Pálení žáhy netrápí jen těhotné. Co pomáhá?

Pálení žáhy je bolestivé a omezující. Někdy přichází nečekaně, jindy je naším společníkem často či po mnoho dní. Jak upravit denní režim a jaké potraviny pomáhají při pálení žáhy?

Proč nás pálí žáha

Abychom mohli zpracovat živiny prochází potrava jícnem do žaludku. Tam je trávena za pomocí žaludečních šťáv. Žaludek je proti působení kyselin odolný, odolné ale nejsou ostatní části trávícího traktu.

Mezi žaludkem a jícnem je speciální záklopka, svěrač. Svěrač brání, aby se kyseliny ze žaludku dostaly do jícnu. Jakmile je funkce této záklopky narušena dochází k pálení žáhy vlivem kyselin, které se dostaly do kontaktu s jícnem.

Jak se projevuje pálení žáhy

Pálení žáhy cítíme jako bolest na hrudi, pocit těžkosti, kyselost v ústech, spalující horkost v krku, nevolnost, kašel, chraptění. Někdy se může přidat i zvracení.

Pálení žáhy trápí často ženy v těhotenství, zde je na vině zvětšující se děloha.

Kdo je ohrožen pálením žáhy

Jak bojovat proti pálení žáhy

Pokud příčinou pálení žáhy není těhotenství, pak můžete přistoupit k několika změnám. První je redukce hmotnosti a pravidelné cvičení. Jakmile budete v pohybu, bude v pohybu i vaše trávící ústrojí. Důležité je zejména upravit jídelníček tak, abyste jedli často (třeba 7× denně, ale v malých porcích). Vyhnout se musíte kávě, tučným a sladkým jídlům. Častěji žvýkejte žvýkačky, vyšší produkce slin od pálení žáhy uleví.

Od pálení žáhy pomáhá i správné dýchání, je nutné naučit se dýchat do bránice. Poslední radou je bojovat se stresem a tím snižovat podráždění žaludku.

Potraviny a nápoje, které pomáhají od pálení žáhy Osvědčeným receptem, pokud nemáme tabletky z lékárny, je jedna lžička jedlé sody do sklenice vody. To však není možné chápat jako dlouhodobé řešení, ale spíše okamžitou pomoc jednou či dvakrát do měsíce. Raději vsaďte na přirozenou složku stravy.

Zázvor

Odvary ze zázvoru, zázvorový čaj nebo zázvor jako koření v pokrmech. Má vynikající protizánětlivé a antibakteriální účinky, zároveň pomáhá proti pálení žáhy.

Česnek

Někdo jej nenávidí, jiní se při vaření řídí heslem, že česnek musí být i v buchtách. Pokud patříte do první skupiny a zvýšené množství česneku v několika pokrmech za den by bylo nemyslitelné, použijte česnek jako akutní pomoc při pálení žáhy. Stačí jeden stroužek rozkousat.

Med

Příjemnější recept na pálení žáhy je med. Ten ulevuje od bolesti při pálení žáhy a chrání sliznici jícnu. Můžete jej přidávat do jídel nebo jej rozmíchat ve sklenici teplé vody.

Mandle

Rychlejší trávení vám zajistí mandle. Zároveň neutralizují žaludeční kyseliny vysokým obsahem tuků.

Ovoce a ovocné šťávy

Přidejte více banánů, kiwi, meruněk. Právě ty bojují proti pálení žáhy. Žaludeční šťávy umírní i nápoje z ovoce (vyjma těch z citrusových plodů). Dopřejte si smoothie častěji.

Zelená na talíři

Vyšší příjem zeleniny znamená vyšší příjem vlákniny. Tím dochází k rychlejšímu trávení. Zaměřte se na listovou zeleninu.

Pálení žáhy umí potrápit především v noci. Proto si pohlídejte, abyste poslední jídlo jedli 3 hodiny před usnutím. Při spaní ležte na levém boku a večer si odpusťte cigaretu. Při jídle seďte vzpřímeně. Pozor na sklenici mléka, dočasně přinese úlevu, ale vápník následně vede k vyšší produkci žaludečních šťáv.

Od: Iva V, 12.11.2020