Víte, jak správně uskladnit brambory?

Tedy skladovat tak, aby vám vydržely ideálně až do jara? Pokud nemáte vlastní zahradu nebo se vám zrovna nechce kopat jáma do země, do které už naši předci ukládali na zimu brambory i zeleninu, pak pro vás máme pár inspirací, jak si chuť brambor vychutnávat i v té nejkrutější zimě.

Nepřežeňte to s nízkou, ale ani vysokou teplotou

Máte pocit, že brambory musíte dát tam, kde je co nejnižší teplota? Ta by však neměla klesnout pod čtyři stupně Celsia! Pod touto hodnotou totiž začnou brambory vlivem nízkých teplot přemrzat a sládnout. Jde-li jen o krátkodobé poklesnutí teploty, brambory po přenesení do tepla ještě zachráníte. Pokud se jedná o nízkou teplotu po dlouhou dobu, brambory budete muset co nejdříve zkonzumovat. Bohužel už s jejich sladkou chutí.

Ani vysoká teplota však pro trvanlivost brambor není dobrá. Ideálně by se měla teplota pohybovat mezi čtyřmi až šesti stupni Celsia. Bramborám nevadí ani teplota do deseti stupňů, v dobré kondici vám však vydrží jen pár měsíců. Aby vám nezačaly uvadat a klíčit, vytvořte jim skladovací podmínky nepřesahující šest stupňů.

Brambory si zaslouží sucho a tmu

Zkrátka dokonalý zimní spánek se vším všudy. Brambory uskladňujte vždy suché, a také bez jakýchkoli kazů. Brambory, které jeví známky porušení, naseknutí, hniloby či plísně okamžitě spotřebujte a do sklepa ani nenoste. Snadno by totiž mohly nakazit ostatní zdravé brambory. Ze stejného důvodu brambory neuskladňujte ani v pytli, ve kterém jste je koupili. Mačkají se v něm navíc jeden na druhý a nemají dostatečné proudění vzduchu. Mnohem vhodnější je uložit brambory do dřevěných či plastových bedýnek, které však nepokládejte přímo na podlahu. Brambory k tomu, aby nezačaly předčasně klíčit, potřebují dokonalou a neustálou tmu. Proto pro jejich uložení volte skutečně temnou místnost a nebojte se překrýt je prodyšnou plachtou.

Pozor dejte také na to, abyste do stejné místnosti spolu s brambory nedali také jablka. Ty produkují ethylen, který právě posiluje klíčení brambor.

Od: PelMel, 5.11.2021