Myslíte na cigaretu, ale snažíte se kouření omezit? Dejte si nikotinem nabitý lilek

Nikotin je látka, která povzbudí organizmus. Její čistou formu naleznete v běžných potravinách, nejvyšší koncentraci nikotinu hledejte u lilkovité zeleniny. Je konzumace potravin s nikotinem zdraví škodlivá? Kolik byste museli sníst lilku namísto cigarety?

Poškozený organizmus vlivem kouření

Kouření vážně poškozuje plíce, snižuje množství vitamínů v těle, jelikož se vitamíny hůře vstřebávají, přispívá k rychlému stárnutí osob i ke špatnému stavu pokožky a mnoho dalšího. O škodlivosti kouření není třeba pochybovat.

Nikotin najdete v mnoha potravinách

Při kouření se nikotin do krevního oběhu vstřebává přes sliznici ústní dutiny, inhaluje se do plic. Do mozku se dostává do 20 sekund po inhalaci a biologický poločas rozpadu inhalovaného nikotinu je asi 2 hodiny.

Nikotin je alkaloid. Jedná se o bezbarvou kapalinu, která není cítit a nachází se v mnoha potravinách. Konzumace většiny z nich je navíc doporučována jako součást zdravého stravování. Největší obsah nikotinu má zelenina z čeledi lilkovitých.

Předně je třeba říci, že konzumace nikotinu ve formě ovoce a zeleniny vám nemůže uškodit, největší devastaci organizmu způsobuje inhalace kouře a usazování dehtu, což vám s čistým nikotinem v zelenině nehrozí.

Potraviny s obsahem nikotinu

Množství nikotinu v potravinách je uváděno v ng na g. Nanogram je tisícina mikrogramu (dále tisícina miligramu). V jedné cigaretě bývá mezi 8 až 10 miligramy nikotinu.

Červená rajčata

Konzumací červených rajčat přijímáte i 4,3 ng/g nikotinu. Mnohem vyšší koncentrace je v nezralých rajčatech. Kdo by dokázal pozřít zelené rajče, přijme asi 43 ng/g nikotinu. Nikotin najdete i v rajčatovém pyré, kde se nachází asi 52 ng/g nebo v kečupech.

Naklíčené brambory

Vysokou koncentraci nikotinu mají brambory. Nejvíce nikotinu mají zelené nebo naopak naklíčené brambory. Obojí není vhodné ke konzumaci. Běžné přílohové brambory obsahují asi 7,1 ng/g nikotinu. Vysoký obsah nikotinu byste konzumovali z brambor vařených ve slupce nebo z bramborové kaše.

Květák

Konzumací květáku zajistíte tělu téměř dvojnásobné množství nikotinu, než je v bramborách. V květáku se nachází asi 17 ng/g nikotinu.

Paprika

Rovněž papriky obsahují nikotin. Dokonce jsou předmětem zkoumání, nikotin obsažený v zelených paprikách by mohl snižovat riziko vzniku Parkinsonovy choroby. I zde platí, že by papriky musely být konzumovány v enormním množství.

Instantní čajové směsi

Povzbuzující účinky čaje jsou dány obsahem teinu, ale i obsahem nikotinu. Vysokou koncentraci mají zelené a černé čaje. Nejvyšší koncentraci (z čajů) obsahují instantní čajové směsi.

Nikotinový lilek

Jednu z nejvyšších koncentrací nikotinu má lilek. V jednom gramu lilku se nachází 100 ng nikotinu.

Zelenina namísto cigarety

Z uvedeného vyplývá, že byste museli zkonzumovat obrovské množství dané zeleniny, abyste nahradili obsah nikotinu z jedné cigarety. Konkrétně by se jednalo o 10 kilogramů lilku, téměř 20 kilogramů rajčatového pyré nebo 60 kg květáku.

Nikotinové chutě zmírní zázvor

Pokud se snažíte přestat kouřit, vsaďte na zázvor. Největší účinky má žvýkání čerstvého zázvoru namísto cigarety. Žvýkání zázvoru snižuje chuť na cigarety a pomáhá regulovat množství toxinů v těle, způsobené nikotinem.

Potraviny, které vyplaví nikotin

Pokud jste s kouřením skutečně přestali, jistě toužíte po tom, očistit tělo co nejdříve od škod, které nikotin napáchal.

Organizmu prospějí potraviny s vysokým obsahem vitamínu C. Zařaďte do jídelníčku pomeranče, granátová jablka, kiwi. Zvyšte příjem zeleniny. Od nikotinu pomáhá listová zelenina, brokolice, mrkev. Vylučování nikotinu z těla urychlí i bobulovité ovoce jako jsou borůvky, jahody, maliny.

Po celý den popíjejte vodu s citrónem. Dostatečný příjem tekutin je v prvních týdnech klíčový.

Zdroje: nejm.org, researchgate.net, vidarholen.net, sciencing.com, huffpost.com

Od: Iva V, 19.10.2021