Jarní, podzimní, celoroční. Únavu vyženete průzkumem lednice

Ráno s nadšením vyskočíte z postele plni energie. Těšíte se na nový den a broukáte si oblíbenou melodii. Celé dopoledne se usmíváte. Že to není váš případ? Pak vás možná trápí dlouhodobá únava. Představíme vám potraviny, které bojují proti únavě a dodají vám dostatek energie. Některé z nich umí probudit hormony štěstí.

Únava jako dlouhodobý problém

Na únavu si stěžuje řada lidí a mnozí ji přičítají hektickému stylu života i vzrůstající nejistotě. Skoro ji přijímají jako nedílnou součást každého dne a jen malá část z nich se pokusí únavě vzdorovat. Nepříjemný a dlouhodobý problém jakým je únava, můžete překonat vhodným jídlem.

Určitě vás potěší, že proti únavě se dá poměrně snadno bojovat, protože existují potraviny, které únavu způsobují a zároveň existují potraviny, které umí s únavou zatočit.

Základním pravidlem je vyměnit jednoduché cukry za komplexní sacharidy. Z nich se energie uvolňuje postupně. Druhým pravidlem je konzumace dostatečného množství bílkovin.

Ovesné vločky zařaďte hned po ránu

Ranní porce ovesných vloček nabíjí energií a zasytí na dlouhý čas. V krvi nekolísá hladina cukru a člověk se cítí spokojenější. Ovesné vločky si připravujte jako mysli nebo jako studenou či teplou kaši. Vločky jsou dobrým zdrojem minerálů a bojují proti okamžité i chronické únavě. Během dopoledne pomáhají vločky se soustředěním, působí jako mírné antidepresivum a příznivě ovlivňují zažívání.

Mandle proti únavě i proti úzkosti

Únava může během dne přerůst až v letargii, pomáhá hrst mandlí. Jsou bohatým zdrojem živin, povzbuzují metabolismus a posilují imunitní systém. Pomáhají v boji proti úzkosti, stresu a únavě. V delším časovém horizontu snižují hladinu cholesterolu.

K mandlím můžete přidat další semínka. Výborná jsou sezamová semínka, vlašské ořechy a semínka slunečnice. Mandle a semínka jsou lékem i na deprese a nervozitu.

Tučné ryby jako zdroj bílkovin a omega-3

Příčinou únavy bývá často drobný zánětlivý proces v těle. Proti němu můžete bojovat přísunem omega-3 mastných kyselin. Ryby zároveň dodají vitamín D. Dvě porce ryby týdně by měly být v jídelníčku každého z nás. Dejte si lososa, tuňáka, pstruha, makrelu nebo sardinky.

Brokolice jako silný antioxidant

Brokolice je bohatá na vitamín C, vlákninu, živiny a minerály. Bohužel se na ní v našem jídelníčku často zapomíná. Odstraňuje pocit únavy a zlepšuje činnost imunitního systému. Doporučuje se na duševní bdělost, podporu imunitního systému a jako zdroj koenzymu Q 10. Jeho nedostatek se v organismu projevuje zvýšenou únavou. Nejlepším zdrojem je syrová brokolice, ale lepší chuť má brokolice krátce připravená v páře.

Čočka nejrůznějších barev

Únava je spojená s nedostatkem železa. Železo výborně doplníte čočkou či jinou luštěninou. Potěší vás, že čočka dodá tělu potřebné minerály, je nízkokalorická a má minimum tuku. Luštěniny můžete konzumovat i ve formě naklíčených semínek. Pro klíčení jsou nejlepší cizrna, mungo, hrách a samozřejmě čočka.

Jogurt s banánem

Probiotika v jogurtu podporují správnou činnost nejen zažívání ale i mozku. Jogurt můžete doplnit vhodným ovocem. Banán má velké množství přírodního cukru, hořčíku, železa a draslíku. Odstraňuje únavu a podporuje soustředění.

Na přírodní cukry je bohaté bobulovité ovoce. Zařazujte ke svačinkám borůvky, maliny, jahody či brusinky.

Hormon štěstí (serotonin) podpoří:

Když budete chtít mlsat, sáhněte po kvalitní čokoládě. Dodává energii a má povzbudivé účinky. Nezapomeňte na to, že zdravý jídelníček sám o sobě s únavou nezatočí. Zaměřte se na to, zda odpočíváte dostatečně, vybudujte si spánkové rituály a hlídejte dobu spánku.

Zdroje: PharmEasy.in, HealthLine.com, MedicalNewsToday.com, HealthifyMe.com, VeryWellFit.com

Od: Iva V, 20.6.2023