Farfalle, orecchiette, penne, ravioli. Vyznáte se v těstovinách?

Doba, kdy jsme si mohli vybrat mezi kolínky, špagetami a nudlemi do polévky je dávno pryč. Obchody jsou zaplněny stovkami druhů těstovin atraktivních tvarů a barev. Jaké druhy těstovin patří mezi nejoblíbenější a k jakým jídlům se hodí?

Oblíbená těstovinová jídla

Těstoviny jsou oblíbené pro jejich rychlou přípravu a pro možnost dlouhého skladování. Napočítali byste přes 350 druhů těstovin což vede k miliónům receptů na jejich úpravu. Těstovinová jídla rozhodně patří do našich jídelníčků, a to dokonce i v případě, kdy se držíte zásad zdravého stravování nebo se snažíte shodit nadbytečné kilogramy.

Ve 100 gramech (vařených) těstovin byste naši méně než 30 g sacharidů a necelých 600 kj (rýže má 28 g sacharidů).

Nízký glykemický index těstovin znamená, že se energie uvolňuje do krve postupně a nedochází k prudkému výkyvu hladiny cukru v krvi. Pokrm vás zasytí na dlouhou dobu.

Jak se těstoviny dostaly na náš stůl

Původ těstovin byste našli v Číně, Italové jsou sice velkými milovníky těstovin a z Itálie přišlo mnoho druhů, ale nejsou jejich objeviteli. Během zámořských cest se do Evropy těstoviny dostaly stejně jako nové druhy koření.

Sušené těstoviny se staly výbavou námořníků, protože měly dlouhou trvanlivost nebyly náročné na skladování a snadno se z nich připravil hotový pokrm.

Těstoviny podle surovin

Těstoviny se liší nejen druhem, ale i surovinou, ze které se vyrábí. Základní druhy jsou z mouky pšeničné, ale objevíte i těstoviny rýžové, špaldové, kukuřičné, pohankové, semolinové, celozrnné nebo s příměsí hrachové moučky.

Přílohové těstoviny

Přílohové těstoviny můžeme rozdělit na krátké a dlouhé druhy těstovin. K řídkým omáčkám se lépe hodí dlouhé těstoviny. Krátké těstoviny podávejte s hustou a pikantnější omáčkou.

Kromě toho existují ještě těstoviny zavářkové (do polévek) nebo těstoviny k zapékání a k naplnění.

Nejoblíbenější druhy těstovin

Správné vaření těstovin

Porce těstovin pro dospělou osobu by měla odpovídat 100 gramům. Na jednu porci byste měli mít litr vody a 1 polévkovou lžíci soli. Sůl přidáváte až ve chvíli, kdy voda vaří, společně s těstovinami. Pro uvaření byste měli těstoviny zakápnout troškou olivového oleje a dobře promíchat.

Od: Iva V, 25.2.2021