Jednoduché triky, jak udržet čerstvé ovoce a zeleninu

Jak často chodíte na nákup? Jednou týdně nebo ještě méně? Pak si jistě lámete hlavu nad tím, jak uskladnit ovoce a zeleninu, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Poradíme vám několik užitečných triků pro skladování ovoce a zeleniny.

Čerstvé ovoce a zelenina

Nejvíce zdraví prospěšných látek má čerstvé ovoce a zelenina. Proto byste měli konzumovat co nejvíce právě sklizených plodů. Kdo nemá možnost zastavit se na tržišti cestou z práce, může využít služeb nejrůznějších rozvozů potravin nebo farmářských produktů.

Nákupy ovoce a zeleniny na několik dní

Doporučená denní dávka ovoce a zeleniny pro dospělého člověka je 600 g. To znamená, že by naše lednice měla být napěchovaná těmito vitamínovými bombami. V pátek po velkém nákupu to tak opravdu může vypadat, ale už v pondělí je mnoho kousků povadlých a oschlých. Je třeba nakupovat ovoce a zeleninu stále čerstvé a chodit co druhý den do obchodu? Určitě ne. Stačí se řídit několika osvědčenými postupy.

Jak udržet lednici čistou

Čistota v lednici je důležitá a přemnožení mikrobů je jistě rizikem. Proto se doporučuje každý kus ovoce a zeleniny před uskladněním omývat. Tím bohužel zkrátíte jejich životnost. Bláto odstraňte suchým hadříkem a ovoce uskladněte. Raději si pořiďte více dodatečných zásuvek na ovoce a zeleninu. Ty pravidelně vymývejte. Zásuvky v lednici vyložte papírovými utěrkami. Papírové utěrky absorbují přebytečnou vlhkost a ovoce a zelenina zůstávají déle v suchém prostředí.

Jak se starat o konkrétní druhy ovoce a zeleniny

Avokádo

Nezralé avokádo zabalte do novin a nechte v potravinové skříni uzrát. Zralé avokádo uchovávejte v lednici v plastovém sáčku.

Rajčata

Rajčata obvykle putují hned do lednice, a to je chyba. Měla by být v chladném a dobře větraném místě. Skladujte je stopkou nahoru.

Ledový salát

S uskladněním ledového salátu si dejte více práce, vyplatí se to. Salát vybalte, omyjte a nechte oschnout. Pak jej celý dejte do velkého uzavíratelného sáčku s papírovými utěrkami. Takto jej skladujte v lednici.

Banán

Banán do lednice nepatří ani v případě, že je zralý. Životnost banánu prodloužíte, když stopku omotáte potravinovou fólií.

Česnek

Česnek neskladujte v lednici. Měl by být na tmavém a chladném místě. Vhodný je sklep nebo komora. Česnek se nejlépe skladuje v děravé papírové tašce.

Cibule

Cibuli skladujte v tmavém a chladném místě, aby nezačala rychle klíčit. Uložte ji do komory či sklepa. Pamatujete na svazky cibule a cibulové věnce našich babiček? Mělo to smysl. Cibule vydrží nejdéle, když jsou jednotlivé kusy odděleny. Dobrým trikem jsou staré silonky a uzlíky mezi jednotlivými kusy cibulí.

Brambory

I brambory patří do sklípku. Potřebují hlavně tmu a suché prostředí. Nesvědčí jim sluneční paprsky.

Brokolice a květák

Prodloužení životnosti brokolice a květáku znamená mít v lednici netradiční květinovou dekoraci. Namočte stonek do misky s vodou a hlavičku překryjte navlhčenou utěrkou. Takto uskladněné vydrží květák a brokolice v lednici mnohem déle. Vodu i utěrku je třeba pravidelně měnit.

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je vhodné zabalit do alobalu a uložit do lednice. Zabalením do alobalu prodloužíte životnost i rozkrojené cibuli.

Hroznové víno

Hroznové víno zůstane šťavnaté déle, pokud bude uložené v lednici v uzavíratelném plastovém sáčku.

Bylinky

Řezané bylinky dejte do sklenice s 1 cm vody a shora překryjte sáčkem. Zajistěte gumičkou a uložte do lednice.

Jahody a maliny

Jahody a maliny jsou určeny k rychlé konzumaci a zpravidla ani nestojíte o to, abyste je dlouze skladovali. Životnost prodloužíte, když je omyjete ve slabém roztoku jablečného octa (1:10). Nechte je v misce s vodou a octem chvíli namočené, poté je nechejte oschnout a vložte do lednice.

Houby

Ať už se jedná o kupované nebo sbírané houby, doporučení pro skladování je stejné. Houby vydrží déle v papírovém sáčku v lednici. Ačkoliv popsané postupy vyžadují trošku času navíc, určitě se vyplatí postup dodržovat. Zamezíte tím nechtěnému plýtvání s potravinami.

Zdroje: bonappetit.com, goodhousekeeping.com, nytimes.com, eatingwell.com

Od: Iva V, 23.7.2021