Víte, jak se slaví Vánoce ve světě? Poznejte tradiční vánoční jídelníčky z různých koutů světa

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak se slaví Vánoce mimo Českou republiku? Zajímá vás, jaké jsou tradiční vánoční pokrmy na vánoční svátky třeba na Filipínách nebo u sousedů v Německu a v čem se liší od těch našich? Připravili jsme pro vás zajímavý vánoční přehled tradičních vánočních jídelníčků ze světa.

Zjistěte, jaké pochoutky vám nabídnou o Vánocích ve Francii, poznejte typický Štědrý den v Itálii nebo vyzkoušejte nové vánoční recepty ze všech koutů celé České republiky a překvapte rodinu novým druhem cukroví či vegetariánskou štědrovečerní večeří.

Německo

Vánoční svátky v Německu se slaví dne 24. 12. a stejně tak, jako u nás, se k jídlu v mnoha částech země podává kapr a bramborový salát. Dárky nosí Weihnachtsmann (v překladu „Vánoční muž“).

Vánoční hostina se ovšem liší dle regionů. Někde se podává jako tradiční vánoční jídlo bramborový salát s párky nebo klobásou, v jiných oblastech zase zeleninová či hrachová polévka a jinde pečená husa se zelím.

Zdobení vánočního stromku probíhá 24.12 ráno a dárky se pokládají pod něj. Večeře a následné rozdávání dárků je podobné tomu našemu. Po vánoční večeři jeden z dospělých odejde do místnosti s vánočním stromkem, rozsvítí svíčky a zazvoní na zvonek. V některých regionech je stále dodržován zvyk před rozbalením dárků zpívat vánoční koledy.

Itálie

V Itálii se Vánoce slaví dne 25. 12. tedy na první svátek vánoční. Dne 24. 12. je v Itálii standardní pracovní den a tak se večer podává jen rychlá večeře.

Dárky a vánoční hostina je naplánována na den následující a je opravdu bohatá. Skládá se z mořských plodů nebo různých druhů masa (kuřecí, jehněčí atd.).

Po ní se podávají tradiční italské vánoční sladkosti, jako je např. panettone což bychom mohli popsat jako naši vánočku. Plněná je rozinkami, kandovaným ovocem, čokoládou nebo piniovými oříšky. Na slavnostní tabuli najdete také např. turecký med a nemůžeme vynechat ani sušené ovoce jako jsou fíky a datle. Vánoční dárky dětem nosí „Babo Natale“, kterého si můžeme představit jako Amerického Santa Clause.

Ovšem důležitější svátek je pro Italy až 6. leden. Tento den Italové tradičně slaví konec starého a příchod nového roku. Dárky a sladkosti hodným dětem nosí stará, ale hodná čarodějnice Befana. Zlobivé děti od ní naopak dostanou jen černé uhlíky.

Tip: vyzkoušejte italské recepty u vás doma.

Velká Británie

Ve Velké Británii vychází oslava Vánoc a rozdávání dárků na den 25. 12. Vánoční večeře se skládá nejčastěji z pečeného krocana, kachny, bažanta nebo pečené husy s různými druhy nádivek. Přílohou jsou nejčastěji brambory na různé způsoby. Někde se brambory pečou, jinde se vaří a dělá se z nich bramborová kaše.

Po vánoční večeři se podává tradiční vánoční puding, který můžeme znát i pod názvem švestkový puding. Trochu matoucí na tom může být fakt, že v pudingu žádné švestky nenajdete. Název mu zůstal z dob pre-viktoriánských, kdy slovo švestka byl termín pro rozinky. V pudingu by mělo být obsaženo přesně 13 přísad, které symbolizují Ježíše a 12 apoštolů. Tento puding se připravuje s velkým předstihem. Obvykle zraje měsíc někdy i několik měsíců a díky vysokému obsahu alkoholu se nekazí.

Vánoční dárky dětem nosí Father Christmas (Otec Vánoc) a vkládá jim je do připravených zavěšených punčoch. Dárky si děti rozbalují již 25. prosince ráno, hned jak vstanou z postýlek. Až následně se podává vánoční večeře.

Francie

Ve Francii je Štědrý den oslavován 25. prosince. Francouzská kuchyně je proslulá po celém světě a Francouzi si jídlo opravdu užívají.

Večer před štědrým dnem pořádají velmi dlouhou večeři, která se nazývá réveillon (od slova réveil – „probuzení“). Trvá v čase od večerních hodin (cca 17 – 18 hod.) až do půlnoci a skládá se z předkrmů, tradičních pokrmů a dezertů.

V nabídce předkrmů najdete humra, ústřice, ale i nám méně známé foie gras (kachní játra ze silově vykrmených hus a kachen) nebo escargoty (v překladu šneci).

Hlavní chod pak je nejčastěji krůta s pečenými kaštany.

Mezi dezerty najdete tradiční Yule log (bûche de Noël) vyrobený z čokolády plněné malinovým džemem.

Dárky dětem rozdává Pére Noel (otec Vánoc) a zanechává je v botách či holínkách nebo za krbovými kamny.

Filipíny

Vánoce jsou na Filipínách nejdůležitějším křesťanským svátkem roku a vánoční večeře se nazývá „Noche Buena“ a koná se do půlnoci dne 24. prosince.

Hlavním pokrm je hamón, což v překladu znamená dušná šunka nebo vepřová kýta společně s „queso de bola“ – polotvrdým edamovým sýrem, který se vyrábí v Nizozemsku a je pojmenován po městě Edam. Edam (u nás ho známe pod názvem Eidam) se podává ve tvaru koule a je politý červeným parafinovaným voskem.

Dále v jídelníčku najdeme těstoviny a dezerty v podobě ovocných salátů. Tradiční vánoční nápoj se jmenuje „tsokolate“ – přirovnat to u nás můžeme k horkému kakau.

Nápoj „tsokolate“ je vyroben z čerstvých kakaových bobů, pěstovaných přímo na Filipínách. Někdy filipíňané přidávají do tohoto nápoje i arašídové máslo, které v kombinaci s čokoládou dodá nápoji dokonalou chuť. Za špatného počasí zahřeje a dodá energii.

Všechna jídla, která se podávají při večeři „Noche Buena“ jsou čerstvá a připravovaná tentýž den.

Vyzkoušejte vánoční recepty ze všech koutů České republiky

My pro vás máme také připravenou vánoční inspiraci ze všech koutů České republiky v podobě vánočních receptů.

Vyzkoušet můžete nové druhy vánočního cukroví a poradíme i skvělý vánoční vegetariánský recept na bramborový salát s hlívovými řízky.

Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť.

Od: Marie, 16.12.2019