Křupavá pražená cizrna je zdravější alternativa klasických chipsů, ideální k televizi nebo na party. Je lehce solená, kořeněná uzenou paprikou a sušeným česnekem, ale vyzkoušet můžete i jiné varianty.
Pařížský salát, obložený talíř s uzeninou či řízečky jsou klasikou a tradiční součást studeného pohoštění pro hosty. Ukážeme vám, že pochoutky pro různé oslavy můžete připravit chutně, stylově a hlavně zdravě. Poznejte zdravé jednohubky, kanapky a dipy.
Večírky, oslavy, setkání přátel, rodinné grilování. Je spousta příležitostí, při kterých připravujete drobné občerstvení. Kdo se nespokojí s roztrhnutým pytlíkem chipsů na stole, začne připravovat nejrůznější jednohubky, pomazánky či obložené chlebíčky. Jeden či dva kousky nikomu neublíží, ale problém je ve zkonzumovaném množství. Po drobných kouscích a za delší čas toho zkonzumujeme mnohem více, navíc se nebojíme nejrůznějších chuťových kombinací. Výsledkem je pocit těžkosti a druhý den problémy se zažíváním.
Lehkou verzí občerstvení jsou různé proužky zeleniny a k nim jogurtové či sýrové dipy. Nemusíte se ale vzdávat ani tradičního servírování pomazánky a pečiva. Základem zdravých pomazánek je tvaroh a rozmixovaná zelenina nebo luštěniny. Výborné je také zralé avokádo. Pomazánky můžete ochutit bylinkami nebo strouhaným nízkotučným sýrem. Pikantní variantu připravíte se strouhaným křenem či prolisovaným česnekem. Výborné jsou pomazánky s dušenou cuketou, má jemnou chuť a můžete ji dobře kombinovat s ostatními ingrediencemi. Mezi zdravé pomazánky patří určitě pomazánka z pečené mrkve, pasta z pečeného lilku a uzené makrely nebo cizrnový hummus. Zdravější verzí je servírování pomazánky na celozrnném pečivu nebo na krekrech či knäckebrotech.
Namísto klasických řízků můžete zkusit řepové karbanátky nebo nejrůznější druhy karbanátků z luštěnin. Základem je strouhaná vařená řepa, vařená čočka nebo vařené fazole. Pak postupujete podobně, jako při přípravě běžných karbanátků. Ochutit můžete rozmarýnem a česnekem. Do základu lze přidat i chia semínka nebo slunečnicová semínka.
Pokud se chcete vyhnout smažení, smíchejte tuňáka s lučinou a ochuťte citronovou šťávou. Tvarujte kuličky, ty obalte v jemně nasekané pažitce a přidejte párátko.
Tortilly můžete sehnat v celozrnné verzi a naplnit je zeleninovým salátem. Jako dresink použijte bílý jogurt s česnekem a kořením. Přidat můžete kousky grilovaného kuřete nebo mozzarellu. Tortilly můžete krátce zapéct pod kontaktním grilem.
Na obalení různých kousků zeleniny můžete použít hrašku s vodou. Do těstíčka namáčíme tofu nebo krájenou zeleninu a smažíme v oleji. Zeleninu můžeme různě ochutit. Necháme dlouze okapat a můžeme podávat. Z vařených luštěnin se dají připravit nejrůznější placky a krekry.
Skvělé mungo placičky upečete z jednoho hrnku mungo fazolek, rozmačkáte je a smícháte se stejným množstvím pohankové mouky. Ochutíte česnekem, sójovou omáčkou, červenou paprikou a drceným kmínem. Provoníte kurkumou či kari kořením. Placičky vytvarujte, dejte na pečící papír a pečte 20 minut na 200 °C. V polovině pečení ještě jednou potřete olejem. Kromě placiček můžete vyzkoušet i nejrůznější slané a zdravé muffiny.
Nejrůznější kousky ovoce můžete napíchnout na párátka a polít kvalitní hořkou čokoládou. Z kousků ovoce lze připravit i ovocné špízy a nad vodní párou rozehřát čokoládu. Budete mít vlastní čokoládové fondue a hosté si jistě pospíší s konzumací, aby čokoláda nezatuhla. Případně můžete použít originální misku na rozehřátí čokoládového fondue.
Křupavá pražená cizrna je zdravější alternativa klasických chipsů, ideální k televizi nebo na party. Je lehce solená, kořeněná uzenou paprikou a sušeným česnekem, ale vyzkoušet můžete i jiné varianty.
Tučné bramborové lupínky snadno nahradíte pečenými zeleninovými chipsy nebo praženou cizrnou. Dobře chutnají i nejrůznější zdravé varianty krekrů. Smíchejte 4 lžíce semínek chia s jedním hrnkem vody, přidejte jemně strouhanou mrkev (3 ks), 4 hrnky špaldové mouky, 1 dcl oleje a ochuťte solí a pepřem. Vypracujete těsto, které necháte odpočinout do druhého dne v sáčku v lednici. Druhý den vyválíte bochánek na placku a vykrajujete krekry. Pečou se na 180 °C asi 10 minut na pečícím papíru.
Krásně vypadá, je zdravé a mnoho lidí se jej nemůže nabažit. Vyzkoušejte přípravu sushi. Není to tak složité, jak se na první pohled zdá a vyzkoušet můžete jednoduché varianty pro začátečníky.
Zdroje: ConeHealth.com, CookingLight.com, IamHerbalifeNutrition.com, Taste.com.au, BBCgoodFood.com
Od: Iva V, 8.2.2023