10 (nejen) zdravotních důvodů, proč jíst červenou řepu

Červená řepa patří mezi oblíbenou kořenovou zeleninu. Nejenže je pro svou charakteristickou červenou barvu prakticky nepřehlédnutelná a skvěle chutná, ale zároveň je doslova nadupaná cennými mikroživinami. V jídelníčku by proto tento rubínový zázrak rozhodně neměl chybět.

1. Je nutričně bohatá

Červená řepa ukrývá celou řadu mikroživin, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Je důležitým zdrojem antioxidantů, zejména velice účinného batelainu.

Kromě toho v ní nalezneme významné množství vlákniny, dále například vitamín C, vitamín B9 (kyselina listová neboli folát), draslík, mangan, měď, hořčík, železo a další prvky.

2. Má nízkým počet kalorií

Přestože má červená řepa vysoký a pestrý obsah mikroživin, kalorií je v ní naopak poskrovnu. Ve 100 g této zeleniny v syrovém stavu se totiž nachází pouze zhruba 51 kcal. Navíc neobsahuje takřka žádný tuk.

Pro tyto vlastnosti je tudíž velice vhodná do zdravého a redukčního jídelníčku.

3. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

Červená řepa je známá svou schopností regulovat hladinu krevního tlaku.

Právě vysoký krevní tlak přitom představuje jeden z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění (především ischemické choroby srdeční, ischemické choroby dolních končetin a mozkové mrtvice).

4. Má vysoký obsah vody

Téměř 90 % obsahu červené řepy tvoří voda.

Konzumací této chutné kořenové zeleniny proto pomůžeme tělu zajistit vnitřní hydrataci, která je důležitá pro celkové zdraví organismu.

5. Je protizánětlivá

Již zmíněné betalainy, tedy antioxidanty, které mají na svědomí charakteristickou barvu červené řepy, se vyznačují rovněž protizánětlivým účinkem.

Vědecké studie naznačují, že konzumace červené řepy působí preventivně proti zánětlivým onemocněním a může zlepšit stav již existujícího chronického zánětu v těle.

6. Pečuje o zdravé trávení

Konzumací 100 g červené řepy v syrovém stavu dopřejeme tělu přibližně 3 g vlákniny. A právě ta je velice důležitá pro udržení zdravého trávení.

Obsažená vláknina mimo jiné zamezuje přejídání (přispívá k pocitu plnosti), podporuje správnou činnost střev, a je prevencí vůči zácpě, stejně jako průjmu.

7. Pozitivně působí na mozkové funkce

Pozornost odborné veřejnosti přitahují také dusičnany obsažené v červené řepě.

Právě dusičnany totiž zvyšují průtok krve v cévách a pomáhají je „otevřít“, což má přímý pozitivní dopad především na kognitivní mozkové funkce. Některé výzkumy dokonce přinesly zajímavé výsledky v souvislosti s konzumací červené řepy a snížením rizika demence.

8. Zlepšuje výkonnost při cvičení

K poněkud překvapivým vlastnostem červené řepy se řadí její schopnost podpořit výkonnost při fyzické aktivitě (sport, cvičení). Obsažené látky totiž zlepšují vytrvalost a hospodaření buněk s kyslíkem.

Aby byl tento efekt využitý na maximum, doporučuje se konzumace červené řepy přibližně 2 až 3 hodiny před zahájením tréninku.

9. Je skvělá do studené kuchyně i tepelně upravená

Červená řepa má vskutku široké využití a je ingrediencí pro nespočet rozmanitých receptů.

Je vynikající do pomazánek, studených i teplých salátů, stejně jako do polévek (nepřekonatelný je veganský boršč z červené řepy). Může sloužit k přípravě předkrmů (carpaccio z červené řepy), dá se dusit, vařit, zapékat a grilovat. S oblibou se také suší, nakládá, a dokonce se z ní vyrábí i netradiční sirup.

10. Využijete ji do posledního lístečku

Ačkoliv se v kuchyni nejčastěji zpracovávají bulvy červené řepy, tato chutná a zdravá zelenina je jedlá celá od kořene až po listy.

I čerstvé listy jsou plné nutričně cenných látek, navíc mají příjemnou chuť a atraktivní vzhled. Skvěle se hodí zejména do salátů, ale uplatní se i při přípravě zeleninových polévek nebo smoothie nápojů.

Podobně jako šťovík či rebarbora ale obsahují kyselinu šťavelovou, a proto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět.

Zdroje: healthline.com, health.clevelandclinic.org, webmd.com, justbeetit.com

Od: Jitka Kučová, 10.10.2022