Bez pomazánkového másla a rumu. Vyzkoušejte originální tiramisu

Tiramisu je poměrně mladý a moderní dezert. Vznikl v Itálii a rychle se rozšířil do Evropy a dál do světa. Dnes už si tiramisu dáte téměř v každé kavárně a mnozí si jej s drobnými úpravami připravují i doma. Co patří do originálního receptu a na co si dát pozor, pokud se pustíte do tiramisu? Odpovíme vám.

Oblíbený dezert tiramisu

Základem tiramisu byla hustě našlehaná žloutková pěna s cukrem a možná jen náhodou se přidalo espreso a piškoty. Výsledek je dokonalý. Tiramisu je bezpochyby nejznámějším a nejoblíbenějším italským dezertem. Káva povzbudí, kakao a sladká chuť přinesou vlnu štěstí.

Se správnými ingrediencemi zvládne tiramisu každý, stejně jako profesionální kuchaři.

O původu tiramisu koluje několik historek, prý jej připravovaly ženy jako rozloučení pro muže, když odcházeli do války. Jiná historka přičítá původ italským nevěstincům a poměrně věrohodně se tváří zrod tiramisu v restauraci Le Beccherie, kterou vlastnil slavný kuchař Robert Liguannotti. Nicméně rodištěm je region Veneto, město Treviso, kde se vrstvený dezert z piškotů namáčených v kávě začal podávat nejdříve. Dnes si jej Italové často dopřejí jako třetí chod obědového menu.

Tiramisu má svou podobu také v mražené formě a v Čechách bychom našli několik dezertů, které z piškotů a smetanového krému vycházejí, ovšem později přidávají vlastní ingredience.

Jak připravit tiramisu

Na originální tiramisu budete potřebovat 5 žloutků, 500 g mascarpone, balíček cukrářských piškotů savoiardi, šálek silného espresa, 25 g cukru krupice a holandské kakao na posypání. Původní tiramisu nepoužívalo při namáčení alkohol, později se ale přidal k espreso kávě mandlový likér amaretto v množství 50 ml.

Nejprve připravte kávu a nechejte ji vychladnout. Dlouze šlehejte žloutky s cukrem, dokud nebudou mít téměř bílou barvu. Do našlehaných žloutků s cukrem přidejte opatrně mascarpone. Do skleněné formy vyskládejte cukrářské piškoty a důkladně potřete kávou nebo kávou s likérem. Potřete polovinou krému a opět skládejte piškoty. Poslední vrstvou je krém a dezert vložte do lednice. Před servírováním posypejte kakaem.

Originální receptura na tiramisu

Treviské tiramisu má od roku 2017 ochrannou známku a patří do něj cukrářské piškoty, žloutky, cukr, káva, mascarpone a kakao. Přidává se alkohol, mandlové amaretto. Tiramisu se skládá podle piškotů do obdélníkové nebo čtvercové formy, ale objevíte i dezerty podávané v pohárech nebo skládaných do pyramidy.

U tiramisu je důležité, aby piškoty byly pokapané kávou případně kávou a alkoholem v přiměřeném množství. Musí být příjemně vláčné, ale nesmí se po nakrojení rozpadat.

Název dezertu se často překládá jako zvedni mě nebo postav mě na nohy, proto se nabízejí i lechtivé interpretace názvu.

Vejce syrová, ano nebo ne?

Originální recept používá pouze žloutkovou pěnu, která se smíchá s mascarpone. Kdo má strach z použití syrových vajec, může žloutkovou pěnu šlehat nad párou. Směs se ovšem nesmí příliš zahřát, nad párou byste žloutky měli šlehat více než 10 minut, směs by měla mít teplotu okolo 73 °C. Do původního receptu se nepřidával vyšlehaný bílek.

Domácí úpravy tiramisu

Přidávají se mandle, šlehačka, čokoláda, nutela, citronová kůra, rum, čerstvé ovoce, kombinují se nejrůznější likéry, místo piškotů se jako základ používá piškotové těsto nebo dokonce odřezky nejrůznějších rolád a litých buchet. Krém vzniká v kombinaci tvarohu, zakysané smetany, pomazánkového másla a namísto amaretta se piškoty máčí v turkovi a rumu. Dalším stupněm je vynechání kávy a přidání různého druhu ovoce. Výsledkem je vrstvený dezert z piškotů a krému. Bude jistě výtečný a osvěžující, ale není možné jej nazvat tiramisu.

Doma se s oblibou připravuje tiramisu do širších sklenic, protože se obtížně dostává z forem v reprezentativním stavu s čistým řezem. Jednotlivé skleněné formy se dobře vychladí v lednici a vrstvený dezert krásně vynikne.

Tipy pro přípravu tiramisu:

Zdroje: BBCgoodFood.com, NatashasKitchen.com, theKitchn.com, SimplyRecipes.com

Od: Iva V, 22.5.2025