Snídaňové kaše zahřejí, zasytí a sníží cholesterol

Vydatná snídaně je nejlepším startem dne. Měla by obsahovat zdroj komplexních sacharidů, bílkoviny a kvalitní tuky. Zmíněné požadavky výborně splňují různé snídaňové kaše. Naučte se je připravovat, nebudou vás dopoledne trápit chutě na sladkosti. Vyzkoušet můžete stovky variací.

Snídaňové kaše

Sladké nebo i slané snídaňové kaše jsou připraveny za pár minut. Jsou zdravé, chutné a stojí jen pár drobných. Zasytí vás na celé dopoledne, protože obsahují komplexní sacharidy. Chuťově mohou být velmi pestré, dají se kombinovat nejen s ovocem. Při startu dne budete plni energie a nebudou vás trápit chutě na sladkosti. Jistě znáte klasickou ovesnou kaši, ale připravit si můžete i kaši žitnou, rýžovou, pohankovou nebo kaši z quinoi či chia semínek. Řada kaší se dá pořídit i v instantní variantě, pro ty, kteří preferují rychlou přípravu.

Jak připravit zdravou kaši

Zdravá snídaňová kaše by měla mít zastoupeny všechny makroživiny. Obiloviny jsou komplexním sacharidem, přidávají se bílkoviny a tuky. Pro zvýšení obsahu bílkovin můžete do kaší přidávat různé proteinové prášky například v ochucené variantě. V bezlepkové variantě můžete připravit jáhlové, pohankové nebo amarantové kaše. Bez lepku zakoupíte i ovesné vločky.

Ovesné kaše

Ovesné kaše jsou oblíbené pro vysoký obsah vlákniny. Pro snídaňové kaše si můžete zvolit jemné ovesné vločky, které nepotřebují tak dlouhé namáčení a vaří se kratší dobu. Nejprve je nutné povařit ovesné vločky v mléce a průběžně míchat. Do ovesné kaše se dá přidávat jogurt, med, ovoce, oříšky nebo semínka.

Výborné jsou ovesné kaše s pečeným ovocem. Jablka, švestky, hrušky nakrájejte na silnější plátky a zakápněte medem. Pečte pár minut na 180 °C. Smíchejte s ovesnou kaší, vmíchejte jogurt, ořechy a dochuťte skořicí.

Ovesné kaše přes noc

Teplá snídaně v podobě sladké ovesné kaše je lákavá, ale někdy potřebujete každou minutu. Ovesnou kaši si můžete připravit i přes noc. Do uzavíratelné sklenice vsypejte ovesné vločky, zalijte mlékem a přimíchejte jogurt. Důkladně zašroubujte a protřepejte. Přidejte oblíbené ovoce, oříšky a semínka, vhodně přislaďte. Uzavřenou sklenici nechejte přes noc v lednici.

Kaše z kukuřičné mouky

Kaše bohatá na vitamíny B a na minerály, připravuje se z kukuřičné mouky. Na 40 g kukuřičné mouky je zapotřebí 1,5 hrnku mléka. Kukuřičná mouka se rozmíchává v horkém mléce. Můžete ochutit medem nebo skořicí.

Sladké a slané kaše z quinoi

Quinoa je vhodná pro přípravu sladkých i slaných kaší. Quinoa má vysoký obsah bílkovin a velké množství esenciálních aminokyselin. Je vhodná i pro celiaky. Základem quinoové kaše je vaření obilovin ve dvojnásobném množství vody nebo mléka. Doba vaření je přibližně 20 minut. Kombinuje se s ovocem.

Jahelné kaše

Jáhly byly dříve běžnou součástí jídelníčku, později je vytlačila oblíbenější rýže. Obilovina je bohatá na minerály a vitamíny, je dobře stravitelná. Před vařením jáhly spařte horkou vodou. Základ na jahelnou kaši vařte ve dvojnásobném množství vody asi 20 až 30 minut. Jáhly můžete povařit také v mléce.

Vyzkoušejte jahelnou kaši s karamelizovanými jablky. Jablka nakrájená na plátky dejte na pánev na rozehřáté máslo a posypejte cukrem. Nechejte zkaramelizovat a společně s jogurtem vmíchejte do kaše.

Pohankové kaše s ořechy

Pohanka je chuťově blízká ořechům, proto je vhodné pohankové kaše kombinovat s oříšky. Pohanka je oblíbená pro vysoký obsah rutinu, ten se stará o pružnost a odolnost cév. Pohanka se vaří v jednom a půl násobku vody, přidávají se jablka, mrkev, rozinky nebo skořice.

Laskavcové kaše

Amarant je potravinou, která si postupně klestí cestičku na naše stoly. Je bezlepkovou superpotravinou, obsahuje bílkoviny, vlákninu, vápník a železo. Vaří se v trojnásobném množství vody nebo mléka asi 15 minut. Vyzkoušet můžete sladkou i slanou verzi.

Kaše z chia semínek

Chia semínka obsahují vlákninu i prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Výborně chutnají kaše z chia semínek a kokosového mléka. Na půl litru kokosového mléka vsypejte čtvrt hrnku chia semínek a půl hrnku kokosové mouky. Vařte na střední teplotu a počkejte, dokud směs nezhoustne. Do hotové kaše můžete přidat plátek másla.

Čím dochutit snídaňové kaše

Zdroj: HealthLine.com, BBCGoodFood.com, RunnersWorld.com, HealthyEating, Scandic

Od: Iva V, 11.8.2023