Nejlepší pilulka na snížení cholesterolu? Správné jídlo

Vysoký cholesterol není jen doménou starších osob, postihuje i mladou generaci. S vysokým cholesterolem se potýkají jak lidé trpící obezitou, tak štíhlí jedinci. Vysoký cholesterol v těle nepocítíte, ale postupně ohrožuje vaše vnitřní orgány. Bojujte proti cholesterolu správnými potravinami.

Nezbytný cholesterol

Cholesterol je pro buňky organizmu nezbytný, je důležitý pro nervy i mozkové buňky. Při vyšetřeních se sledují dva údaje o cholesterolu. Hladina HDL a LDL. HDL cholesterol tělo chrání, nadbytečný cholesterol odvádí zpět do jater, kde probíhá jeho metabolická přeměna. LDL cholesterol je při vysoké hladině škodlivý, usazuje se v cévních stěnách. Cévy se ucpávají, což ohrožuje srdce a mozek.

Nebezpečný cholesterol

Zvýšená hladina LDL cholesterolu vede dlouhodobě k usazování svalových buněk na stěnách tepen, cévy ztrácejí na pružnosti a zužují se. To vede k ateroskleróze. Kvůli úzkým cévám se nedostává kyslík a živiny k důležitým vnitřním orgánům a ty se poškozují. Důsledkem je ischemická choroba dolních končetin, infarkt nebo cévní mozková příhoda.

Co zvyšuje hladinu cholesterolu

Vysokou hladinu cholesterolu podporuje genetická predispozice, nevyvážená, nepravidelná a nevhodná strava, ale i stres, nedostatek spánku, omezená fyzická aktivita a nedostatečný pitný režim.

Hubnutí a cholesterol

Jistě jste už slyšeli o tom, že pokud snížíte váhu, upraví se vám i hladina cholesterolu. Nemusí to být pravdou. Redukce hmotnosti se velmi rychle projeví na krevním tlaku a hladině cukru v krvi. Mnohem pomaleji se redukuje hladina cholesterolu. Proto nebuďte skeptičtí, změna se na vás jistě podepíše, jen s drobným časovým odstupem.

Jakými potravinami snížíme hladinu cholesterolu

Rajčata

Jsou jednou z nejvíce prospěšných potravin. Obsahují lykopen, chrání cévy před ucpáváním. Prospívají metabolismu tuků a zabraňují oxidačnímu stresu. Prospěšné látky obsahují jak čerstvá rajčata, tak rajčata spařená nebo rajčatové pyré.

Hroznové víno a šťáva z hroznů

Oxidaci škodlivého LDL cholesterolu brání hroznové víno a šťáva z hroznů. V menší míře a při velmi střídmé konzumaci pomáhá i červené víno.

Pečené brambory bez tuku

Tradiční přílohu si můžete připravit ve zdravější podobě. Pečené brambory obsahují velké množství draslíku, ten pomáhá snížit krevní tlak.

Batáty a dýně

Těstovinovou přílohu můžete nahradit batáty nebo dýní. Jednak obsahují minimum kalorií a také jsou bohaté na draslík a beta-karoten. Obojí chrání srdce a cévy.

Jablka

Jsou dostupná a jsou v každé zahradě. Škoda, že jejich benefity nedokážeme ocenit. Pektin váže žlučové kyseliny, podporuje očistu jater. Jablka jsou bohaté na vlákninu, prospívají trávícímu traktu a pomáhají metabolismu tuků.

Borůvky a maliny

Účinným antioxidantem jsou borůvky a maliny. Pravidelná konzumace rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak.

Potraviny s omega-3

Studnicí zdraví jsou potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Není překvapením, že pomohou i při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jezte vlašské ořechy, tučné ryby (losos, makrela, tuňák), do jídel přidávejte olivový olej. Příznivé účinky na snížení LDL cholesterolu má i avokádo.

Ovesné otruby

Potravinou, která přímo dokáže navázat cholesterol a vyloučit ho z organizmu, je ovesná otruba.

Potraviny s vitamínem C

S oxidací tuku pomůže vitamin C. Přidejte do jídelníčku zelí, kysané zelí, brokolici, cibuli či citrusové plody.

Česnek

Česnek je nejúčinnější v syrovém stavu. Prolisovaný česnek smíchejte s medem a lžičku užívejte každý den.

Pohybem proti cholesterolu

Pravidelně se hýbejte a hladina cholesterolu se rychle upraví. Vhodné jsou spíše dlouhodobé a vytrvalostní aktivity jako dlouhé procházky, chůze s holemi, pomalý běh na delší trať nebo plavání. Vyhýbejte se stresu nebo se učte praktiky, jak stres ovládnout.

Zdroje: MedlinePlus.gov, NHS.uk, BetterHealth.vic.gov.au, ClevelandClinic.org, HarvardHealthPublishing.edu

Od: Iva V, 27.1.2022