Pomelo, citron, pomeranč. Mocná trojice na našem talíři

Že bychom měli jíst více ovoce a zeleniny je známou skutečností a trošku otřepanou frází. Přesto se jí mnozí neřídí. Ukážeme vám, proč byste měli do jídelníčku zařadit citrusy jako jsou pomelo, citron a pomeranč. Pomáhají s hubnutím i léčbou viróz.

Chutné pomelo s minimem kalorií

Při přípravě pomela máme sice více odpadu než hotového produktu, ale chuť nám vynaloženou práci určitě vynahradí.

Pomelo pochází z Asie a význam původního označení znamená velký citrus. Pěstuje se i v USA a Indonésii.

V syrovém stavu má pomelo nízkou kalorickou hodnotu i glykemický index. Citrus je účinným antioxidantem, zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus. Pomáhá odstranit otoky a redukovat cholesterol. Sáhněte po něm při kašli a virózách nebo při redukční dietě. Má velké množství vlákniny a pomáhá detoxikovat organizmus. V pomelu jsou vitamíny C a A, draslík, mangan a železo. Energetickou hodnotou se pomelo řadí na třetí příčku nízkoenergetického ovoce, hned za grep.

Výživové hodnoty pomela (100 g)

Jak zařadit pomelo do jídelníčku

Pomelo určitě nesušte, pusťte se do jeho konzumace v syrovém stavu. Zralé pomelo poznáte podle nažloutlé barvy postupující od stopky. Pomelo by mělo být měkké. Vzhledem k době zrání se nejlepší kusy pomela dostávají na pulty obchodů na přelomu listopadu a prosince. Pomelo zařaďte na odpolední svačinu a doplňte jej semínky nebo oříšky. Pomelo můžete přidávat i do pokrmů čínské kuchyně, dobře chutná ve směsi kuřecího masa a zeleniny. A když máte za sebou divoký večírek? Sáhněte po pomelu, zabírá na kocovinu.

Pomela můžete během dne sníst i dva kusy.

Citron odplaví soli z těla

Citron vyhledáváme pro voňavou kůru nebo zdraví prospěšnou citronovou šťávu. Citron je antioxidantem, s citronovou šťávou budete stárnout pomaleji. Zároveň tělo rychle detoxikujete. Citron chrání před vysokým krevním tlakem, anémií a záněty kloubů. Má protizánětlivé a protialergické účinky.

Citron je bohatý zejména na vitamin C. Šťáva z citronu odstraní usazené soli z našeho organizmu. Citronovou šťávu s vodou užívejte při nemocech kloubů jako je například dna. Citron pomáhá i při pálení žáhy, horečkách a žlučových kamenech. Je pomocníkem při hubnutí a trávících obtížích.

Výživové hodnoty citronu (100 g)

Jak zařadit citron do jídelníčku

Citron využijete nejlépe, když si zvyknete na pravidelné pití vody s citronovou šťávou. Příprava je jednoduchá a získáte za drobný peníz hodnotný energetický nápoj. Na jeden litr vody byste měli použít šťávu ze dvou větších citronů.

Slaďounký pomeranč pomáhá v intimní oblasti

Pomeranče vyhledáváme pro jejich sladkou dužinu a šťávu. Pomeranč pochází z Číny a Vietnamu, nejvíce se pěstuje v Brazílii. Pomeranče jsou třetím nejoblíbenějším ovocem světa, porazily je banány a jablka.

Pomeranče jsou bohaté na vitamín C, brání tělo proti infekcím. Dále obsahují vitaminy B1 a B2, vápník, hořčík, draslík a železo. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu. Pomeranč podporuje paměť a soustředění, ozdravně působí na pokožku a vlasy. Látky obsažené v pomeranči podporují potenci mužů a zlepšují libido žen.

Výživové hodnoty pomeranče (100 g)

Jak zařadit pomeranč do jídelníčku

Pomeranč má všestranné využití. Můžete si jej dát jako svačinku nebo použít do nejrůznějších smoothie nápojů. Výborně chutná s mrkví a jablkem. Vyhýbat se mu nemusíte ani při vaření, je dobrý k pečenému masu nebo restované směsi masa a zeleniny. Pravou delikatesou je čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva.

Od: Iva V, 29.11.2020