Nechcete ji potkat, a přitom umí zázraky. Vezměte kopřivu na milost

Kolik přípravků byste si museli vzít, abyste podpořili metabolizmus, pročistili krev, zvítězili nad infekcí, snížili tlak i hladinu cukru v krvi, ulevili alergiím, zlepšili astma či zmírnili onemocnění jater a žlučníku? Jen jeden přípravek. Kopřivový čaj.

Kopřiva, pálivá a všudypřítomná

Kopřiva se objevuje podél lesních cest, na loukách, mokřinách a často i v neudržované zahradě. Je jí všude dost a považujeme ji za něco, co nás trápí nebo dokonce ohrožuje, když si vezmeme krátký oděv. Možná vás ani nenapadne, kolik benefitů vám tato pálivá rostlinka může přinést. Kopřiva detoxikuje organizmus, čistí krev, posiluje kardiovaskulární systém. Vyplavuje ledvinový písek a je močopudná. Pomáhá proti anémii, dně i při kožních potížích. Často ji najdete jako součást přírodní kosmetiky.

Nasaďte rukavice a vydejte se na sběr mladých kopřiv.

Kdy sbírat kopřivy

Kopřivy můžete sbírat několik měsíců, ale nejlépe je vypravit se na sběr začátkem dubna. Kvete od května do září. Mladé rostlinky je vhodné zabalit do papíru a sušit na suchém a stinném místě. Při skladování musí být listy kopřivy tmavě zelené. Zčernalé listy signalizují zapařenou rostlinu.

Jak využít kopřivu

Největší účinek mají rostlinky mladé kopřivy, můžete ji sbírat celou. Nejlepší je si ji v jarních měsících nasušit a vytvořit zásobu účinné medicíny na celý rok. Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B6, B2, C, A a K. Obsahují i hodně minerálů.

100 g
B2 (Riboflavin)12.31% *
B6 (Pyridoxin)7.92% *
Vitamín C157.78% *
Vitamín A67.03% *
Vitamín K415.5% *
Vápník48.1% *
Železo20.5% *
Hořčík13.57% *

Z kopřivy můžete připravit čaj, zábal, mast nebo koupel.

Kopřivou proti alergiím

Pokud trpíte alergií na prach nebo pyl, vyzkoušejte kopřivu. Kopřiva působí protizánětlivě, zmírňuje i příznaky senné rýmy.

Kopřiva na ekzémy

Masti z kopřivy nebo popíjení kopřivového čaje pomáhá mírnit projevy ekzému. Suché a svědivé skvrny na kůži se díky antihistaminikům a protizánětlivým účinkům kopřivy rychleji hojí.

Bojuje proti stárnutí

Kopřiva je silným antioxidantem. Odvádí z těla škodlivé toxiny a zpomaluje stárnutí buněk. Jako antioxidant se využívají listy kopřivy i její kořen.

Nižší krevní tlak s kopřivou

Vysoký krevní tlak nebolí, a proto je často obtíž bagatelizována. Přitom je to právě vysoký krevní tlak, který vede k infarktu a mrtvici. Odpradávna se na léčbu vysokého tlaku používá právě kopřiva.

Snižuje hladinu cukru

Kopřiva obsahuje sloučeniny, které jsou podobné účinkům inzulínu (pozor, není jeho náhradou). Dokáže snížit hladinu cukru v krvi.

Pro zdraví krve

Kopřiva pomáhá s anémií (chudokrevností) a zároveň krev pročišťuje.

Další léčebné využití kopřivy:

Jak připravit kopřivový čaj

Na kopřivový čaj budete potřebovat 2 lžičky listů z kopřiv. Ty se zalijí hrnkem vroucí vody a nechají 10 minut louhovat. Pak se čaj ocedí a popíjí.

Kopřivové smoothie

Lístky kopřivy můžete posekat ve smoothie mixéru a smíchat s vodou. Můžete dochutit medem, citrónem nebo sirupem. Kopřivové smoothie můžete smíchat i s kousky ovoce.

Nálev pro lepší kvalitu vlasů

Větší množství rostlin nechejte projít varem a vychladnout. Následně odvar slijte a používejte na oplachování po umytí vlasů. Odvar můžete použít i jako obklad pro regeneraci pokožky.

Kopřiva při vaření

Z kopřiv se dá připravit špenát nebo polévka. Využívá se i jako nádivka do nejrůznějšího typu masa. Lístky kopřivy můžete přidat do bramborové kaše nebo do kroket.

Účinný lék můžete mít u sebe po celý rok. Sběr kopřiv vám zabere jen chvíli a sušená rostlina má mnohá využití.

Od: Iva V, 13.4.2021