10 užitečných bylinek, které vás zachrání, když potřebujete dochutit jídlo

Na první pohled podceňovaní pomocníci. Přesto můžete s bylinkami v kuchyni doslova zazářit. Jídlu propůjčí nový rozměr a vyladí ho k dokonalosti. Seznamte se se základními bylinkami, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Všechny mají příjemnou chuť i aroma, přesto je každá z nich jedinečná.

1. Bazalka

Patří k nejslavnějším bylinkám současnosti, hojně se používá například v italské gastronomii. Tato jednoletka je neročná na pěstování v květináči i na zahrádce. Čerstvé lístky jsou vynikající v kombinaci s rajčaty, skvěle ale dochutí také těstoviny, saláty, polévky a bylinková másla. Velice oblíbené je bazalkové pesto.

2. Majoránka

Charakteristickou vůni a lehce nahořklou chuť majoránky nic nenahradí. Výtečně se snoubí s bramborovými a luštěninovými jídly, chybět nesmí ani v zabíjačkových dobrotách a rajčatových omáčkách. Své vlastnosti si uchovává v čerstvé i sušené podobě. Přidává se až v samotném závěru vaření, aby příliš nezhořkla.

3. Tymián

Tymián je neuvěřitelně všestranná bylinka. Bez obav ji lze použít při přípravě masa, zeleniny, těstovin, bramborových jídel i marinád. Dlouhou tradici má hlavně ve Středomoří a je nedílnou součástí provensálského koření. Pro nejsilnější chuť se sklízí bylinka těsně před rozkvětem.

4. Pažitka

Všude tam, kde by byla chuť cibule příliš intenzivní, převezme její roli pažitka. Je jemnější, přesto pokrmu propůjčí lehce pikantní nádech. Její vlastnosti se výtečně snoubí zejména se zakysanou smetanou, vajíčky a bramborami. Hodí se přímo do jídla, stejně jako jeho posypka. Nejchutnější je čerstvá.

5. Rozmarýn

Nesmí chybět ve slavném provensálském koření, které oživí výraznou dřevitou chutí a intenzivní vůní. Rozmarýn se uplatňuje hlavně na pečené a grilované maso. Celý stonek bylinky může nahradit špejli při přípravě masových špízů, které příjemně dochutí a provoní. Často se používá dokonce i pro oživení sladkých dezertů a ovocných nápojů, výborný je například v citronádě.

6. Oregano

Proslulá „pizzová bylinka“ je výborná čerstvá i sušená. Běžná je zejména v italské a řecké kuchyni, lahodnou chuť dodá rajčatovým omáčkám, masovým a těstovinovým jídlům, stejně jako zeleninovým a bramborovým salátům. Z rostliny se sklízí vrcholné části lodyh, mladé listy mají nejintenzivnější aroma.

7. Kopr

Bylinka je neodmyslitelnou součástí tradiční koprové omáčky. Ale příjemně dochutí i polévky, bylinková másla, zeleninové saláty a ryby. Pokud si kopr sami pěstujete, pamatujte, že sklizeň je nejlepší provést ještě před rozkvětem, tehdy má totiž vůbec nejsilnější chuť.

8. Petržel

Petrželová nať patří mezi tradiční a v české kuchyni velice oblíbené zelené koření. Čerstvá či sušená se používá hlavně do vývarů a polévek, k dochucení některých druhů omáček, pomazánek a zeleninových salátů. Kromě plocholisté odrůdy existuje také dekorativní kadeřavá petrželka, která je efektní ozdobnou posypkou.

9. Libeček

Pro svou chuť a vůni si vysloužil přezdívku přírodní maggi koření. Listy slouží k dochucení různých druhů polévek a omáček, dokáže vylepšit rovněž zeleninové saláty, dušené maso a luštěninová jídla. Při pěstování se doporučuje odstranit květenství ještě před rozkvětem, což zajistí bohatší úrodu voňavých listů.

10. Šalvěj

I když nepatří k nejběžnějším kuchyňským bylinkám, také šalvěj si pozornost zaslouží. Jeho stříbřitě šedozelené plstnaté listy mají příjemnou nahořklou až pryskyřičnou chuť, která pozvedne na vyšší úroveň rozličné nádivky, vepřové, kachní a husí maso. Delikátní vlastnosti mají především nejmladší čerstvé listy.

Zdroje: homefortheharvest.com, thegardeningcook.com, theherbexchange.com, englishgardens.com, thespruce.com

Od: Jitka Kučová, 5.6.2023