Vyhazujete zbytky? Chyba! Proměňte je na hnojivo

Sáčky z čase, bramborové slupky, slupky z banánů nebo kávový lógr. Co mají společného? Jsou výborným hnojivem pro vaši zahrádku nebo pro pokojové rostliny. Zjistěte, jak vyrobit přírodní hnojivo šetrné k životnímu prostředí i k peněžence.

Přivítejte jaro na zahrádce

Psychologové doporučují, abyste se do 1 hodiny po probuzení podívali do bujné vegetace. Pohled na zelenou barvu uklidňuje a když si nemůžete vychutnat snídani na zahrádce, postačí dobře se starat o pokojové rostliny. Ty se vám za péči odvděčí rychlým růstem a často i krásnými květy.

V jarním období je vhodné přistoupit k přihnojení. Tentokrát nemusíte utrácet za hnojiva z hobby marketů. Vyrobte si je z toho, co vám zbývá v kuchyni při vaření, po svačině nebo večeři.

Hnojivo šetrné k přírodě i k peněžence

Výroba hnojiva z vlastních zdrojů je levná, a navíc šetrná k životnímu prostředí. Zbytky nebudete vyhazovat, ale proměníte je v něco užitečného a rychle vrátíte do přírody. Tím odlehčíte skládkám, popelářských vozů může jezdit méně a zároveň přistupujete úsporně k využití zdrojů, protože chemických hnojiv nebude tolik potřeba.

Hnojivo z banánových slupek

Kdo by neměl rád slaďounké banány? Jsou vyhledávané pro chuť i množství draslíku a oblíbené u dětí i dospělých. Hnojivo z banánových slupek vyrobíte tak jednoduše, jak jen to je možné. Zkrátka banánovou slupku položíte k rostlině. Nejlépe využijí velké množství draslíku růže. Pro větší účinek je vhodné banánovou slupku mírně zakopat. Růže budou rychleji růst a budou mít bohatší květ. Půda obohacená o draslík zároveň chrání rostliny proti promrznutí.

Lógr z turka

Tureckou kávu pomalu nahrazují nejrůznější espressovače a překapávače. Lógru ubývá, a to je škoda pro všechny pokojové rostliny. Účinné hnojivo můžete vyrobit za pár dní. Stačí když půl hrnku lógru (množství z asi 6 káv) zalijete 5 litry vody. Kyblík odstavte do chladna na 3 dny a hnojivem polévejte jak zahrádku, tak pokojové květiny.

Drcené vaječné skořápky

Na vesnici mají vaječné skořápky opětovné využití a podávají se slepicím do krmení. Ani když slepice nemáte, nemusíte je vyhazovat. Stačí omyté skořápky rozmačkat a přidat do půdy k rajčatům, paprikám nebo salátům. Právě tyto rostliny ocení vysoký přísun vápníku.

Jako hnojivo se dá použít dokonce i voda z vařených vajec. Je škoda ji vylévat. Nechejte ji vychládnout a použijte při zalévání pokojových květin.

Ranní šálek čaje

Kolik vyhodíte za den, nebo týden, čajových sáčků? Je to jistě úctyhodné množství. Proto si na použité čajové sáčky pořiďte krabičku a poté je můžete přidávat k rostlinám na zahrádce pod tenkou vrstvu zeminy. Čajové sáčky vám poslouží hned dvakrát. Budou hnojivem a zároveň budou odpuzovat hmyz i některé škůdce.

Šťáva z masa

Kupujete maso ve vakuově zabalených sáčcích? Pak vám jistě po rozbalení vyteče ze sáčku větší množství šťávy (krve). Tuto šťávu nemusíte vylévat do dřezu. Přidejte k ní vodu a zalejte jí pokojové rostliny. Květinám se brzy zvýrazní barva listů a listy budou silnější. Přerodu v masožravou Adélu se bát nemusíte.

Bramborové slupky

Škrábání brambor nepatří mezi vyhledávané činnosti. Pokud však víte, že oškrábané slupky budou mít další využití, přistoupíte ke škrábání s menším odporem. Jakmile brambory oškrábete, uchovejte slupky. Pro výrobu hnojiva vám budou stačit slupky z 10 brambor a 2 litry vody. Slupky pokrájejte na menší kousky a přiveďte k varu. Povařte asi 10 minut a nechejte vychladnout. Slijte přes cedník a používejte jako hnojivo. Nejlépe se po tomto hnojivu daří orchidejím.

Chcete jít ve výrobě domácích hnojiv a šetrného zpracování odpadu ještě dál? Pak propadnete současnému trendu, domácímu kompostování.

Od: Iva V, 13.3.2021