Linecké těsto: Vánoční dárek pro vaše chuťové pohárky

Má krásnou nažloutlou barvu, chutná po másle a jemně voní vanilkou. Kolečka, hvězdičky či kytičky s charakteristickou dírou uprostřed a slepovaná rybízovou marmeládou patří k tomu nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Jak je připravit? A jaké další sladké dobroty můžeme z lineckého těsta vykouzlit?

Malé okénko do historie lineckého těsta

Linecké těsto má svůj původ v Rakousku. Neodmyslitelně je spojeno s hornorakouským městem Linec (Linz), kde má tradici trvající několik staletí. Nejstarší dochovaný recept pochází z roku 1653 a byl objeven v rukopisu hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Původně se ale jednalo o linecký koláč. A právě v Linci prý začali z lineckého těsta vykrajovat cukroví slepované marmeládou z černého nebo červeného rybízu.

Dnes existuje obrovské množství variant na linecké těsto. A ačkoliv se od sebe recepty navzájem liší, většina dodržuje základní pravidlo na výrobu lineckého těsta. Podle něj by mělo vždy obsahovat 3 díly hladké mouky, 2 díly másla (nebo jiného tuku) a 1 díl cukru.

Základní světlé na linecké těsto

Tradiční světlé linecké těsto se připravuje z bílé mouky. Často se dochucuje citronovou kůrou, případně i vanilkou.

Budete potřebovat 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky a špetku citronové kůry. Kromě toho si připravte rybízovou marmeládu.

Ze všech ingrediencí kromě marmelády vypracujte těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte zhruba na 1 hodinu odležet v chladu. Z těsta vyválejte plát silný zhruba 4 mm. Vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Polovina bude mít plný tvar, do druhé poloviny vykrojte uprostřed malým vykrajovátkem otvor. Vyrovnejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 °C po dobu 10 až 15 minut. Po zchladnutí slepujte k sobě rybízovou marmeládou.

Hnědé linecké těsto s vůní koření

Tmavý odstín propůjčují této variantě lineckého těsta oříšky. Často se do něj přidává i aromatické koření, zejména skořice či hřebíček.

Budete potřebovat 150 g hladké mouky, 100 g jemně mletých loupaných mandlí, 170 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky a ½ lžičky mleté skořice. Kromě toho si připravte libovolnou marmeládu, čokoládovou polevu a loupané půlky mandlí.

Nejdříve ze všech surovin kromě marmelády, polevy a půlek mandlí vypracujte těsto a dejte odležet alespoň na 1 hodin do lednice. Jakmile po vytažení trochu povolí, rozválejte těsto na plát silný 4 mm a vykrajujte slzičky. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte zhruba 11 až 15 minut, dokud cukroví ze spodní straně lehce nezezlátne. Po vychladnutí slepujte marmeládou dle chuti. Na závěr kápněte doprostřed každé slzičky trochu rozpuštěné čokoládové polevy a ozdobte polovinou mandle.

Co ještě vyrobit z lineckého těsta

Kromě klasický slepovaných koleček či jiných tvarů můžete z lineckého těsta vykouzlit i celou řadu dalších druhů lahodného vánočního cukroví.

Zdroje: eat2explore.com, blog.giallozafferano.com, feastinthyme.com, lordbyronskitchen.com, whatsgabycooking.com

Od: Jitka Kučová, 25.11.2022