Jak zpracovat cukety, abyste si na nich pochutnali i v zimě

Cukety jsou nenáročné na pěstování a jejich úroda bývá bohatá. A kde je bohatá úroda, tam vyvstává otázka, jak úrodu efektivně zpracovat. Co se vám nepodaří rozdat rodině, přátelům, sousedům, můžete zavařit. Výborná je cuketa nakládaná v oleji nebo cuketa na sladký způsob.

Univerzální cuketa

Cuketa má neutrální chuť a vysoký obsah vody. Má minimum kalorií a dá se připravit společně se slanými i sladkými pokrmy. S nadsázkou můžeme říci, že cuketa se dá přidat téměř do každého pokrmu, nejrůznější dezerty nevyjímaje. Oblíbené jsou cuketové hranolky, cuketové chipsy, zapékané pokrmy s cuketou, cuketové placky na způsob bramboráků nebo přidávání cuket do bábovek a bublanin.

Nakládaná cuketa v olivovém oleji

Na 1 kg cukety budete potřebovat 500 ml vinného octa a stejné množství vody. Čerstvou cuketu nemusíte škrábat, stačí ji omýt a odstranit konce. Nakrájejte ji na kostičky a s trochou vody ji uvařte do změknutí. Přidejte ocet a sůl. Doba vaření je asi 7 minut. Uvařenou směs dejte na cedník a důkladně vymačkejte z vody. Vložte do zavařovacích sklenic společně s česnekem a oblíbenými bylinkami. Naplněnou sklenici zalijte olivovým olejem a zavařte. Sterilovaná cuketa je připravená k přidání do masových směsí a slaných pokrmů.

Zavařená cuketa ve sladkokyselém nálevu

Na zavaření jsou nejlepší proužky cukety, ze kterých odstraníte střed (semínka). Jakmile cuketu vydlabete a nakrájíte na kousky, můžete ji zavařit se stejným nálevem jako na sterilované okurky. K cuketám je vhodné přidat hořčičné semínko a kopr. Takto připravená cuketa je dobrým základem na cuketové placky.

Zavařovaná sladká cuketa

Do sladkých pokrmů si můžete připravit polotovar z restovaných cuket. Cuketu oškrábejte a nastrouhejte. Mladou a čerstvou cuketu nemusíte škrábat. Poduste vše na troše oleje a přidejte cukr. Směs rozvařte a dejte do horkých zavařovacích sklenic. Sterilizujte. Takto vám cukety vydrží mnoho měsíců a můžete je přidávat do bublanin, bábovek a perníků.

Mražená cuketa

Do bábovek a do polévek můžete přidat cuketu po rozmrznutí. Cuketa obsahuje velké množství vody, hmota mrazením změní konzistenci. Čerstvou cuketu je třeba nastrouhat a vymačkat z ní vodu. Následně ji vložte do sáčku se zipem vhodném do mrazničky. Důkladně odsajte vzduch a nastrouhanou cuketu zamrazte.

Mražené cuketové kostky

Nejvíce se chuti čerstvé cukety přiblížíte, když zmrazíte jednotlivé kostky. Cuketu oškrábejte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na kostičky a rozložte na plech. Celý plech dejte do mrazáku. Jakmile jednotlivé kostičky zmrznou, můžete je naskládat do sáčku nebo do krabičky a vložit do mrazáku. Tímto způsobem se budou k sobě lepit jen minimálně.

Netradiční recepty z cukety

Cuketu můžete přidat do těsta na bábovku, použít namísto brambor při přípravě placek nebo z ní vykouzlit polévku. Ukážeme vám méně známe recepty s pivem nebo parmezánem.

Na pánvi orestujete slaninu a přidáte malý kousek chilli papričky. Po orestování vmícháte nastrouhanou cuketu a plátky česneku. Prohřejte a zalijete světlým pivem. Necháte odpařit tekutinu a vše ochutíte solí a pepřem. Směs se smíchá s uvařenými těstovinami a posype parmazánem.

Z cuket, rajčat a paprik můžete připravit zeleninovou omáčku k pečenému masu. Stačí podusit zeleninu na orestované cibuli, přidat česnek a rajský protlak. Omáčku ochutíte sójovou omáčkou, cukrem, solí a pepřem. Takto připravenou omáčku můžete zavařit do sklenic. Hotovou stačí smíchat s jíškou a podávat k pečeným masům nebo použít omáčku bez zahuštění jako základ polévek.

Výborná je pomazánka z cukety. Cuketu oškrábejte, nastrouhejte a prosolte. Nechejte ji nad miskou okapat, důkladně vymačkejte vodu. Orestujte na olivovém oleji s česnekem a chilli papričkou. Vypněte a do teplé směsi vmíchejte nastrouhaný parmezán. Nakonec můžete zjemnit trochou zakysané smetany.

Cuketa rychle hořkne. Než z ní začnete vařit, vždy ji ochutnejte.

Zdroje: TasteOfHome.com, HTGetrid.com, Delish.com, DownShifTology.com, FoodOfDream.com

Od: Iva V, 30.9.2022