Tento recept vám ukáže, jak připravit autentické italské Tiramisu s bohatou a intenzivní chutí, která osloví vaše chuťové buňky a přinese vám radost z každého sousta. Buon appetito!
Tiramisu je poměrně mladý a moderní dezert. Vznikl v Itálii a rychle se rozšířil do Evropy a dál do světa. Dnes už si tiramisu dáte téměř v každé kavárně a mnozí si jej s drobnými úpravami připravují i doma. Co patří do originálního receptu a na co si dát pozor, pokud se pustíte do tiramisu? Odpovíme vám.
Základem tiramisu byla hustě našlehaná žloutková pěna s cukrem a možná jen náhodou se přidalo espreso a piškoty. Výsledek je dokonalý. Tiramisu je bezpochyby nejznámějším a nejoblíbenějším italským dezertem. Káva povzbudí, kakao a sladká chuť přinesou vlnu štěstí.
Se správnými ingrediencemi zvládne tiramisu každý, stejně jako profesionální kuchaři.
O původu tiramisu koluje několik historek, prý jej připravovaly ženy jako rozloučení pro muže, když odcházeli do války. Jiná historka přičítá původ italským nevěstincům a poměrně věrohodně se tváří zrod tiramisu v restauraci Le Beccherie, kterou vlastnil slavný kuchař Robert Liguannotti. Nicméně rodištěm je region Veneto, město Treviso, kde se vrstvený dezert z piškotů namáčených v kávě začal podávat nejdříve. Dnes si jej Italové často dopřejí jako třetí chod obědového menu.
Tiramisu má svou podobu také v mražené formě a v Čechách bychom našli několik dezertů, které z piškotů a smetanového krému vycházejí, ovšem později přidávají vlastní ingredience.
Na originální tiramisu budete potřebovat 5 žloutků, 500 g mascarpone, balíček cukrářských piškotů savoiardi, šálek silného espresa, 25 g cukru krupice a holandské kakao na posypání. Původní tiramisu nepoužívalo při namáčení alkohol, později se ale přidal k espreso kávě mandlový likér amaretto v množství 50 ml.
Nejprve připravte kávu a nechejte ji vychladnout. Dlouze šlehejte žloutky s cukrem, dokud nebudou mít téměř bílou barvu. Do našlehaných žloutků s cukrem přidejte opatrně mascarpone. Do skleněné formy vyskládejte cukrářské piškoty a důkladně potřete kávou nebo kávou s likérem. Potřete polovinou krému a opět skládejte piškoty. Poslední vrstvou je krém a dezert vložte do lednice. Před servírováním posypejte kakaem.
Tento recept vám ukáže, jak připravit autentické italské Tiramisu s bohatou a intenzivní chutí, která osloví vaše chuťové buňky a přinese vám radost z každého sousta. Buon appetito!
Treviské tiramisu má od roku 2017 ochrannou známku a patří do něj cukrářské piškoty, žloutky, cukr, káva, mascarpone a kakao. Přidává se alkohol, mandlové amaretto. Tiramisu se skládá podle piškotů do obdélníkové nebo čtvercové formy, ale objevíte i dezerty podávané v pohárech nebo skládaných do pyramidy.
U tiramisu je důležité, aby piškoty byly pokapané kávou případně kávou a alkoholem v přiměřeném množství. Musí být příjemně vláčné, ale nesmí se po nakrojení rozpadat.
Název dezertu se často překládá jako zvedni mě nebo postav mě na nohy, proto se nabízejí i lechtivé interpretace názvu.
Originální recept používá pouze žloutkovou pěnu, která se smíchá s mascarpone. Kdo má strach z použití syrových vajec, může žloutkovou pěnu šlehat nad párou. Směs se ovšem nesmí příliš zahřát, nad párou byste žloutky měli šlehat více než 10 minut, směs by měla mít teplotu okolo 73 °C. Do původního receptu se nepřidával vyšlehaný bílek.
Přidávají se mandle, šlehačka, čokoláda, nutela, citronová kůra, rum, čerstvé ovoce, kombinují se nejrůznější likéry, místo piškotů se jako základ používá piškotové těsto nebo dokonce odřezky nejrůznějších rolád a litých buchet. Krém vzniká v kombinaci tvarohu, zakysané smetany, pomazánkového másla a namísto amaretta se piškoty máčí v turkovi a rumu. Dalším stupněm je vynechání kávy a přidání různého druhu ovoce. Výsledkem je vrstvený dezert z piškotů a krému. Bude jistě výtečný a osvěžující, ale není možné jej nazvat tiramisu.
Doma se s oblibou připravuje tiramisu do širších sklenic, protože se obtížně dostává z forem v reprezentativním stavu s čistým řezem. Jednotlivé skleněné formy se dobře vychladí v lednici a vrstvený dezert krásně vynikne.
Milujete tiramisu ale rádi byste si jej dopřáli v odlehčené verzi? Žádný problémm, tady je. :-)
Tiramisu ze Salka je snadný a lahodný dezert inspirovaný tradičním italským receptem, který kombinuje jemnou sladkost Salka a bohatou chuť krémového tvarohu s pomazánkovým máslem. Piškoty nasáklé kávou a lehkým aroma rumu se skvěle doplňují s vrstvami krému, a navíc je tento dezert rychle připravený a ideální na rodinné oslavy či posezení s přáteli.
Česká verze oblíbeného italského dezertu, který milují snad všichni.
Lahodný dezert s lehounkým mascarpone si můžete připravit velmi snadno z dobře dostupných surovin. Hotové bude za pár minut.
Tiramisu připravujte ze surovin, které mají všechny stejnou teplotu. Teprve poté nechejte vychladit.
Forma by měla být 5 až 7 cm vysoká, spíše plochá a široká.
Piškoty si do formy vyskládejte a kávou, nebo kávou s likérem pokapejte, aby vám příliš nevlhnuly.
Nechejte hotový dezert v lednici minimálně 2 hodiny.
Vyberte kvalitní italské piškoty a kvalitní italské mascarpone, je to právě mascarpone, které dává tiramisu chuť a nadýchanou texturu.
Mascarpone nesnese šlehání mixérem, mohlo by se srazit.
Dezert posypejte holandským kakaem a strouhanou mléčnou čokoládou.
Posypání dezertu by se mělo dít až těsně před servírováním, aby kakao zůstalo suché.
Amaretto Italové nahrazují dezertním vínem marsala.
Pro děti dezert připravujte s meltou a bez alkoholu.
Výslednou chuť dezertu výrazně ovlivní použitý likér. I když sáhnete po kvalitním koňaku nebo třtinovém rumu, tiramisu nebude chutnat tak, jak jej znáte.
Vejce se používají syrová, vyberte kvalitní vejce, měla by být čerstvá (do 5 dní od snůšky).
Moučník vždy uchovávejte v lednici, je určený k rychlé konzumaci.
Pokud nechcete použít syrová vejce, dá se krém připravit z našlehaného pudinku.
Namísto bílkového sněhu s cukrem lze použít klasickou šlehačku, krém bude nadýchaný.
Zdroje: BBCgoodFood.com, NatashasKitchen.com, theKitchn.com, SimplyRecipes.com
Od: Iva V, 22.5.2025