rychle z nich připravíte placky naslano či karbanátky. Navíc pokud milujete krémové zákusky, jáhly ideální k výrobě zdravých krémů do zákusků.

2) Vhodné pro bezlepkovou dietu

Jáhly jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Kromě toho, že se dají zpracovat na spoustu způsobů, navíc neobsahují lepek. Tedy pro každého, kdo trpí intolerancí nebo alergií na lepek jsou naprosto bezpečné a cenově dostupné. Cena ½ kg balení jáhlů se pohybuje kolem 30 Kč.

3) Pomáhají k udržení štíhlé linie

Držíte dietu a chcete shodit nějaké to kilo navíc? Přidejte jáhly do svého jídelníčku a hubněte zdravě a bez hladu. Jáhly jsou ve velké míře využívány právě při různých dietách, nejen bezlepkové. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny. Obsahují také sacharidy, ale především takové, z nichž se cukr uvolňuje pomaleji a postupně. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny se budete cítit zasyceni na delší čas a nebudete při dietě trpět hlady. Cukry se postarají o to, aby nedocházelo k výkyvům hladiny glykémie. Ideální potravina, která by rozhodně při dietním režimu neměla ve vašem jídelníčku chybět.

4) Pro krásné vlasy, nehty, zuby

Jáhly si zamilují všechny ženy. Nejen že jsou naprosto nepostradatelné v dietním jídelníčku, ale navíc obsahují také velké množství minerálů, jako jsou křemík, hořčík, draslík, zinek, železo a další. Hořčík podporuje správnou funkci nervové soustavy a srdce. Křemík ovlivňuje kvalitu vašich vlasů, zubů i nehtů. Pokud tedy trpíte lámavosti nehtů či řídkými vlasy, pak rozhodně jáhly na vašem menu nesmí chybět.

5) Pomáhají při detoxikaci organismu

Jáhly se řadí k potravinám, které se často využívají při detoxikaci těla. Kromě vlákniny jsou v nich obsaženy také antioxidanty, které očistě organismu napomáhají. Není potřeba kupovat žádné drahé přípravky, stačí si koupit pytlík jáhlů a uvařit. Při očistě těla se nedoporučuje jáhly sladit ani solit. Jáhlová kaše pak bude mít maximální možné detoxikační účinky pro váš organismus.

6) Jáhly zmírní únavu a stres

Jáhly zaženou únavu a pomohou zmírnit napětí a stres. Jak jsme se již zmínili, jáhly obsahují komplexní cukry, které se uvolňují postupně a díky tomu udržují stálou hladinu glukózy v krvi. Díky tomu zahánějí pocit únavy. Navíc obsah fosforu a některé skupiny vitaminu B napomáhají snížit napětí a podporují zmírnění stresu.

7) Podporují obnovu a tvorbu svalové hmoty

Sportujete? Pak jáhly rozhodně zapojte do vašeho týdenního menu ať už jako snídani, svačinu nebo přílohu k obědu. Obsahují totiž některé vitamíny skupiny B, jejichž účinky napomáhají regeneraci svalové hmoty. Na tvorbu a obnovu svalové hmoty má také velký vliv vysoký obsah bílkovin. Pokud jste do této chvíle jáhly přehlíželi, zapojte je do pravidelné stravy a jejich pozitivní účinky velmi brzy pocítíte na vlastní kůži.

2 tipy na recepty s jáhly

Vyzkoušejte 2 recepty s jáhly. Pro ty, co preferují sladká jídla máme připravenou jáhlovou kaši. Pro ty, co preferují slané, pak jáhly s pečenou zeleninou. Přejeme dobrou chuť.

1) Jáhlová kaše nasladko

Postup je jednoduchý. Jáhly nejprve spaříte horkou vodou. Poté přidáte mléko a dáte vařit. Jakmile je směs teplá, přidáte máslo a cukr. Za stálého míchání směs vaříte tak dlouho, až zhoustne na kaši (cca 15 min.) a je hotovo. Na talíři pak ozdobíte kakaem nebo můžete přidat ovoce.

2) Jáhly s pečenou zeleninou

V případě, že jste spíše na slaná jídla, pak vyzkoušejte náš recept na jáhly s pečenou zelenou. Jedná se o lehkou, ale zároveň chutnou večeři nebo oběd, vhodný také pro vegetariány a vegany.

Ať už se rozhodnete jáhly připravit na jakýkoliv způsob, rozhodně tím prospějete sobě a svému tělu a své kulinářské umění obohatíte o další zdravá jídla.

Od: Marie, 9.1.2021