Pokud máte chuť na nějaké zdravé mlsání, vyzkoušejte fazolové brownies.
Na cestách, v práci, při nedostatku času, může jíst stále zdravě. Stačí si připravit domácí proteinové pudinky nebo tyčinky. Budou vás stát jen pár drobných a získáte kontrolu nad složením i chutí. Výživná svačina, kterou můžete mít stále při ruce.

Proteinová tyčinka nebo proteinový pudink je rychlou volbou, pokud potřebujete posvačit za pár minut, svačíte v práci, na cestách nebo dokonce za chůze. Proteinové tyčinky a proteinové pudinky doplní bílkoviny a jsou příjemně nasládlé. Dáte si je bez pocitu výčitek a hříchu, protože rozhodně patří do zdravého stravování. Možná vás překvapí, že jejich domácí výroba je poměrně snadná, můžete si připravit zásobu a experimentovat s nejrůznějšími chutěmi. Budete mít dokonalou kontrolu nad množstvím cukru a obsahem bílkovin.
Bílkoviny jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty. Komerčně dostupné produkty ale mohou obsahovat přidané cukry, umělá sladidla a konzervanty. S domácí výrobou máte plnou kontrolu nad složením, chutí a kvalitou. Příprava domácích pudinků a tyčinek není nic složitého a potřebujete k tomu jen základní vybavení.
Proteinové tyčinky jsou ideální na cesty a po fyzické zátěži. Doplnění zdroje bílkovin udrží pocit nasycení po dlouhou dobu. Kdo se někdy snažil naplnit doporučenou dávku bílkovin za den ví, že to není snadné a že je třeba zdroj bílkoviny zařadit do každého denního jídla. Proteinová tyčinka nebo proteinový pudink vám pomohou.
Základem proteinové tyčinky je proteinový prášek. Ten můžete zakoupit v ochucené nebo neochucené variantě. Kontrolujte, zda se jedná o základní produkt a nejsou v něm obsaženy přidané cukry. Proteinovou tyčinku nejlépe osladíte datlemi nebo sušeným ovocem. Skvělou texturu dodají ořechy a semínka. Se spojením hmoty do tyčinky vám pomůže ořechové máslo nebo kokosový olej. Jemnější chuti dosáhnete s přidáním malého množství rostlinného mléka.
Tyčinky můžete ozdobit kakaem nebo karobem, přidat vanilku, skořici nebo kousky kvalitní hořké čokolády.

Smíchejte 100 g ovesných vloček jemně mletých se 60 g syrovátkového proteinu s čokoládovou příchutí. Přidejte 2 lžíce arašídového másla a mírně oslaďte javorovým sirupem nebo medem. Zjemněte trochou mandlového mléka a přidejte kousky nasekané hořké čokolády. Vše důkladně natlačte do hranaté skleněné misky vyložené potravinářskou fólií. Po 2 hodinách tuhnutí tyčinky nakrájejte a uchovávejte v uzavřené nádobě.
Na 5 větších proteinových tyčinek je zapotřebí 50 g jemných ovesných vloček. Ty se rozemelou a smíchají se 60 g proteinového prášku jakékoliv příchutě. Směs se smíchá se 70 g kvalitního arašídového másla a přidá se podle chuti kokos, sekané ořechy nebo sušené ovoce. Tyčinky se osladí datlovým nebo javorovým sirupem. Těsto se rozetře na podložku s pečícím papírem a nechá se ztuhnout v lednici. Poté se nakrájí na tyčinky.
Příprava 10 proteinových tyčinek vyžaduje smíchání 1 hrnku proteinu s čokoládovou příchutí se čtvrtinou hrnku kokosové mouky. Přidá se 0,75 hrnku kokosového mléka a čtvrtina hrnku ořechového másla. Vše se osladí datlovým sirupem a smíchá se s jemně nasekanou směsí oříšků. Na pečící papír se hmota rozprostře a dá se zatuhnout na hodinu do mrazáku. Poté se rozkrájí na tyčinky.
K proteinovému pudinku potřebujete běžný pudinkový prášek, univerzální chuť má vanilka, ale můžete vybrat i jinou příchuť. Pro zvýšený obsah bílkovin se pudink míchá s proteinem. Opět můžete volit ochucený nebo neochucený. Budete potřebovat nádoby na skladování. Schovejte si pár uzavíratelných skleniček, například od jogurtů ve skle nebo od ořechových másel.
Chia semínka smíchejte s mandlovým mlékem a přidejte vanilkový protein. Oslaďte lžičkou medu a promíchejte s ovocem. Dejte do lednice na minimálně 2 hodiny.
Chia pudink můžete připravit také smícháním v mixéru. Stačí smíchat odměrku proteinového prášku, 200 ml mléka, ovoce, přírodní sladidlo a 2 lžičky chia semínek. Vše rozmixujte do hladké směsi a dejte do lednice na minimálně 2 hodiny. Můžete přidat sekané ořechy.

Běžný pudink rozmícháme ve směsi mléka a vody. Tekutiny potřebujeme 1 hrnek a volíme poměr 1:1. Přidáme protein, důkladně zamícháme a dáme vařit do zhoustnutí. Necháme vychladit a dochutíme čerstvým ovocem. Tento základní postup ukrývá nespočet variací a možných obměn v příchutím pudinku nebo proteinu, ale i v kombinaci čerstvého ovoce.
Pokud si chcete připravit pudink na více dní, uvařte běžný pudink, podle návodu s použitím 0,5 l mléka. Pouze vynechejte cukr a do studeného mléka vmíchejte s pudinkem i proteinový prášek. Hotový pudink je možné osladit fit sladidly, po vychladnutí jej můžete smíchat s tvarohem.
Stejně jednoduchá je příprava domácího proteinového pudinku, pokud vynecháte proteinový prášek a použijete běžný tvaroh. Uvaříte klasický pudink, použijete vhodné sladidlo a po vychladnutí smícháte s vaničkou tvarohu. Vše můžete dochutit kakaem, skořicí nebo směsí ovoce. Vaříte ve více porcích, díky ovoci může mít každá porce jinou příchuť.
Domácí proteinové tyčinky a proteinové pudinky vyrobíte za zlomek ceny, můžete zvolit ovoce a oříšky, které jsou oblíbené u vašich dětí a nabídnout jim svačinu bez cukru.
Pokud máte chuť na nějaké zdravé mlsání, vyzkoušejte fazolové brownies.
Tento skořicový koláč s mandlovou moukou a proteinem je ideální volbou pro všechny, kteří si chtějí dopřát sladkou tečku bez výčitek. Je vláčný, krásně voní po skořici a díky proteinu i zasytí. Skvěle se hodí ke kávě nebo jako rychlá svačina po tréninku.
Zdroje: EatingBirdFood.com, EasyMacroMeals.com, BariatricFoodie.com, theBigMansWorld.com, HebbarsKitchen.com
Od: Iva V, 18.11.2025