Sezóna medvědího česneku klepe na dveře! Otevřete mu?

V březnu a dubnu míří do lesů mnoho lidí nejenom proto, aby se pokochali probouzející se přírodou, ale také kvůli tomu, aby si natrhali náruč čerstvých zelených listů medvědího česneku. S ním se dá totiž v kuchyni doslova kouzlit. Skvěle chutná, oživí rozličné druhy jídel, a navíc se pyšní i léčivými vlastnostmi.

Zelený koberec, který si snadno zamilujete

Medvědí česnek si libuje především v lužních a listnatých porostech, a to na částečně zastíněných lokalitách, kde je dostatek vláhy. V takovém případě se rád rozrůstá a vytváří nádherný sytě zelený koberec, který je pastvou pro lidské oko.

Nejdříve na svět vykouknou lesklé listy, které mají protáhlý kopinatý tvar. O něco později rostlina vykvétá drobnými bílými květy, které jsou uspořádány do řídkého lichookolíku. Plodem je tobolka.

Medvědí česnek je vytrvalá rostlina, to znamená, že na stejném místě si ji můžete natrhat i další rok. Ale při sběru dávejte pečlivý pozor, abyste trhali skutečně pouze listy a nepoškodili při tom kořeny. Mladé listy medvědího česneku je také možné zaměnit s jedovatou konvalinkou. Její listy ale nemají česnekové aroma.

Medvědí česnek v kuchyni

Listy medvědího česneku mají charakteristickou svěží česnekovou chuť. Na rozdíl od klasického kuchyňského česneku jsou ale jejich chuťové vlastnosti jemnější a delikátní. Jejich použití je proto takřka univerzální a hodí se prakticky do všech slaných jídel.

Listy medvědího česneku v připravovaných pokrmem vyniknou nejvíce tehdy, pokud jsou čerstvé. Ale jestliže nejsou zrovna po ruce nebo už je po sezóně, uplatní se i v nasušené podobě, kdy slouží zároveň jako chutné koření.

Na chleba

Kdo si chce chuť medvědího česneku opravdu vychutnat, měl by ho vyzkoušet v jednoduché kombinaci s chlebem. Čerstvě upečený chléb potřený máslem, jemně posypaný solí a bohatě pokladený lístky medvědího česneku uspokojí i ty nejnáročnější labužníky.

Nasekané listy medvědího česneku se výborně hodí také do rozličných pomazánek a zajímavě oživí i domácí paštiku.

Do vaječných jídel

Chuťové vlastnosti medvědího česneku se výtečně kombinují s vaječnými jídly. Ať už přidáte medvědí česnek do nádivky, pomazánky, salátu z uvařených vajec nebo třeba míchaných vajíček, výsledek vás vždy mile překvapí.

K sýrům

Podobně zaručený úspěch vznikne i spojením medvědího česneku se sýrovými pokrmy. Propůjčí totiž vytříbenou chuť domácím kravských i kozím sýrům, perfektně se hodí do sýrových pomazánek, stejně jako ke grilovaným sýrům.

Do masa

Ani milovníci masa nepřijdou zkrátka. Čerstvý i sušený medvědí česnek je vynikajícím prostředkem k dochucení prakticky jakéhokoliv druhu masa. Oživí karbanátky a masové kuličky, stejně jako pečené či grilované masové plátky. Rovněž ho lze použít k dochucení rozmanitých dipů a omáček podávaných k masu.

Medvědí česnek léčivý

Jestliže patříte k příznivcům medvědího česneku, pak vězte, že jeho konzumací děláte i něco pro své zdraví. Tato kouzelná rostlinka se totiž pyšní celým balíčkem zajímavých léčivých vlastností. Co všechno umí?

Zdroje: healthbenefitstimes.com, huffingtonpost.co.uk, horticulturist.de

Od: Jitka Kučová, 25.3.2022