Hroznový olej: Elixír zdraví a krásy

Hroznový olej je doslova naplněný všemi možnými zdraví prospěšnými látkami. Obsahuje antioxidanty, kyselinu linolovou a vysokou koncentraci vitamínu E. Hodí se jak k ošetření pleti, tak do kuchyně. Jeho pravidelným užíváním významně posílíte odolnost svého organismu vůči stárnutí i vůči mnoha nepříjemným nemocem. Vždy ale dbejte na to, abyste koupili olej kvalitní, za studena lisovaný, nejlépe v bio kvalitě.

Hroznový olej k ošetření pleti

Hroznový olej se doporučuje užívat především lidem s mastnou pletí. O tu je péče mnohem komplikovanější než o pokožku normální či citlivou. Mastnou pleť byste měli ošetřovat speciálními přípravky, jedním z nich může být právě hroznový olej. Tento přírodní zázrak za studena vylisovaný z hroznových jadérek dokáže s vaší pletí udělat zázraky. Velmi účinně snižuje mastnotu v pokožce, tudíž výsledky na své pokožce uvidíte brzy. Díky svým antioxidačním vlastnostem navíc pleť chrání a omlazuje. Je to jeden z mála olejů, které se doporučují k užívání osobám s mastnou pletí. Hroznový olej z jadérek ale ocení všichni, bez ohledu na typ pleti. Jeho dalšími vlastnostmi jsou přirozená hydratace pleti a dlouhodobá ochrana proti vráskám.

Zdravotní benefity hroznového oleje

Pomáhá při spáleninách

Kromě toho, že hroznový olej zpomaluje stárnutí kůže, má tento zelený zázrak ještě spoustu dalších zdraví prospěšných účinků. Například nás chrání před negativními vlivy slunečního záření. Jak? Hroznový olej poskytuje úlevu spálené pokožce, kterou regeneruje. Díky vysokému obsahu vitamínu E navíc pomáhá snižovat riziko zánětu. Pro kůži, která utrpěla spálení, je proto hroznový olej skvělá volba.

Zbaví vás očních váčků

Dalším benefitem hroznového oleje je jeho schopnost bojovat s nepopulárními očními váčky. Ty často způsobuje nadměrný stres, nedostatek spánku nebo špatný životní styl. Hroznový olej efektivně snižuje jejich výskyt. Jak na to? Jednoduše si nakapejte trochu oleje na prst a tím jemně a opatrně masírujte oční okolí. Tuto masáž opakujte každé ráno a večer. Pozor: Vždy zabraňte vniknutí oleje do očí!

Podporuje růst vlasů

Kdo netouží po krásných vlasech? Bohužel většině lidí začnou vlasy vypadávat předčasně. Je to způsobeno především nezdravým životním stylem a nadmírou chemie v životním prostředí. Jak vypadávání vlasů účinně zabránit? Zde opět přichází na scénu hroznový olej. Olejíček z hroznů zvyšuje přítok krve do pokožky hlavy, a tím podporuje růst nových vlasů. Vlasy, které vám vypadaly předčasně, tak začnou znovu růst. Za tuto schopnost olej vděčí právě vysokému podílu antioxidantů, které se v něm nacházejí. Vitamín E tento účinek ještě posílí svými preventivními účinky. Takže s vypadáváním vlasů je konec.

Hroznový olej ve studené kuchyni

Hroznový olej se vyznačuje nepříliš aromatickou chutí. Jeho vůně je neutrální, tudíž se může používat k přípravě mnoha pokrmů. Znovu však připomínáme, že tyto informace se vztahují na kvalitní oleje, které musí být vždy za studena lisované. Jejich rafinací by oleje přišly o zdraví prospěšné látky. Naopak by se "obohatily" o řadů chemických sloučenin. Pokud tedy máte olej z hroznů ve vysoké kvalitě, můžete ho využít i v kuchyni.

Nejlépe se olej z hroznů hodí do studené kuchyně. Například na přípravu pest, do salátových zálivek nebo k dochucení už hotových polévek. Hroznový olej se dá využít i pro marinovaní, zejména pro marinovaní ryb. Nicméně k tepelné úpravě tento olej příliš vhodný není, protože má nízký bod zakouření a mohl by se přepalovat. Tak co, vyzkoušíte hroznový olej i vy?

Od: Barbora, 21.1.2021