Ovesné vločky jsou zdravé a výživné: Zkuste oblíbené recepty, jak je připravit

Ovesné vločky patří mezi základní potraviny zdravé výživy. Není se čemu divit, jelikož jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Výtečně zasytí a dodají energii, navíc se hodí i do jídelníčku při hubnutí. Zároveň si na nich můžete dobře pochutnat, jelikož se dají připravit na tisíce způsobů.

Sušenky z ovesných vloček

Sušenky z ovesných vloček mohou posloužit jako zdravá a vydatná svačinka, kterou lze snadno přibalit třeba na výlet.

Potřebovat budeme 1,5 hrnku ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku změklého másla, ½ hrnku nalámané čokolády, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky soli a ½ lžičky mleté skořice.

Nejprve vyšleháme vejce a přidáme k němu máslo s cukrem. Postupně přimícháváme předem smíchané suché ingredience. Až na závěr ručně vmícháme ovesné vločky a kousky čokolády. S pomocí lžíce klademe kousky těsta na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 175 °C zhruba 10 minut dozlatova.

Kaše z ovesných vloček

Mnoho z nás si na snídani dopřává ovesnou kaši. Nejenže dobře zasytí, ale zároveň pomůže nastartovat den a dodá potřebnou energii. Kaši z ovesných vloček lze připravit v nekonečném množství variací.

Jednoduše ji připravíme například podle následující receptu. Do hrnce nalijeme 500 ml mléka, přidáme 40 g másla a špetku soli. Jakmile začne mléko vřít, nasypeme 120 g ovesných vloček a do zhoustnutí krátce povaříme. Poté dosladíme čekankovým či javorovým sirupem, přidáme hrst borůvek a lžíci řeckého jogurtu. Na samotný závěr ozdobíme chia semínky a kokosovými lupínky.

Lívance s ovesnými vločkami

Z ovesných vloček je možné jednoduše vykouzlit také zdravější alternativu lívanců.

Nejdříve namočíme 100 g ovesných vloček přibližně na 25 minut do 250 ml horkého mléka, aby změkly. Přidáme 200 g hladké mouky, 1 rozšlehané vejce, dalších 250 ml mléka (to již neohříváme), 1 balení prášku do pečiva a špetku soli. Z těsta na pánvi smažíme lívance. Servírovat můžeme například s plátky banánu, borůvkami a přelité javorovým sirupem.

Další tipy na recepty s ovesnými vločkami

Ovesné vločky a zdravotní benefity

Mezi ostatními obilovinami vyniká oves obsahem hodnotných živin.

Ovesné vločky představují cenný zdroj vlákniny, kvalitních sacharidů a za zmínku stojí i relativně vysoký obsah bílkovin. Najdeme v nich také řadu vitaminů (např. vitamin B1 a B5), stejně jako minerálních látek (mangan, fosfor, hořčík, měď, zinek, železo aj.).

Pravidelnou konzumací ovesných vloček dodáme tělu antioxidanty a rovněž beta glukany, které působí pozitivně na zažívání a mají schopnost udržovat zdravou hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Na druhou stranu mají ovesné vločky nízký obsah kalorií, tudíž se hodí i do redukčního jídelníčku, jehož cílem je zhubnout přebytečné kilogramy. A jelikož mají vysokou sytící schopnost, mohou pomoci rovněž v případě tendencí k přejídání nebo pocitech vlčího hladu.

Zdroje: allrecipes.com, loveandlemons.com, healthline.com, webmd.com

Od: Jitka Kučová, 31.5.2022