Doplňujte zinek, budete méně unaveni

Zinek potřebuje každá tkáň našeho těla. Nedostatek zinku poznáte na pleti, vlasech i náladě. Jaké jsou další projevy nedostatku zinku? Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Zinek v našem organizmu

Stopový prvek zinek náš organizmus potřebuje v poměrně malém množství. Přesto je to prvek důležitý. Tělo si jej neumí vyrobit samo, je nutné přijímat dostatek zinku v potravě. Zinek se vyskytuje uvnitř každé buňky a vnitřního orgánu. Jeho úkolem je přeměna bílkovin, tuků a vitamínu A. Přispívá ke správné hormonální funkci.

Nedostatek zinku působí nejrůznější obtíže.

Jak se projevuje nedostatek zinku

Nedostatek zinku se projeví na pleti, vlasech, akné. Kůže začne být suchá, hůře se hojí běžná poranění. Objevuje se padání vlasů, nehty jsou křehké, třepí se a více se lámou. Bolavým projevem nedostatku zinku jsou popraskané koutky úst.

Dostatek zinku ovlivňuje i náladu. Bez zinku se cítíme sklíčeně a unaveně. Bez zinku více zapomínáme a máme horší schopnost učit se.

Zinek ovlivňuje i imunitní systém, zejména u dětí a seniorů.

Na pozoru by se měly mít ženy těhotné i ty, které se o potomka pokoušejí. Nedostatek zinku vede ke spontánním potratům. Výrazný deficit způsobuje pomalejší růst plodu a tím nízkou porodní váhu. Muži mohou mít problém se sterilitou a zvětšením prostaty. Než si koupíte nákladný krém na pleť zvažte, zda není lepší zařadit do jídelníčku více potravin bohatých na zinek.

Příznaky nedostatku zinku:

Proč zvýšit příjem zinku

Zinek je ve velké míře zodpovědný za správné fungování imunitního systému. Zinek působí protizánětlivě a bojuje proti vzniku nejrůznějších chorob.

Kdo je ohrožený nedostatkem zinku

Mírný deficit zinku snadno doplníte vhodnými potravinami. Výrazný deficit zinku ohrožující organizmus se objevuje u osob trpících anorexií nebo alkoholiků. Potíže mají i onkologičtí pacienti či osoby s nemocnými játry a ledvinami. Nedostatek zinku se objevuje i u lidí držící extrémní diety pro redukci váhy.

Zinek chybí při dlouhodobém průjmu, střevních chorobách a umělé výživě. Ohroženi jsou i vegani.

Onemocnění způsobující nedostatek zinku:

Kdy potřebujeme zinek ve zvýšeném množství

Vyšší potřebu zinku mají těhotné a kojící ženy, dospívající děti a osoby s extrémní fyzickou zátěží. Zvýšit příjem by měli lidé v dlouhodobé rekonvalescenci po operacích nebo popáleninách.

Které potraviny obsahují zinek

Není vhodné spoléhat se na doplňky stravy. Tělo nejlépe zpracuje živiny, vitamíny a minerály ze stravy. Minimum zinku poskytují potraviny bohaté na tuky a cukry. Málo se ho nachází i v ovoci a zelenině.

Co zařadit do jídelníčku, pokud chcete organizmu dopřát dostatek zinku?

Jezte maso, vejce a mléčné výrobky. Na zinek jsou bohatá i játra nebo kvasnice. Zinek najdete v celozrnných obilovinách a luštěninách. Je však nutné zmínit, že metabolizmus umí lépe zpracovávat zinek z živočišných produktů. Potravinami bohatými na zinek jsou mořské ryby, například losos, ústřice, garnáti a krabi. Z masa vyberte hovězí, telecí a vnitřnosti. Vhodné jsou i sýry, sušené mléko a slepičí vejce.

Denní dávka zinku

Abychom splnili denní dávku zinku, kterou náš organizmus potřebuje, měli bychom přijmout mezi 15 až 20 mg denně. Ženy se mohou držet spodní hranice.

Od: Iva V, 11.9.2020