Nepečené dorty jsou rychlé a skvělé. Pusťte se do nich

Co by to byla za oslava bez chutného dortu? Jak si ale poradit v případě, kdy není po ruce trouba nebo když spěcháte? I tak vykouzlíte výborný dort. Možná lepší než ten z trouby. Pusťte se do dortů bez pečení.

Skvělé nepečené dorty

Oddělit žloutky a bílky, pohlídat našlehání a správné pečení. Nechat vše vychladnout a připravit pevný máslový krém. Další hodinu dort zdobit a pak jej nechat několik hodin v lednici. Že s dortem nechcete strávit dva dny? Rozhodně nemusíte. Úžasné dorty vykouzlíte i bez rozehřátí trouby. Budou se vám hodit, když nemáte času nazbyt, když chcete lehký a svěží dezert nebo když vás baví do pečení zapojit děti. Jsou perfektní na chatách a chalupách, kde vám chybí trouba a dají se krásně ozdobit čerstvým ovocem.

Základní suroviny pro nepečené dorty

Na nepečené dorty obvykle potřebujete nějaké sušenky nebo dětské piškoty, pokud nesáhnete po extra únikové variantě a nekoupíte hotový korpus na dort.

Sušenkami nebo piškoty se vykládá dortová forma, tuto suchou ingredienci můžete buď podrtit nebo nechat vcelku. Krémy můžete zvolit pudinkové, ale mnohem oblíbenější jsou sladkokyselé a lehké variace z lučiny, tvarohu, zakysané smetany nebo mascarpone. Na vychlazený dort s krémem můžete naskládat ovoce a pro lepší chuť je možné ovoce zalít želatinou, která dort zpevní.

Nepečené dorty mají spoustu obměn, můžete jinak ochutit krém nebo přidat jinou směs ovoce. Výsledek se vždy podaří.

Příprava nepečeného dortu

Sušenky či piškoty můžete nadrtit nebo nechat celé a pouze jimi vyskládat dno formy. Nadrcené sušenky se míchají s máslem a natlačí na dno. Můžete dno nechat zapéct 20 minut v troubě, korpus bude křupavější, ale není to nutné. Jednoduchá varianta je vyskládání sušenek. Ty je možné pokapat rumem nebo šťávou z ovocného kompotu. Na sušenky se dává krém a další vrstva piškotů nebo sušenek. Postupně naskládáte několik pater.

Důležité je nechat dort dobře ztuhnout. Tuhnutí vyžaduje minimálně 5 hodin času ale mnohem lepší je nechat dort ztuhnout přes noc. Teprve poté jej můžete vysvobodit z formy.

Zdobení ovocem a teplým želatinovým přelivem je možné až druhý den po ztuhnutí, následuje další tuhnutí.

Jednoduchý nepečený ovocný dort

Základem je balíček dětských piškotů, které vyskládáte na dno formy a následně na další patra. Krém se připravuje ze 4 kelímků zakysané smetany a dvou vanilkových cukrů. Přidává se podle chuti moučkový cukr. Zakysané smetany s cukry vyšleháte a vrstvy krému kladete na piškotová patra. Na každé patro můžete přidat čerstvé ovoce. Poslední vrstva je krémová. Dort necháte zatuhnout, vyndáte z formy a na okraje nalepíte cukrářské piškoty, které můžete převázat mašlí.

Cukrářské piškoty můžete rozpůlit a dát je po obvodu už při zalévání prvního piškotového patra krémem. Tímto postupem budou hezky vláčné. Pro lepší vyjmutí dortu si přivřete na dno pečící papír nebo fólii.

Hranatý dort s čokoládou

Na dno hranaté formy vyskládáme cukrářské piškoty namočené v mléce. Smícháme 600 g smetany se 100 g moučkového cukru, ale cukru může být méně. Smetanu dobře vyšleháme a poté zašleháme s mascarpone (400 g). Krém bude dostatečně tuhý a bude držet tvar na lžíci. Polovinu navrstvíme na piškoty a dáme do mrazáku asi na půl hodiny. Mezitím si připravíme rozpuštěnou čokoládu (100 až 200 g čokolády) smíchané se smetanou (vždy 1:1, stejné gramy čokolády jako smetany), podle toho, jak silnou chcete vrstvu. Nalijeme na dezert a dáme znovu tuhnout do mrazáku. Přidáme druhou polovinu krému, cukrářské piškoty namočené v mléce. Dort uložíme do lednice na 2 hodiny, a nakonec posypeme strouhanou čokoládou.

Nepečený cheesecake

Základ jsou sušenky a přidává se tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, pomazánkové máslo (neochucené, pozor ať nesáhnete po pažitkovém nebo křenovém), mascarpone či jejich kombinace. Sušenek budete potřebovat 300 g, ty se nadrtí v mixéru a smíchají se 150 g změklého másla. Hmota se natlačí na dno dortové formy vystlané pečícím papírem. Na krém je zapotřebí 250 g ricotty a 500 g tučného tvarohu. Přidává se vanilkový cukr a 75 g želatinového ztužovače za studena. Směs se promíchá a nalije na sušenkový základ. Můžete ji ochutit citrónovou šťávou. Dort se nechá zatuhnout a zdobí se. Nazdobit můžete čerstvým ovocem nebo čokoládovými hoblinami.

Zdroje: WikiHow.com, GoodTo.com, ScrumDiddlyUmptious.com, yummyTemple.com, MarthaStewart.com

Od: Iva V, 19.9.2022