Svaly i mozek hořčík milují. Dopřejte jim ho, stačí správně jíst

Co spojuje hořkou čokoládu, ořechy a banány? Kromě skvělé chuti jsou bohatým zdrojem hořčíku. Ale nejenom ony. Které potraviny bychom měli do jídelníčku zahrnout, aby v něm bylo dostatečné množství hořčíku? A proč je tento minerál vlastně důležitý?

Potraviny s vysokým obsahem hořčíku

Doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje v přibližném rozmezí 320 až 420 mg, kdy u mužů by se měl příjem pohybovat spíše u horní hranice, zatímco u žen může být o něco nižší.

Zajistit dostatečný přísun hořčíku prostřednictvím potravy není složité. Stačí jíst pravidelně ty potraviny, ve kterých je bohatě zastoupený.

1. Hořká čokoláda

Jednou z hlavních ingrediencí hořké čokolády je kakao. A ve 100 g kakaového prášku je obsaženo zhruba 499 mg hořčíku. Právě hořká čokoláda proto představuje vynikající způsob, jak tělu dopřát dostatek tohoto minerálu.

Čokoláda je navíc zdrojem prospěšných antioxidantů, které napomáhají chránit buňky před oxidativním stresem.

Snažte se vybírat kvalitní hořkou čokoládu, která obsahuje alespoň 70 % kakaa.

2. Avokádo

Příznivci zdravé výživy si avokáda patřičně považují. V současnosti patří k vůbec nejoblíbenějším druhům ovoce. A vysoce ceněné je nejenom pro svou příjemnou chuť, ale také pro obsah živin, zdravých tuků a skvělou stravitelnost.

Ve 100 g avokáda je navíc obsaženo i 29 mg hořčíku.

3. Ořechy

O prospěšnosti konzumace ořechů snad ani nelze pochybovat. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, zdravých nenasycených tuků, stejně jako celé řady vitaminů a minerálních látek, mezi kterými nechybí ani hořčík.

100 g kešu ořechů obsahuje 292 mg hořčíku. V totožném množství mandlí najdeme 290 mg, v případně lískových ořechů 163 mg a vlašské ořechy se mohou pochlubit 158 mg hořčíku.

4. Semínka

Podobně jako ořechy by neměla chybět v jídelníčku ani rozličná semínka. I ona ukrývají množství mikroživin s pozitivním působením na lidské zdraví.

Většina semínek má vysoký obsah vlákniny a konzumací mnohých z nich lze tělu zajistit také dostatečný přísun hořčíku. A kolik tohoto minerálu je obsaženo ve 100 g semínek? Kupříkladu ve slunečnicových semínkách se jedná o 325 mg, sezamová semínka mají 351 mg a lněná semínka rovnou 392 mg hořčíku.

5. Luštěniny

Na luštěniny se často zapomíná, což je veliká škoda. V jídelníčku by měly mít své stálé místo. Představují důležitý rostlinný zdroj bílkovin, pyšní se nízkým glykemickým indexem a jsou bohaté na vlákninu.

Hrášek obsahuje 33 mg, čočka 36 mg, cizrna 115 mg a fazole 176 mg hořčíku na 100 g.

6. Banány

Toto protáhlé žluté ovoce s lahodnou sladkou chutí patří mezi nejpopulárnější druhy ovoce na světě.

Banány jsou rychlým zdrojem energie a jsou spojovány také s vysokým obsahem draslíku. Ale i hořčík je v nich zastoupený v nemalém množství. Ve 100 g banánů nalezneme 27 mg hořčíku, přičemž jeden banán váží průměrně zhruba 120 až 200 g.

Mezi další potraviny, které jsou bohaté na obsah hořčíku, patří například obiloviny a pseudoobiloviny, tofu, tučné druhy ryb a listová zelenina.

Zdravotní benefity hořčíku

Hořčík neboli magnézium je důležitým minerálem, který se nachází v každé buňce lidského těla. V organismu plní celou řadu funkcí, je proto třeba dbát na jeho dostatečný příjem.

Kromě potravy může být vstřebatelný i přes kůži. Alternativně ho lze proto doplnit například koupelí v epsomské soli.

Příjem hořčíku se doporučuje navýšit zejména během sportování, v případě fyzicky náročných činností a v období zvýšené stresové zátěže.

Zdroje: healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium, medicalnewstoday.com, healthline.com/nutrition/magnesium-benefits

Od: Jitka Kučová, 25.5.2022