Nejen koření, ale i lék. Vyzkoušejte muškátový oříšek netradičním způsobem

Muškátový oříšek má výraznou chuť i vůni. Možná ale nevíte, že je účinným lékem na nespavost, deprese, revma i akné. Pozor na jeho halucinogenní účinky. Jedná se o jednu z nejstarších drog.

Muškátovník vonný

Muškátovník vonný je stálozelený a tropický strom. Strom může být až 15 metrů vysoký. Plodí bobule, jádro jeho pecky je muškátovým oříškem. Při dozrání plodu jeho bobule pukají a odhalují semena. Ta se později suší. Tedy se nejedná o oříšek v pravém slova smyslu. Omylu byste se mohli dopustit i u muškátového květu. Pecka muškátového plodu je chráněna kožovitou vrstvou, a právě tato vrstva se po vysušení prodává jako muškátový květ.

Omamná vůně i chuť

Muškátového oříšku nebo květu je třeba při vaření používat jen malou špetku. Má velmi výraznou chuť i vůni. Pokud jej použijete mnoho, pokrm získá až nahořklou a palčivou chuť. Špetka koření provoní masové pokrmy (pečené maso, sekanou), ale i polévky nebo omáčky. Perfektně se hodí do zapékaných pokrmů jako například do typicky českých francouzských brambor. Pokud používáte muškátový oříšek při vaření, použijte jej až na konec, dlouhým vařením ztrácí chuť.

Muškátový oříšek jako lék

Muškátový oříšek je používaný jako lék už od starověku. Ulevuje od bolesti, pomáhá při nespavosti a mírní astma.

Klidný spánek s muškátovým oříškem

Muškátový oříšek navozuje rychlejší spánek a zároveň jej prohlubuje. Budete se budit více odpočatí. Pro klidný spánek si přidejte malou špetku muškátového oříšku do čaje s medem před spaním.

Ulevuje od bolesti

Muškátový oříšek tiší bolesti a uvolňuje svalové napětí. Tlumí křeče a působí protizánětlivě. Doporučuje se při menstruačních bolestech nebo bolestech svalů po námaze. Zabírá i na bolest zubů nebo na revma. Můžete jej popíjet jako odvar nebo používat éterický olej z muškátovníku.

Voňavě proti depresi

Koření uklidňuje a mírní stres. Je možné jej použít jako lék na deprese a úzkosti. Koření je silným přírodním sedativem.

Pohlazení pro trávení

Při jakýchkoliv trávících potížích je lékem muškátový oříšek. Používá se jako léčba akutních obtíží například zácpa, průjem nebo plynatost. Při pravidelném užívání trávení ulevuje, jelikož podporuje vylučování trávících enzymů.

Konec zapomínání

Nezapomeňte si do čaje přimíchat špetku muškátového oříšku a budete zapomínat méně. Muškátový oříšek stimuluje činnost mozku, zlepšuje paměť a podporuje koncentraci.

Nahradí žvýkačku

Pokud máte delší čas potíže s nelibým dechem, je na vině přemíra bakterií v ústech. Muškátový oříšek působí antibakteriálně a nahradí ústní vodu.

Krásnější pleť

Směs muškátového oříšku a medu naneste na pleť a nechejte působit 20 minut. Po důkladném omytí budou ucpané póry a černé tečky minulostí. Při pravidelném používání mírní tato pleťová maska projevy akné, to díky antibakteriálním vlastnostem jak medu, tak muškátovému oříšku.

Další využití muškátového oříšku:

Muškátový oříšek jako droga

Pozor na vysoké dávky muškátového oříšku. Muškátový oříšek obsahuje silice, které v těle metabolizují. Účinky jsou podobné jako při požití drog. Pokud byste si dali více než 3 g denně, mohl by u vás vyvolat silné zažívací křeče, halucinace, a dokonce i ztrátu vědomí. V krajním případě a u extrémně citlivých jedinců, může muškátový oříšek poškodit játra či hůře, způsobit smrt.

Muškátový oříšek je výborným pomocníkem při správném dávkování. Je také silnou drogou a může vést až k otravě. Nikdy jej neužívejte v těhotenství a nepodávejte dětem, ačkoliv rychlé navození spánku zní lákavě.

Od: Iva V, 18.3.2021