Kolik znáte druhů olejů pro vaření? A víte, jak je správně používat?

Kolik máte v kuchyni olejů? Jeden? Pak se ochuzujete o řadu chuťových variací i cenné látky obsažené v různých druzích stolních olejů. Jaké druhy olejů je vhodné mít ve spíži a k čemu konkrétní druh využít? Poradíme vám.

Mýty ohledně olejů

O použití olejů v kuchyni panuje celá řada mýtů. Mezi nejznámější patří:

Jak se vyznat v nabídce olejů a po kterém sáhnout při vaření a pečení?

Tuky patří do jídelníčku

Bez dostatečného přísunu tuků by naše tělo nefungovalo, proto se rozhodně nedoporučuje zdroj tuků z jídelníčku zcela vyloučit. Určitě se ale zaměřte na to, o jaký tuk se jedná. Měli byste konzumovat 1 díl živočišného tuku a 2 díly tuku rostlinného každý den.

Tuk je nezbytný pro vstřebávání vitamínů A, D, E a K i pro správnou činnost hormonálního systému.

Řepkový olej

Řepkový olej je vhodný pro smažení a restování, protože se nepřepaluje ani za vysokých teplot. Má málo nasycených tuků a neutrální chuť. Je vhodný i k pečení. Zakoupit jej můžete jako lisovaný za studena nebo zpracovaný tepelně. Má vysoký obsah omega 6 a omega 3 mastných kyselin a jen neprávem je označován za nezdravý olej.

Slunečnicový olej

Olej z lisovaných slunečnicových semen má vysoký obsah vitamínu E. Slunečnicový olej má nízký obsah nasycených tuků a má vysoký obsah omega-6 mastných kyselin. Hodí se na pečení i vaření. Rovněž jím můžete ředit některé chuťově výrazné oleje. Zahřívat jej můžete až na 245 °C.

Sezamový olej

Sezamový olej chutná a voní po oříšcích a je velmi výrazný. Používá se při marinování masa nebo k dochucení hotových pokrmů. Oblíbený je především v japonské kuchyni.

Pure olivový olej

Olej nižší kvality, který snese teploty až 240 °C. V kuchyni je možné jej použít, ale na jeho chuť si budete muset dlouho zvykat.

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej můžete zahřát na teplotu maximálně 150 °C, proto není vhodný k pečení ani smažení. Rozhodně po něm sáhněte ve studené kuchyni při přípravě salátů a zálivek.

Kokosový olej

Kokosový olej se dá přirovnat řadou vlastností k máslu a zahřívat jej můžete na teplotu 175 °C. Získává se z dužiny kokosů. Nasládlou chutí je předurčen do pečených dezertů. Je snadno stravitelný a při hubnutí pomáhá předcházet jo-jo efektu.

Konopný olej

Lisuje se za studena ze semen konopí a má výraznou oříškovou chuť. Olej se nesmí vařit, do pokrmů se přidává až při dochucení Má vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin, vitamíny a minerály.

Avokádový olej

Má malé množství nasycených tuků a vysoký kouřový bod, snese zahřívání až na 210 °C. Zároveň má neutrální a jemnou chuť. Hodí se na smažení, pečení, běžné vaření i do studené kuchyně. Použít jej můžete i při grilování.

Arašídový olej

Arašídový olej má výraznou chuť, je vhodné použít jej při pečení. Zahřívat jej můžete až na 230 °C. Využijete jej do majonéz i salátových dresinků. Příchutí se hodí do pokrmů asijské kuchyně.

Lněný olej

Je oblíbený pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, ale rychle oxiduje. Hodí se do studené kuchyně a salátových dresinků.

Dýňový olej

Tmavozelený olej s výraznou oříškovou chutí obsahuje omega-3 mastné kyseliny i řadu dalších vitaminů a minerálů. Hodí se do studené kuchyně k přípravě studených omáček a k zakápnutí ovocných a zeleninových salátů.

Menší množství nasycených tuků

Snížením spotřeby nasycených tuků, které jsou obsaženy v živočišných tucích, jakým je sádlo, prospějete srdci. Z olejů má nízký obsah nasycených tuků kanolový (řepkový) olej, olej slunečnicový a olej avokádový. Vysoký obsah má olej kokosový a arašídový.

Od: Iva V, 26.1.2021