Nejoblíbenější zelenina dostupná po celý rok. Zpracujte rajčata do zásoby

Nic se nevyrovná chuti a vůni doma pěstovaných rajčat. Radost z úrody trvá po několik týdnů, při správném skladování si ji můžete prodloužit. Co ale s rajčaty, kterých je přespříliš? Jak je zpracovat a uchovat na zimní měsíce? Kromě klasického kečupu můžete vyzkoušet rajčatovou salsu nebo čatní.

Nejoblíbenější zelenina

I ti nejzarputilejší odmítači zeleniny vezmou na milost rajče. Aby taky ne, když se vlastně jedná o ovoce. Kdo by nemiloval pizzu, těstoviny nebo snad kečup?

Rajče je oblíbené pro svou nasládlou chuť, ale i pro spoustu vitamínů. Jeho oblíbenost roste s jednoduchostí pěstování. Rajčatům se daří na zahrádkách, balkónech i terasách. Dokonce i velké odrůdy si vystačí s kyblíkem zeminy, pravidelnou zálivkou a občasným přihnojením. Ti nejšťastnější z nás pěstují rajčata po celý rok ve vyhřátých sklenících, ostatní si mohou vyrobit zásobu rajčat na zimní měsíce.

Výroba domácího kečupu

Kdybyste se podívali na složení kečupu, dočtete se o množství cukru, konzervantů, barviv, stabilizátorů, zvýrazňovačů chuti. Domácí kečup vyrobíte poměrně snadno a můžete si být jisti, že jste při výrobě nepoužili nic, co by nebylo vhodné pro děti.

Kečup připravujte z přezrálých rajčat, přidává se ocet, sůl a cukr. Při vaření bývá kyselejší, ale během uskladnění mírně změní chuť, bude sladší. Do kečupu můžete přidat kari nebo chilli.

Na dva kilogramy rajčat budete potřebovat 250 g jablek a stejné množství cibule. Vše se rozvaří, přidá se cukr, ocet, sůl, skořice, hřebíček a sladká paprika. Provonět směs můžete novým kořením a celým pepřem. Je třeba ochutnávat, každé rajče i každé jablko je jinak sladké.

Kečup se vaří asi 1 až 2 hodiny na mírném stupni, nakonec se propasíruje přes sítko a rozmixuje.

Sušená rajčata v oleji

Výborná pochoutka do salátů a těstovinových pokrmů. Určitě byste si ji dopřáli častěji, kdyby pořizovací cena v obchodě byla příznivější. Dobrou zprávou je, že si sušená rajčata vyrobíte doma poměrně snadno. Usušit je můžete v sušičce nebo v běžné troubě. V běžné troubě budete sušit rajčata asi 4 až 7 hodin. Před sušením rajčata nakrájejte na měsíčky a vykrojte středy. Posypejte je bazalkou, oreganem, tymiánem nebo provensálským kořením. Dobře usušená rajčata dejte do sklenice, přidejte olivový olej, stroužek česneku a lístky bazalky.

Zmražená rajčata

Rajčata v mrazničce mění konzistenci, ale určitě tento způsob uchovávání vyzkoušejte. Po rozmrazení jsou rajčata vhodná do polévek nebo omáček. Rajčata je třeba mrazit v sáčku se zipem. Rozkrájejte je na poloviny nebo na čtvrtiny a slámkou odsajte co největší množství vzduchu. Sáček uzavřete a vložte do mrazničky. Lepším základem do omáček jsou mražená rajčata, která jste předtím zbavili slupky.

Rajčatová šťáva

Rajčata rozvařte s trochou vody do změknutí. Důkladně přepasírujte přes cedník a výslednou směs rozmixujte tyčovým mixérem. Takto připravenou šťávou sterilizujte a získáte výborný základ rajské omáčky či polévky. Rajčatovou šťávu můžete přidávat i do smoothie.

Rajčatový džem

Rajčata upravte spařením, zbavte je slupky a středů a rozmixujte je. Následně směs propasírujte přes sítko, abyste se zbavili jadérek. Přidejte skořici, citron a nastrouhané jablko. Džem můžete ochutit zázvorem. Vše rozvařte a přidejte gelfix. Horké naplníte do sklenic a otočíte dnem vzhůru.

Rajčatové chutney

Čatní se dá připravit z různého ovoce, oblíbené je jablkové nebo rajčatové čatní. Nakrájejte dvě cibule a restujte je na oleji. Přidejte třtinový cukr (150 g) a nechejte zkaramelizovat. Na základ dejte 1,5 kg rajčat a poduste půl hodiny. Ochutit můžete bazalkou, oreganem, bobkovým listem nebo chilli. Hotovou směs dochuťte cukrem a solí. Nalijte horké do horkých sklenic a otočte dnem vzhůru.

Rajčata ve vlastní šťávě

Nejlepší recept na rajčata je ten nejjednodušší. Z rajčat vykrojte středy a naplňte je do sklenic. Důkladně umačkejte, zavíčkujte a sterilizujte.

Zdroje: TheSpruceEats.com, DailySabah.com, BHG.com, SimpleBites.net, IndianHealthyRecipes.com

Od: Iva V, 4.10.2022