Domácí paštiky. Delikatesa za pár drobných

Nad obalem paštiky možná ohrnete nos a vezmete ji na milost jen ve chvíli, kdy cestujete a potřebujete něco trvanlivého s sebou. Budete překvapeni, domácí paštika je skutečnou delikatesou a její příprava je poměrně snadná. Ukážeme vám, jak na domácí paštiku.

Základ pro domácí paštiku

Výhoda domácích paštik je zřejmá. Máte naprostou kontrolu nad surovinami, které do paštiky mixujete a můžete si pohrát s výslednou chutí. Nejlepší pro domácí paštiku jsou játra. Jemnější chuť paštik získáte, pokud ji připravíte z drůbežích jater. Domácí paštiky se připravují i z pečeného bůčku nebo pečeného kuřecího masa. Játra kupujte v řeznictví čerstvá, ze zmrazených jater nemívají paštiky tak dobrou chuť. Pro ušlehání krémové konzistence je zapotřebí výkonný tyčový mixér. Domácí paštiku si můžete naplnit do sklenic a zavařit. Dobrota vám vydrží opravdu dlouho.

Koření pro domácí paštiku

Domácí paštika může mít pokaždé jinou chuť a je dobré, vyzkoušet nejrůznější kombinace. Do domácích paštik se přidává tymián, zázvor, nové koření, muškátový oříšek, provensálské koření nebo hřebíček. K dostání je i speciální směs, přímo určená pro výrobu domácí paštiky. Pokud chcete chuť paštiky podpořit cibulí, krájenou cibuli přidávejte až ve chvíli, kdy máte játra z velké části opečená. U paštik neplatí, že cibulka jde do pánve před masem.

Jednoduchá domácí paštika

Nejjednodušším způsobem, jak připravit domácí paštiku je orestovat na másle kuřecí játra. Jakmile jsou játra hotová, snížíte teplotu a rozpustíte k játrům celé máslo. Vše ochutíte solí a pepřem a rozmixujete na pastu. Necháte v lednici odležet do druhého dne a můžete podávat. Složitější recepty doporučují péct syrové maso ve formě na paštiku. Paštika se peče ve vodní lázni a hotová se krájí podobně jako sekaná.

Paštika z pečeného masa

Dobře upečené maso rozmixujte na pastu a přidejte na másle osmaženou cibulku. Rozmixujte s máslem, solí a pepřem. Pro zvýraznění chuti můžete přimíchat dijonskou hořčici. Někdy se do masových paštik mixují i uvařená vejce natvrdo a máslo se nahrazuje sádlem. Do masových paštik můžete míchat i vepřovou plec s vepřovým bůčkem a anglickou slaninu.

Paštika z masa a jater

Plátky krkovice upečeme na cibulce a sádle. Rozmixujeme se syrovými kuřecími játry. Promícháme s prolisovaným česnekem, pepřem a mletým novým kořením. Přidáme trochu mouky rozmíchané v mléce. Směs naplníme do sklenic a uzavřené ve sklenicích hodinu vaříme. Na ochucení se hodí i citrónová kůra nebo špetka skořice.

Co přidat do domácí paštiky

Fantazii a chuti se samozřejmě meze nekladou, ale představíme vám alespoň několik přísad, které jsou prověřené a s domácími paštikami si dobře rozumí. S oblibou se do paštik přidává chilli paprička. Zajímavé jsou paštiky s nakrájenými olivami, zeleným pepřem, piniovými oříšky, slunečnicovými semínky, loupanými plátky mandlí nebo s kostičkami opečené slaniny či trochou jablkového pyré.. Do paštik je vhodné přidávat portské víno a nahoru se hodí dát brusinky.

Tipy pro přípravu domácí paštiky

Zdroje: TheManual.com, HouseAndGarden.co.uk, Food52.com, Epicurious.com, BonAppetit.com

Od: Iva V, 1.6.2022