Urodilo se hodně jablek? Poradíme vám, jak je zpracovat

Už nevíte, co s nimi? Obsypané jabloně vykouzlí úsměv na tváří každému zahrádkáři. Pokud se ale poštěstí a úroda je vskutku bohatá, vyvstává otázka, jak všechna ta voňavá jablíčka zpracovat. Vyřádit se s nimi můžete v kuchyni, případně je šikovně uskladnit.

Jablka v kuchyni

Co s plnými košíky právě natrhaných jablíček? Začít můžete třeba rovnou v kuchyni. Existuje totiž spousta způsobů, jak je zpracovat.

1. Šup s nimi do moučníků

Jablka jsou součástí mnoha báječných receptů. Snadno z nich vytvoříte úžasný domácí štrúdl, hraběnčiny řezy nebo jablečnou buchtu s tvarohem. Můžete je také použít přímo do těsta. Nastrouhaná jablka ho krásně odlehčí a výsledný moučník bude vláčnější.

2. Přeměňte je v jablečný mošt

Máte opravdu hodně jablek? Můžete je proměnit v lahodný jablečný mošt. Na jeho výrobu se hodí i jablíčka, která jsou malá a mají různé „estetické vady“ například v podobě stroupků či červíků. Jablka ale nesmí být nahnilá. Pro moštování také nejsou vhodné příliš moučnaté odrůdy.

3. Vytvořte z nich chutné křížaly

Křížaly neboli sušená jablíčka mají nejen skvělou chuť, ale vynikají také obsahem cenných mikroživin. Najdeme v nich vlákninu, třísloviny, mnohé vitamíny i minerální látky. Hravě proto strčí do kapsy nezdravé smažené chipsy.

Pro přípravu křížal potřebujete zdravá jablka. Ta omyjte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na plátky silně nanejvýš 5 mm. Sušit je můžete v sušičce ovoce či troubě, případně i na radiátorech. Správně nasušené jablečné křížaly by měly zůstat pružné. Intenzivnější vlastnosti a úžasnou vůni jim propůjčí skořice. Jednotlivé plátky jablek stačí přes sušením lehce posypat.

4. Jak na domácí jablečný ocet

Při výrobě jablečného octa lze šikovně zpracovat i jádřince a slupky, odstraňují se pouze stopky a uschlé zbytky květu na spodní části jablek.

Potřebovat budete 400 g jablek, 1 litr čisté vody a 150 až 250 gramů cukru (podle kyselosti jablek).

Vodu převařte a nechte vychladnout. Do velké čisté sklenice nasypte cukr a zalijte vodou. Promíchejte, aby se cukr ve sklenici rozpustil. Přidejte jablka nastrouhaná na hrubém struhadle. Sklenici neuzavírejte víčkem, ale překryjte bavlněnou látkou, kterou kolem hrdla připevníte gumičkou či provázkem. Sklenici nechte uloženou 10 dní při pokojové teplotě, alespoň 1 x denně obsah promíchejte. Poté ocet sceďte a na 2 až 3 týdny přemístěte na chladné a temné místo. Nakonec ještě jednou sceďte přes plátýnko.

Hotový jablečný ocet se uplatní nejen v kuchyni, ale poslouží i jako efektivní a ekologický domácí čistič.

5. Zavařte je

Při správném skladování vydrží zavařeniny minimálně do další sezóny (pokud je ovšem nespotřebujete dříve). Nadúrodu jablek tak můžete proměnit třeba v ovocný kompot, přesnídávku nebo povidla. A pokud jablka jednoduše nastrouháte a po dobu 45 minut zavaříte při teplotě 80 °C, získáte skvělý polotovar na jablečný štrúdl.

Uskladněte jablka na později

Dobře skladovaná jablíčka hravě vydrží až do jara. Potřebujete jen vhodné prostory a vědět, jak na to. Poté můžete nadúrodu zpracovávat postupně, v klidu a bez stresu, že přijde vniveč.

Ke skladování se hodí pouze trhaná a zdravá jablka se stopkou. Ze stromů by se měla sklízet za suchého počasí, nejlépe ráno nebo večer. Na uskladnění se hodí chladný sklep nebo jiné nevytápěné prostory, kde teplota neklesá pod bod mrazu a zároveň není vyšší než 12 °C. Úplně optimální podmínky mají jablíčka při teplotě okolo 4 °C a relativní vlhkosti vzduchu 85 %. Vlhkost lze zvýšit například kropením podlahy, uložením nádoby s mechem nebo předem namočených cihel.

Jablka se skladují v bedýnkách, do kterých se ukládají nemytá a v jediné vrstvě stopkou dolů. Bedýnky je možné skládat na sebe, ale prostor musí zůstat vzdušný. Pravidelně je třeba stav jablíček kontrolovat a nahnilé kusy ihned odstranit.

Zdroje: allrecipes.com, tasty.co, gardenersworld.com, gardeners.com, harvesttotable.com

Od: Jitka Kučová, 12.11.2022