Proti alergiím bojujte jídlem

Alergici s obavami vyhlížejí začátek pylové sezóny a pak se nemohou dočkat prvního sněhu. Projevy alergie ale lze zmírnit kromě tablet i správnou stravou. Které potraviny byste měli zařadit do jídelníčku a čemu se naopak vyhnout?

Co je alergie

Alergická reakce znamená, že se organizmus nedokáže vyrovnat s některou látkou, která je v běžném prostředí nebo potravinách. Imunitní systém reaguje nepřiměřeně, látku vyhodnotí jako nepřátelskou a snaží se o její vypuzení z těla. Běžným alergenem jsou pyly, z různých rostlin a stromů, prach, roztoči, zvířecí srst nebo hmyzí bodnutí. Alergenem mohou být i některé potraviny.

Alergie nezlehčujte

Počty lidí, kteří trpí nějakým typem alergie, se evidují jen v České republice v milionech. Uslzené oči a kýchání má mnoho lidí tendenci zlehčovat, přesto se jedná o závažný problém. Alergiky dokáže stav nejen trápit ale až paralyzovat, dokonce jim v některých obdobích roku přímo znemožní pobyt venku, odjezd na výlet nebo na dovolenou.

Jak se alergie projevuje

Projevy alergie jsou různé, podle druhu alergenu. Nejčastěji se jedná o rýmu, kýchání, dušný kašel, zarudnutí očí a slzení. Na kůži se může objevit vyrážka, kůže svědí nebo otéká. Někdy jsou příznaky mírné a jindy vedou dokonce k vyhledání rychlé lékařské pomoci.

Jak bojovat s alergiemi

Kromě klasické léčby, která mírní příznaky nemoci, jsou tu alternativní způsoby. Někdy pomáhá akupunktura, čínská medicína, homeopatická léčba nebo jen úprava stravy. Často je třeba kombinovat několik způsobů boje proti alergiím. Jak upravit jídelníček, abyste alergiemi prošli co nejsnáze?

Jablko jako superpotravina

Jablko je snadno dostupné, chutné a ze zahrádky si jej dopřejete v bio kvalitě. Proto není důvod, proč se jablkům vyhýbat. Stačí jedno jablko denně a podpoříte imunitní systém flavonoidem quercetin. Ten stabilizuje buněčnou membránu a brání uvolňování přebytečného histaminu. Jablko si můžete přidat do salátu, do jogurtu nebo zeleninového smoothie.

Posilující česnek

Česnek je známý jako silné přírodní antibiotikum. Méně známý je pro své antialergické účinky. Pravidelná konzumace brání projevům alergických reakcí. Česnek je třeba konzumovat v syrové a prolisované podobě. Můžete jej smíchat s medem, přidávat do dipů, dresinků nebo pomazánek.

Citrón do čaje, vody i dresinku

Citrónová šťáva posiluje organizmus a prospívá imunitnímu systému. Denní dávka je šťáva ze dvou středně velkých citrónů. Citrón je silným antioxidantem, pití vody (nebo čaje) s citronem pomáhá detoxikovat tělo. Citrón můžete používat k dochucení různých pomazánek nebo salátových dresinků.

Zelený čaj jako prevence

Kvalitní zelený čaj podporuje imunitní systém, je antihistaminikem a antioxidantem. Jeden šálek o nedělním odpoledni příliš účinků nemá. Zelený čaj byste měli pít dvakrát denně, abyste využili všech jeho benefitů. Účinek zvýšíte přidáním zmíněné citrónové šťávy.

Lososem proti alergii i zánětu

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin dělá z lososa výborného partnera v boji proti nejrůznějším alergiím a zánětlivým procesům v těle. Pravidelná konzumace lososa mírní kromě alergií i projevy astmatu nebo dušnost. Losos by se měl v jídelníčku objevit dvakrát týdně.

Zázvor a kurkuma

Exotická chuť zázvoru a kurkumy se nehodí do každého pokrmu, ale jistě najdete pokrmy, se kterými si rozumí dokonale. Pravidelná konzumace zmírňuje alergické reakce, pomáhá i při astmatu. Z plátků zázvoru můžete připravit i limonádu nebo čaj.

Kefír a kefírová mléka

Zakysané výrobky pomáhají imunitnímu systému u dospělých i u dětí. Sáhněte po kefíru každý den, zmírníte alergie a podpoříte trávení. Kefír můžete smíchat s čerstvým ovocem nebo ovocnou přesnídávkou.

Neléčené příznaky alergie mohou znamenat nástup astmatických záchvatů a závažných dýchacích potíží. Kromě tradiční léčby je třeba z jídelníčku vynechat dráždivé potraviny jakými jsou uzeniny, čokoláda, červené víno nebo rajčata. Zařaďte antialergické potraviny a pokuste se snížit hladinu stresu.

Zdroje: aafa.org, nysinuscenter.com, swedishcovenant.org, healthline.com, entinstitute.com

Od: Iva V, 5.7.2021