O zdraví kloubů je třeba začít se starat už v mladším věku. Vitální pohybový aparát určuje kvalitu života. Klíčem je správně sestavený jídelníček, který klouby dostatečně vyživí, ale také hydratace a pravidelný pohyb. Podpořte vitalitu kloubů a zbavte se nepříjemné bolesti.
Problémy s klouby máme obvykle spojené s obdobím zralého věku, ale mohou se týkat i mladších osob. Například revmatoidní artritida propuká už po třicátém roce života. Proto je důležité věnovat pohybovému aparátu dostatečnou pozornost a péči. Dobrá kondice kloubů ovlivňuje celkovou kvalitu života, protože určuje, do jaké míry budeme pohybliví a kdy a s jakou intenzitou ucítíme bolest už při běžných denních činnostech. Správná výživa udržuje klouby zdravé a je prevencí při vzniku kloubních onemocnění. Kromě výživy myslete na správnou hydrataci a aktivní životní styl.
Udržet klouby zdravé vyžaduje dostatek kolagenu, právě ten podporuje regeneraci chrupavek. Při tvorbě kolagenu hraje roli dostatečný přísun vitaminu C. Je to jeden ze základních stavebních kamenů zdravých kloubních tkání. S klouby pomohou citrusové plody. Jsou bohaté na vitamin C, který je pro tvorbu kolagenu nezbytný.
Tvorbu kolagenu podpoříte konzumací zeleninových šťáv, připravujete si šťávy z celeru nebo šťávy z okurek. Velké množství vitaminu C najdete i v brokolici nebo paprikách.
Pomáhají domácí masové nebo kostní vývary, vsaďte na přípravu dlouhým vařením, například až 24 hodin. Silný masový vývar obsahuje řadu látek, které prospívají kondici kolagenových tkání. Dobře připravený vývar doplní tělu kolagen, glukosamin, chondroitin, ale také vápník a hořčík. Glukosamin pomáhá s tvorbou a udržením kolagenu v pojivových tkáních, chondroitin je důležitý pro strukturu chrupavky. Dodává jí pružnost a odolnost.
V jídelníčku nesmí chybět listová zelenina. Zdraví podporují antioxidanty, jako lutein a beta-karoten. Antioxidanty ochrání klouby před volnými radikály a snižují riziko vzniku kloubních onemocnění. Na antioxidanty je bohatá brokolice, špenát, červená paprika nebo bobulovité ovoce. Tmavá čokoláda s vysokým množstvím kakaa rovněž prospívá kloubům.
Vitamin D společně s vápníkem udrží klouby zdravé po dlouhou dobu. Snažte se do jídelníčku přidat co nejvíce mléčných výrobků a ryb, zejména lososa a tuňáka. Vybírejte potraviny obohacené vápníkem.
Každý den byste si na svačinu měli dopřát hrst semínek a ořechů. Mandle, vlašské ořechy a lněná semena obsahují omega-3 mastné kyseliny.
Zdravé tuky doplňte avokádem. K ochraně kloubních membrán potřebujete vitaminy E a K.
Zdraví chrupavek podpoří také měď, hořčík a zinek. Na zinek jsou bohaté sezamová nebo dýňová semínka, také zvěřina, hovězí maso, ústřice. Měď je v avokádu, kakau, sezamových nebo slunečnicových semínkách, ale také v oblíbených kešu oříšcích. Hořčík doplníte celozrnnými potravinami, mákem, luštěninami, sýry.
Protizánětlivé účinky mají rajčata, která jsou bohatá na lykopen. Mírně spařená rajčata mají obsah lykopenu vyšší než syrová. Protizánětlivě působí také šťáva z granátového jablka nebo ananas. V boji za zdravé klouby vám pomůže kurkumin (kurkuma) nebo gingerol, který obsahuje zázvor. Koření můžete přidávat do polévek nebo omáček, zázvor se nejlépe konzumuje jako čaj.
Nezapomínejte na dostatečnou hydrataci, voda hydratuje kloubní tekutinu, ta je zapotřebí ke snížení tření mezi kloubními plochami. Nejlepší tekutinou je čistá voda, omezte pití černé kávy nebo energetických drinků. Zařaďte pití zeleného čaje. Opatrně také s minerálkami.
Abyste udrželi klouby zdravé, musíte jim dopřát dostatek pohybu. Kloub je hladkým a pohyblivým spojením. Chrupavka nemá cévy a nedostává se k ní výživa z krve. Pravidelný pohyb udrží klouby pružné. Dochází ke stlačení a uvolnění chrupavky, tím se do chrupavky dostanou výživné látky. Mít vitální klouby, chrupavky, vazy a šlachy je důležité nejen pro pozdější věk, ale i pro sportovní aktivity a běžné činnosti bez obtěžující píchavé bolesti. A správná frekvence pohybu pro zdravé klouby? To je 5 hodin fyzické aktivity týdně ve střední zátěži.
Chůze po měkkém povrchu (lesní cesty).
Plavání a cvičení ve vodě.
Jóga a protahovací cvičení.
Cyklistika nebo rotoped.
Některé potraviny přímo způsobují záněty v kloubech. Vyřaďte rafinované cukry, nasycené tuky a průmyslově zpracované potraviny. Omezte uzeniny, paštiky, tučné pokrmy a omáčky. Minimalizujte příjem cukru. Škodí vysoké dávky kofeinu a konzumace alkoholu. Myslete na to, že kloubům nejvíce ubližuje nadváha. Dodržujte správnou životosprávu.
Zdroje: CaryOrtho.com, BrownHealth.org, Arthritis.org, VOSct.com, MedicalNewsToday.com
Od: Iva V, 30.9.2025