Pohanka, jáhly a kroupy zoufale volají. Vraťte nás do jídelníčku

Jejich názvy jistě znáte, ale vybavíte si jejich chuť? Možná stěží. Pohanka, jáhly a kroupy se téměř vytratily z našeho jídelníčku. Všechny však splňují pravidla zdravé výživy a patří na náš stůl.

Pohanka. Jak často ji máte v jídelníčku?

Pohanka je bezlepková potravina se zajímavou chutí. Oblíbená je zvláště ve slovinské kuchyni, kde ji najdete i v dezertech. U nás je občas využívaná jako příloha, ale stále není rozšířená natolik, jak by si zasloužila.

Jak pohanka prospívá organizmu

Pohanka je lehce stravitelná a má vysoký obsah rutinu, vápníku, železa, zinku a vitamínů řady B. Vyhledávaná je zejména pro zmíněný rutin. Ten je zapotřebí pro zdraví srdce a cév, ale umí pomoci i s celulitidou. Rutin tělo vstřebává lépe, když společně s pohankou přidáte vitamin C (zeleninovou oblohu). Pohanka snižuje množství cholesterolu v krvi a napomáhá játrům k regeneraci. Zároveň je pohanka bohatá na bílkoviny.

5 hlasů pro pohanku:

Jak zařadit pohanku do jídelníčku

Pohanka je určitě výbornou přílohou k pečenému masu i rybě. Dá se přidávat do polévek nebo je možné z ní uvařit kaši. Pohankovou moukou můžete zahušťovat namísto bílé mouky. Zakoupit můžete i pohankové lupínky či koláče.

Pokud si na chuť pohanky teprve zvykáte, přidávejte ji napůl s rýží. Získáte zajímavou přílohu. Stejně můžete postupovat s pohankovou moukou a péci s polovinou množství pohankové mouky a polovinou množství bílé mouky.

Zajímavou alternativou je nechat pohanku naklíčit a přidat ji do salátů.

Jáhly. Už jste je někdy ochutnali?

Dost možná jste jáhly zatím neochutnali, ale určitě jste o nich slyšeli. Jáhly jsou loupané proso a mají neutrální chuť, proto se dají upravit na mnoho způsobů. Naši předci si jáhly dopřávali i několikrát týdně, než je vyměnili za exotickou rýži.

Proč jíst jáhly

Jáhly jsou bezlepkovou potravinou s vysokým podílem vlákniny. Obsahují zinek, draslík, hořčík, fosfor, měď a železo. Jáhly jsou lehce stravitelné a rozhodně patří i do dětského jídelníčku. Mají malé množství tuků, ale vysoký obsah bílkovin a sacharidů. Jsou vhodným zdrojem energie.

5 hlasů pro jáhly

Jak zařadit jáhly do jídelníčku

Jáhly můžete připravit jako jahelnou kaši nebo jako známý jahelník. Vařené jsou zajímavou přílohou, ale dají se použít i do polévek. Jáhly slouží pro zahuštění pokrmů nebo do směsi mletého masa při přípravě sekané a karbanátků. Dají se míchat s pomazánkami, bramborovou kaší nebo müsli.

Tip na vaření jáhel

Jáhly je před vařením nutné důkladně vyprat a spařit horkou vodou, aby ztratily charakteristickou nahořklou chuť.

Kroupy. Kam se hodí kromě polévky

Ječné kroupy jsou potravinou, která má čestné místo v jídelníčku zdravé výživy. Už gladiátoři si je přidávali do stravy, aby měli více síly. Kroupy zasytí a zahřejí v chladném období. Zařadit byste je měli i do jídelníčku malých dětí. Z krup je prospěšný i odvar a jsou vhodné k zevnímu použití.

Jak kroupy prospívají organizmu

Kroupy jsou bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin, vitamínů B, draslíku, vápníku, železa i selenu. Kroupy jsou prevencí onemocnění kardiovaskulárního systému, prospívají trávení a pomáhají proti zácpě. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a ulevují žlučníku. Od nepaměti se používají při léčbě zánětů a infekcí močových cest.

5 hlasů pro kroupy

Jak zařadit kroupy do jídelníčku

Kroupami je možné nahradit tradiční přílohy, připravit je podobně jako rizoto nebo je používat do nejrůznějších polévek. Hodí se do zeleninových salátů, připravují se jako kaše nebo jako zapečený houbový kuba. Uvařené a namleté se dají použít na placky nebo knedlíčky.

Tip pro vaření krup

Kroupy během vaření zvětší objem až trojnásobně, proto používejte jen malé množství. Pro zkrácení doby varu je možné je předem namočit, podobně jako luštěniny.

Od: Iva V, 4.2.2021