Zapomeňte na kupovanou. Těsto na tortillu zvládnete i sami doma

Z tortillových placek můžete vykouzlit oslnivý předkrm, lehkou večeři, stejně jako plnohodnotné hlavní jídlo. Nemusíte ale kupovat předražené již hotové placky. Ty vytvořené doma jsou snadné, chutné a levné. A můžete si je připravit klidně i do zásoby.

Základní těsto na pšeničnou tortillu

Budete potřebovat 3 šálky hladké pšeničné mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku prášku do pečiva, ⅓ šálku sádla nebo extra panenského olivového oleje a 1 šálek horké vody.

Ve větší míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Doprostřed směsi udělejte důlek a přidejte horkou vodu, stejně jako sádlo či olej. Důkladně promíchejte, dokud se nezačne tvořit koule těsta. Vyklopte ji na lehce pomoučněnou plochu a zhruba 2 minut hněťte, aby vzniklo hladké těsto.

Vypracované těsto rozdělte na 16 stejně velkých částí. Z každé udělte kuličku a rozplácněte ji dlaní. Vše překryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte minimálně 30 minut, ale klidně až 2 hodiny odpočinout.

Po uplynutí doby rozválejte placky a postupně opékejte na rozpálené pánvi. Otočte na druhou stranu ihned, jakmile se na povrchu vytvoří první světle hnědé skvrny. Po dokončení přendejte do nádoby a zakryjte, tortilly si tak udrží svou vláčnost.

Příprava těsta v kuchyňském robotu

Tortillové těsto můžete připravit i v kuchyňském robotu s použitím hnětacího háku. Nejdříve nasypte do mísy sypké ingredience a krátce je nechte promíchat. Nastavte střední rychlost a přidejte horkou vodu se sádlem či olejem. Vyčkejte, dokud se všechny suroviny nespojí, což bude trvat přibližně 1 až 2 minuty. Poté snižte rychlost otáček a nechte ještě další minutu promíchat, aby vzniklo hladké konzistentní těsto. Další příprava již probíhá stejně jako v přechozím popisu.

Tipy na dokonalou tortillovou placku

Jak uchovat hotové tortillové placky

Placky nechte důkladně vychladnout. Poté je můžete vložit do vzduchotěsné nádoby nebo zipového sáčku na potraviny. Při pokojové teplotě byste je měli zpracovat nejpozději druhý den. Jestliže je vložíte do lednice, vydrží bez újmy až 1 týden.

Ještě více prodloužíte trvanlivost placek zamražením. Jednotlivé tortilly od sebe oddělte například pečicím nebo pergamenovým papírem. Nakonec je dejte do zipového sáčku a uložte do mrazáku.

Jak jíst tortillové placky

Zdroje: thecafesucrefarine.com, huffpost.com, epicurious.com, tasteofhome.com

Od: Jitka Kučová, 15.3.2023