Vápník je nejvýznamnější minerál v dětské stravě

Drobný vzrůst a časté zubní kazy ukazují na nedostatečný příjem vápníku v dětské stravě. V dospělosti jsou takové děti ohroženy osteoporózou ale i paradentózou a poruchami srdečního rytmu. Které potraviny zařadit do dětského jídelníčku, abychom dětem zajistili dostatek vápníku?

Význam vápníku v dětské stravě

Růst dětí, vývoj jejich tělesných a kognitivních funkcí úzce souvisí se správnou výživou. Dětem je třeba dopřát dostatek pestré stravy, kde vápník nesmí chybět.

Vápník je důležitým minerálem, děti jej potřebují pro správný vývoj kostí a zubů. Je nezbytný pro správnou činnost srdce, fungování nervového systému i svalstva.

Pokud bychom hledali vápník v těle, najdeme převážnou část v kostech a zubech. Jen malá část se nachází v ostatních tkáních.

Proč děti potřebují vápník

V dětském věku začíná tělo s ukládáním vápníku a pokračuje i v době dospělosti. Největší zásobu vápníku si však tvoří právě v dětství a v dospělosti je téměř nemožné chybějící zdroje vápníku tělu doplnit v takové míře. Po 30 roce se už vápník z těla postupně odbourává.

Denní potřeba vápníku u dětí

Děti mladší 6 let by měly mít alespoň 700 mg vápníku denně. Během školní docházky se denní potřeba vápníku zvyšuje na 900 mg a v období dospívání je vůbec nejvyšší. Představuje 1 200 mg denně. Důležitý je nejen příjem vápníku v dostatečném množství, ale i jeho správné vstřebávání. K tomu přispívá zejména fyzická aktivita dětí. Pro vstřebání vápníku je důležitý vitamín D a nízký příjem fosforu (ten se vyskytuje například v kolových nápojích nebo tavených sýrech).

K lepšímu vstřebávání vápníku přispívá strava bohatá na vlákninu. Ta se nachází v ovoci a zelenině nebo v celozrnném pečivu. Pokud budete dítěti dávat jogurt či tvaroh, vždy by mělo přikusovat kousek celozrnného pečiva.

Dětský organizmus je schopný přijímat (zpracovávat) vápník z živočišných zdrojů mnohem efektivněji než vápník z rostlinné stravy.

Důsledky vápníkového deficitu

Děti, které mají nedostatečný příjem vápníku, jsou drobnější než vrstevníci, trpí zubními kazy a jsou náchylnější ke zlomeninám. Dospělí, nesoucí si vápníkový deficit z dětství, jsou ohroženi osteoporózou, paradontózou, poruchami srdečního rytmu, vysokým krevním tlakem, ale i úzkostnými stavy a depresemi.

Jak přidat vápník do dětské stravy

Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je sušené mléko nebo mák. Ty jdou však do každodenního jídelníčku zařadit jen obtížně. Na vápník je bohatý sýr eidam nebo sardinky i s kostmi, připravujte častěji tvarohové pomazánky s rybičkami. Vysoký obsah vápníku mají mandle, sója, lískové ořechy nebo fazole. Oproti tomu mléko má téměř 8krát menší obsah vápníku než sýr eidam. (Hodnota je však na 100 g a mléka dítě pojme více než kolik je schopné zkonzumovat sýru).

Dalšími bohatými zdroji vápníku je vaječný žloutek, žervé, tofu, ementál, parmezán, sušené fíky, chia semínka, mořské řasy nebo sójové boby.

Z rostlinných zdrojů tělo vápník vstřebává hůře, proto se doporučuje vyšší příjem kapusty, brokolice, pórku, špenátu, mandlí, slunečnicových semínek, luštěnin, tofu či rozinek.

Příklad denního jídelníčku s dostatkem vápníku

Dostatek vápníku začíná u každodenního pití mléka. Hrnek mléka o objemu 200 ml třikrát denně pokryje téměř dvě třetiny denní potřeby vápníku u dětí starších 6 let. Přidat můžete 100 g tvarohové pomazánky ze sardinek, 20 g strouhaného sýra eidam nebo svačinu doplnit o vejce či žervé.

Od: Iva V, 4.3.2021