Kam za netradičními kulinářskými zážitky? Stačí si natrhat černý bez

Černého bezu si velice považovaly již naše babičky. A dobře věděly proč. Nejenže je skvělým pomocníkem při různorodých zdravotních obtížích, ale v kuchyni lze doslova čarovat s jeho voňavými květy a plody. Výsledky jsou mnohdy vskutku famózní. Pokud při vaření rádi experimentujete, černý bez si snadno zamilujete.

Lék, který si můžete jednoduše nasbírat sami

Je docela dobře možné, že vám roste přímo za domem nebo okolo něho chodíte do práce. Černý bez se totiž v české krajině vyskytuje běžně a je nedílnou součástí naší přírody. Nejčastěji na něj lze natrefit podél cest, roste na stráních a mezích, stejně jako při okrajích lesních porostů a na rumištích.

Obvykle nese podobu keře, ačkoliv někdy vyrůstá i jako strom. Pozornost upoutá především na sklonku jara, kdy vykvétá záplavou květů krémové barvy, které jsou uspořádány do vrcholíků a vyznačují se velmi výraznou vůní. Později na keři dozrávají malé černé plody, kterým se říká bezinky. Mají kulatý tvar a hladký lesklý povrch.

Zdravotní benefity květů černého bezu:

Zdravotní benefity plodů černého bezu:

Černý bez v kuchyni

Černý bez je nejenom léčivý, ale skvěle se uplatní i v kuchyni. Ať už si nasbíráte košík rozkvetlých květů nebo se vypravíme o něco později pro zralé plody, v obou případech se můžete pustit do kulinářských experimentů. A výsledek prakticky vždy mile překvapí.

Voňavý čaj

Léčivé vlastnosti květů černého bezu si lze vychutnat prostřednictvím voňavého nálevu. Sušené květy lze použít samostatně, případně se přidávají do bylinkových směsí.

Sirup z bezových květů

Bezové květy se výtečně hodí pro přípravu lahodného sirupu, který krásně voní a má příjemnou chuť. Příprava je jednoduchá a při správném skladování vydrží až do další sezóny.

Variací na bezinkový sirup existuje nespočet. Stačí zalít malé množství sirupu vodou a vznikne chutný nápoj, který si oblíbí děti i dospělí. A pokud se místo klasické vody použije soda, rázem je na světě vynikající osvěžující limonáda.

Smažené kosmatice

Při výrobě sirupu si nezapomeňte ponechat pár květů stranou. Můžete z nich totiž připravit netradiční „vegetariánský řízek“. Květu bezu se obalují v klasickém trojobalu, případně se namáčí do těstíčka. Pak už se jen dozlatova osmaží na pánvi.

Zavařenina ze zralých plodů

Bezinky sice nejsou určeny ke konzumaci v syrovém stavu, ale lze z nich vytvořit například vynikající zavařeninu. Nejlépe chutná v kombinaci s jablky a voňavou skořicí.

Bezinkový likér

Je libo něco ostřejšího? Plody bezu jsou oblíbenou ingrediencí pro výrobu netradičního domácího likéru. K dochucení se používá nejčastěji káva a vanilka. Likér má nejenom lahodnou chuť, ale připisují se mu i zdraví prospěšné účinky.

Bezinkové víno

Výroba bezinkového vína již vyžaduje určité zkušenosti a nějaký čas zabere, výsledek ale rozhodně stojí za to. Víno z bezinek připomíná pravé portské, je silné a má intenzivní ovocnou chuť i aroma.

Sušené bezinky

Také bezinky je možné nasušit a přidat do bylinných čajových směsí. Připravovat se mohou rovněž samotné, stačí je zalít vroucí vodou, nechat vyluhovat a těšit se z léčivých vlastností.

Zdroje: extension.psu.edu, allaboutgardening.com, greatbritishchefs.com

Od: Jitka Kučová, 25.4.2022