Drobné občerstvení pro hosty může být chutné i zdravé. Vyzkoušejte nové recepty

Pařížský salát, obložený talíř s uzeninou či řízečky jsou klasikou a tradiční součást studeného pohoštění pro hosty. Ukážeme vám, že pochoutky pro různé oslavy můžete připravit chutně, stylově a hlavně zdravě. Poznejte zdravé jednohubky, kanapky a dipy.

Nezdravá a těžká občerstvení

Večírky, oslavy, setkání přátel, rodinné grilování. Je spousta příležitostí, při kterých připravujete drobné občerstvení. Kdo se nespokojí s roztrhnutým pytlíkem chipsů na stole, začne připravovat nejrůznější jednohubky, pomazánky či obložené chlebíčky. Jeden či dva kousky nikomu neublíží, ale problém je ve zkonzumovaném množství. Po drobných kouscích a za delší čas toho zkonzumujeme mnohem více, navíc se nebojíme nejrůznějších chuťových kombinací. Výsledkem je pocit těžkosti a druhý den problémy se zažíváním.

Zdravě a chutně

Lehkou verzí občerstvení jsou různé proužky zeleniny a k nim jogurtové či sýrové dipy. Nemusíte se ale vzdávat ani tradičního servírování pomazánky a pečiva. Základem zdravých pomazánek je tvaroh a rozmixovaná zelenina nebo luštěniny. Výborné je také zralé avokádo. Pomazánky můžete ochutit bylinkami nebo strouhaným nízkotučným sýrem. Pikantní variantu připravíte se strouhaným křenem či prolisovaným česnekem. Výborné jsou pomazánky s dušenou cuketou, má jemnou chuť a můžete ji dobře kombinovat s ostatními ingrediencemi. Mezi zdravé pomazánky patří určitě pomazánka z pečené mrkve, pasta z pečeného lilku a uzené makrely nebo cizrnový hummus. Zdravější verzí je servírování pomazánky na celozrnném pečivu nebo na krekrech či knäckebrotech.

Místo řízků

Namísto klasických řízků můžete zkusit řepové karbanátky nebo nejrůznější druhy karbanátků z luštěnin. Základem je strouhaná vařená řepa, vařená čočka nebo vařené fazole. Pak postupujete podobně, jako při přípravě běžných karbanátků. Ochutit můžete rozmarýnem a česnekem. Do základu lze přidat i chia semínka nebo slunečnicová semínka.

Pokud se chcete vyhnout smažení, smíchejte tuňáka s lučinou a ochuťte citronovou šťávou. Tvarujte kuličky, ty obalte v jemně nasekané pažitce a přidejte párátko.

Výborné tortilly

Tortilly můžete sehnat v celozrnné verzi a naplnit je zeleninovým salátem. Jako dresink použijte bílý jogurt s česnekem a kořením. Přidat můžete kousky grilovaného kuřete nebo mozzarellu. Tortilly můžete krátce zapéct pod kontaktním grilem.

Placičky z obilí a luštěnin

Na obalení různých kousků zeleniny můžete použít hrašku s vodou. Do těstíčka namáčíme tofu nebo krájenou zeleninu a smažíme v oleji. Zeleninu můžeme různě ochutit. Necháme dlouze okapat a můžeme podávat. Z vařených luštěnin se dají připravit nejrůznější placky a krekry.

Skvělé mungo placičky upečete z jednoho hrnku mungo fazolek, rozmačkáte je a smícháte se stejným množstvím pohankové mouky. Ochutíte česnekem, sójovou omáčkou, červenou paprikou a drceným kmínem. Provoníte kurkumou či kari kořením. Placičky vytvarujte, dejte na pečící papír a pečte 20 minut na 200 °C. V polovině pečení ještě jednou potřete olejem. Kromě placiček můžete vyzkoušet i nejrůznější slané a zdravé muffiny.

Sladký tip

Nejrůznější kousky ovoce můžete napíchnout na párátka a polít kvalitní hořkou čokoládou. Z kousků ovoce lze připravit i ovocné špízy a nad vodní párou rozehřát čokoládu. Budete mít vlastní čokoládové fondue a hosté si jistě pospíší s konzumací, aby čokoláda nezatuhla. Případně můžete použít originální misku na rozehřátí čokoládového fondue.

Výborné chroupání

Tučné bramborové lupínky snadno nahradíte pečenými zeleninovými chipsy nebo praženou cizrnou. Dobře chutnají i nejrůznější zdravé varianty krekrů. Smíchejte 4 lžíce semínek chia s jedním hrnkem vody, přidejte jemně strouhanou mrkev (3 ks), 4 hrnky špaldové mouky, 1 dcl oleje a ochuťte solí a pepřem. Vypracujete těsto, které necháte odpočinout do druhého dne v sáčku v lednici. Druhý den vyválíte bochánek na placku a vykrajujete krekry. Pečou se na 180 °C asi 10 minut na pečícím papíru.

Luxusní a zdravé pohoštění

Krásně vypadá, je zdravé a mnoho lidí se jej nemůže nabažit. Vyzkoušejte přípravu sushi. Není to tak složité, jak se na první pohled zdá a vyzkoušet můžete jednoduché varianty pro začátečníky.

Zdroje: ConeHealth.com, CookingLight.com, IamHerbalifeNutrition.com, Taste.com.au, BBCgoodFood.com

Od: Iva V, 8.2.2023