Bazalka v kuchyni: Voňavé pohlazení ze Středomoří

Svěží zelené lístečky lákají k zakousnutí. Bazalku je navíc možné pěstovat po celý rok, stačí rostlince najít vhodné místečko třeba doma za oknem. Poté můžete využít její potenciál na maximum. Co chutného se z ní dá připravit, a jak si ji nasušit do zásoby?

Lahodné bazalkové pesto

Bazalkové pesto je vynikající k dochucení těstovin, ale hodí se i ke grilované zelenině, pečeným bramborám a skvěle chutná na opečené bagetce.

Potřebovat budete 2 šálky čerstvých listů bazalky, ½ šálku strouhaného parmazánu, ½ šálku extra panenského olivového oleje, ⅓ šálku piniových oříšků, 3 stroužky nasekaného česneku, sůl a pepř dle chuti.

Bazalkové listy rozmixujte s piniovými oříšky. Přidejte česnek a parmezán, znovu dejte mixovat. Snižte otáčky a pomalu přilévejte olivový olej. Na závěr osolte a dochuťte pepřem.

Olej z blanšírované bazalky

Pro bazalkový olej je charakteristická mechová zelená barva. Je výtečný do zeleninových salátů, na čerstvá rajčata a uplatní se při přípravě jídel italské kuchyně.

Přichystejte si 1,5 šálku čerstvých listů bazalky a ¾ šálky kvalitního olivového oleje.

Středně velký hrnec naplňte přibližně z poloviny vodou a dejte vařit. Listy bazalky vložte do cedníku a pouze na 10 až 60 sekund ponořte do vroucí vody. Ihned poté cedník s bazalkou přemístěte do nádoby s ledovou vodou, aby se prudce zchladily. Listy šetrně osušte pomocí papírových utěrek a vložte do mixéru nebo kuchyňského robota. Přilijte olej a důkladně rozmixujte. Nakonec můžete ještě přefiltrovat přes jemné sítko.

Jak na sušenou bazalku

Pokud se urodilo opravdu hodně bazalky a není čas ji zpracovat, můžete ji jednoduše nasušit. Sušená bazalka má navíc oproti té čerstvé výraznější chuť i vůni.

1. Sušení v troubě

Listy rostliny opláchněte a rozložte na čistou utěrku, aby oschly. Můžete je i nechat 1 až 2 dny zavadnout, následné sušení bude kratší. Poté listy rozložte na plech vyložený pečícím papírem a sušte alespoň 1,5 hodiny při teplotě nepřesahující 60 °C. Jakmile se bude bazalka drolit mezi prsty, je hotovo.

2. Sušení v sušičce

Omyté listy bazalky se rozloží na pláty sušičky tak, aby se navzájem nepřekrývaly. Suší se při teplotě zhruba 45 °C, případně se navolí režim „bylinky“, pokud jím spotřebič disponuje. Doba sušení se pohybuje mezi 3 až 12 hodinami, čas závisí na teplotě a výkonu sušičky.

3. Sušení volně na vzduchu

Tentokrát se netrhají listy, ale sklízí se celé natě. Stonky se ve spodní části pevně svážou provázkem a celý svazek se zavěsí na suchém a teplém místě, ve kterém dobře cirkuluje vzduch. V jednom svazku by nemělo být více než 6 natí, aby bazalka dobře uschla.

Co ještě vědět o bazalce

Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com, masterclass.com, lacademie.com, simplyrecipes.com, liveeatlearn.com

Od: Jitka Kučová, 19.12.2022