Některá cibule je česnekem, česnek je vlastně pórkem. Vyznáte se v druzích cibule a česneku?

Na otázku, jaké znáte druhy cibule, by většina odpověděla: žlutá, červená a lahůdková. Ještě horší je obecné povědomí o druzích česneku. Ten mnozí dokáží rozlišit jen na český a čínský. Jaké jsou druhy cibule a česneku a která kuchyňská úprava je pro konkrétní druh vhodná?

Cibule pro zdraví

Cibuli vyhledáváme pro výbornou chuť, je ale i benefitem pro zdraví. Je antioxidantem, má vysoký obsah vitamínu C, je zdrojem draslíku, železa, manganu či zineku. Pro obsah alicinu je cibule vyhledávaná jako přírodní antibiotikum, cibulový sirup se doporučuje pro léčbu dýchacích obtíží.

Nejznámější je žlutá cibule

Nejvíce zastoupená je v kuchyni klasická žlutá cibule. Zakoupit můžeme střední i velké cibule, slupky jsou oranžové až hnědé. Dužina cibule je žlutobílá. Je oblíbená pro své široké využití a pokynem nakrájet cibuli na kostičky začíná nespočet receptů. Hodí se pro tepelné zpracování, jako příloha na pečivu s pomazánkou nebo do salátů je příliš ostrá. Vyrobíte z ní skvělé cibulové kroužky, nepostradatelná je také jako základ hnědých omáček a gulášů. Vhodná je i pro nakládání sýrů nebo uzenin jako součást láku. Často je nepřítelem dětských chutí, dětem ji zaměňte za jemnější druh.

Jemná a delikátní, červená cibule

Mnohem jemnější chuť má červená cibule. I ona se běžně přidává do vařených, dušených a pečených pokrmů. Oproti žluté cibuli je ale vhodná k servírování ve studené kuchyni. S oblibou se přidává do salátů. Pro svou charakteristickou barvu je zároveň ozdobou pokrmů. Pokud chcete podávat karamelizovanou cibuli, připravit čatní nebo mít cibuli v marinádě, je červená cibule jasnou volbou.

Růžová cibule jako princezna

Podobnou chuť a využití, jako červená cibule, má cibule růžová. Atraktivní je zejména ve studené kuchyni v kombinaci s červenou cibulí, právě pro souhru barev například v čerstvých salátech.

Průsvitná bílá cibule

Bílá cibule je chutí jemná, ale není vhodná pro tepelnou úpravu. Rychle ztrácí chuť. Příjemné je její krájení, které je bez slziček. Bílou cibuli využijete v pomazánkách, dipech či salátech.

Šalotka pohladí zažívání

Šalotka se pěstuje v trsech a může mít různé barvy. Jemná chuť šalotky je vhodná pro všechny, kteří po požití cibule cítí těžkost. Typická je pro pokrmy francouzské kuchyně. Je dokonalá ve studené kuchyni, nezpůsobuje žádné trávící potíže. Zajímavostí je, že botanik by šalotku označil za česnek.

Jarní či lahůdková cibulka

Jarní cibulka je nasládlá a konzumuje se společně se zelenou či bílou natí. Nejedná se však o mladou žlutou cibuli, jarní cibulka je samostatný druh. Semínka se vysévají brzy na jaře. Cibulky jsou drobné. Jarní cibulka se využívá v asijské kuchyni, v salátech či pomazánkách. Perfektní je do šťouchaných brambor. Nesnese tepelnou úpravu, ale můžete ji rychle zapéct.

Česnek je lékem

Česnek se do kuchyně dostal až později, dlouhou dobu byl využíván jako silná bylina, tedy k léčbě. Čerstvý česnek posiluje imunitní systém, pomáhá při nachlazení, snižuje vysoký krevní tlak a stabilizuje hladinu cholesterolu. Má antibakteriální účinky. Pokud chcete využít sílu česneku, musíte jej konzumovat oloupaný a rozmáčknutý kuchyňským nožem. Jakoukoliv tepelnou úpravou léčivé vlastnosti téměř ztrácí, zbývá však výtečná chuť.

Druhy česneku

Český česnek můžeme v základu rozlišit na dva druhy. Paličák a nepaličák. Ty se dále dělí podle odrůd. Mezi nimi ale nejsou příliš patrné rozdíly v chuti. Paličák má uprostřed tuhou stopku, sklízí se, jakmile se stvol napřímí. Nepaličák má mezi stroužky jen nať.

Zakoupit můžete i stolní česnek, ten je ale zahradní odrůdou póru. Velké stroužky jsou spojeny s dlouhou stopkou. Chuť stolního česneku je méně štiplavá. Zajímavým druhem je černý česnek s nafialovělou barvou. Je výrazně sladší než běžný česnek a hodí se do pomazánek.

Zdroje: BonAppetit.com, MasterClass.com, DVO.com, CookingLight.com, TasteOfHome.com

Od: Iva V, 23.5.2023