Trpíte na křečové žíly? Úleva přijde se správným jídlem

Křečovými žilami trpí velká část populace. Ne vždy je správným řešením operace varixů. Než k ní přistoupíte zkuste změnit stravu a přidat třikrát týdně půlhodinovou procházku.

Co jsou to křečové žíly

Křečové žíly (varixy) vznikají na dolních končetinách. Jedná se o rozšířený průměr žíly s nedoléhající chlopní, která nemůže bránit zpětnému toku krve. Krev zůstává v místech mimo krevní oběh a její nahromadění vede k zánětům a dalším komplikacím.

Proč trpíme na křečové žíly

Ke vzniku křečových žil má osoba dědičné predispozice, to ale neznamená, že změnou ve stravě a správným životním stylem nemůže situaci změnit. Pravidlo platí i naopak. Ačkoliv nemáte ke křečovým žilám dědičné predispozice, nezdravý životní styl, nadváha a sedavé zaměstnání vás k nim mohou snadno přivézt. Křečové žíly zhoršuje dlouhé sezení, dlouhé stání bez pohybu, špatná obuv a samozřejmě složení jídelníčku.

Věděli jste, že?

Jak jíst, abyste ulevili křečovým žilám

Zařazujte potraviny, které jsou lehce stravitelné a obsahují velké množství vlákniny.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a jsou jednou z nejzdravějších potravin vůbec. Měly by se objevit v jídelníčku každý den. Vysoký obsah rutinu a vitamínu E je prevencí proti vzniku křečových žil. Další prospěšnou obilovinou je ječmen a žito.

Rajčata

Rajčata prospívají zevnitř, ale pomáhají i v případě, že položíte plátky nedozrálých rajčat na postižená místa. U rajčat platí zajímavá výjimka. Více účinných látek dokáže tělo přijmout z tepelně upravených rajčat. Tím není myšlena plastová láhev kečupu, ale rajčata spařená.

Šípky

Šípkový čaj byl všelékem našich babiček. Je škoda, že se na něj trochu pozapomnělo. Šípkový čaj je prevencí i lékem, když už křečovými žilami trpíte.

Luštěniny

Luštěniny nesmí ve zdravém jídelníčku chybět. Dostatek luštěnin (třikrát týdně) vás ochrání před vznikem křečových žil. Luštěniny můžete zařadit ve formě polévek, přidávat do salátů nebo pomazánek.

Pohanka

Pohanka je bohatým zdrojem rutinu. Chrání před vznikem křečových žil a zmírňuje i projevy celulitidy. Při křečových žilách si můžete připravovat čaj z pohanky. Pohanku (nasekanou) přelijte vroucí vodou a nechejte 20 minut louhovat. Pohanky stačí jedna polévková lžíce. Pijte výluh každý den, a to po dobu 3 až 6 měsíců.

Bobuloviny

Drobné ovoce jako například borůvky, brusinky, černý rybíz či maliny jsou silným antioxidantem a obsahují vysoké množství vitamínu C. Bioflavonoidy snižují lámavost kapilár a zlepšují průtok krve.

Červená řepa

Červená řepa ochrání cévní stěny proti praskání. Zvyšuje jejich elasticitu a zpevňuje žilní stěnu. Zároveň je bohatá na vitamin C.

Cibule

Cibule má vysoký obsah vitamínu C. Syrová cibule podporuje správnou činnost srdce a pomáhá s čištěním cévního a žilního systému. Největší účinky má čerstvá cibule. Přidávejte si ji na pečivo, do salátů nebo do dipů.

Přiostřete

Chilli nebo kajenský pepř rozproudí krevní oběh a působí preventivně. Pokud už na křečové žíly trpíte, můžete si připravit odvar ze lžičky kajenského pepře a horké vody. Pijte tři takové šálky denně.

Vitamínový pitný režim

Nedostatečný pitný režim je častou příčinou vzniku křečových žil. Připravte si zeleninové nebo ovocné smoothie a řeďte je čistou vodou. Na křečové žíly je vhodné přidat do smoothie papriku, brokolici, kapustu a z ovoce kiwi nebo banán.

Mírné cvičení při dlouhodobém sezení

Od: Iva V, 15.6.2022