Instantní jídla. Rychlá a levná cesta k vážnému onemocnění

Jak často sáhnete po polévce z pytlíku? Kolikrát jste hlad vyřešili instantními nudlemi? Možná nevíte, jak moc poškozujete organizmus. Instantní pokrmy jsou nebezpečnější, než myslíte.

Instantní jídla šetří čas při přípravě

Vhodit do kastrolku nebo misky, zalít vroucí vodou, promíchat a pár minut počkat. Oběd nebo večeře je na světě. Instantními pokrmy v podobě nejrůznějších polévek, nudlí, omáček či kaší se regály supermarketů jen hemží. Proč se jim vyhnout?

Potíže s trávením

Instantní pokrmy zatěžují trávící systém. Z důvodu vysokého množství aditiv a chemických přísad je naše tělo nedokáže odbourat a rozštěpit na energii tak rychle, jako běžné potraviny. Vysoká dávka tuku a látek zvýrazňujících chuť si zároveň pohraje s hladinou cukru v krvi. Okamžitý nárůst cukru v krvi po snězení pokrmu způsobí to, že vás potravina zasytí na kratší čas a následně přijde ještě větší hlad a chuť na něco tučného a sladkého.

Plný pytlík konzervantů, aromat a barviv

V instantních pokrmech je zvýšené množství konzervačních látek, látek zvýrazňujících chuť, barviv a stabilizátorů. Instantní polévky dokonce obsahují látku propylenglykol. Ten najdete například v kondicionéru. V těle látka oslabuje imunitní systém, poškozuje játra a zatěžuje ledviny.

Éčky se to na obalech jen hemží. Směs chemických látek může být karcinogenní. Jednotlivá éčka nejsou škodlivá, ale nikdo zatím nezkoumal vliv na zdraví v jejich vzájemné interakci. To ani není možné, z důvodu nepřeberného množství možných kombinací. Éčka jsou spojována s úzkostmi, astmatem, ale i průjmovým onemocněním.

Glutaman sodný

Glutaman sodný způsobuje, že nám pokrm zachutná mnohem více a sníme jej daleko větší množství než pokrmu bez glutamanu. Je mu připisována vina za obezitu a s ní spojené, nebo obezitou způsobené, další potíže.

Nakupujete obarvenou sůl

V instantních pokrmech je obvykle mnohem více soli než v pokrmech, které byste si připravili z čerstvých potravin. Vysoký obsah soli bývá spojován s hypertenzí (vysokým krevním tlakem), který je hlavní příčinou onemocnění srdce. Vysoký krevní tlak stojí za infarktem i mozkovou mrtvicí.

Minimum výživných látek

V instantních pokrmech najdete jen minimum bílkovin či zdravých tuků. Chybí vitamíny a minerály. Pravidelnou konzumací začne tělo strádat, jako první se deficit výživy objeví na zhoršené kvalitě pleti, vlasů a nehtů.

S instantními pokrmy se tloustne

Instantní pokrmy jsou plné sacharidů a zároveň látek podporujících chuť k jídlu. Pocit zasycení je vykoupen příliš vysokou cenou. Pravidelná konzumace sacharidových pokrmů vede k obezitě.

Metabolický syndrom

Metabolický syndrom není přímo onemocnění. Je to souhrnné označení rizikových faktorů, které způsobují infarkt, mrtvici nebo cukrovku. Počítá se mezi ně vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, zvýšené množství viscerálního (útrobního) tuku, vysoký obsah cukru v krvi aj. Lidé, kteří konzumují pravidelně instantní pokrmy, trpí metabolickým syndromem mnohem častěji. Za pravidelnou konzumaci se považuje snězení instantního pokrmu dvakrát týdně.

Vysoké stravovací nároky

O stravovacích zvycích vysokoškoláků by se toho dala napsat celá kniha. Pravdou je, že na vysoké jsou stravovací nároky nízké. Proto vznikají párky připravené v rychlovarné konvici nebo oblíbená delikatesa, konzerva Chappi s rýží. Mladí lidé si zakládají nejen na trávící obtíže, ale učí se stravovat tím nejméně zdravým způsobem. Prioritou je zahnat pocit hladu za co nejkratší čas, a ne dopřát si chutné a výživné jídlo. Tento zvyk si s sebou pak nesou do dalších let.

Horší než fast food

Sníst jídlo z fast foodu je jasným prohřeškem proti zásadám zdravého stravování. Málokdo si však uvědomuje, že jsou v našich jídelníčcích mnohem horší nástrahy. Bylo odhaleno, že instantní nudle, oblíbený vlnitý koberec, je dokonce škodlivější než jídlo z fast foodu. Zmíněné Chappi je v tomto kontextu mnohem menším zlem.

Mýty ohledně instantních pokrmů

Častým mýtem je, že když použijete instantní pokrm jako základ a jen jej dotvoříte, zvýšíte jeho výživnou hodnotu a odstraníte jeho škodlivé účinky. Omyl. Chemický koktejl se z pokrmu nikam nevytratí. Proto doporučení přidat do instantní polévky zeleninu, hrst luštěnin a vejce, z ní zdravý pokrm neudělá. Když už takto polévku připravujete, o kolik minut déle by vám trvalo, připravit ji celou? O dvě nebo dokonce o tři minuty déle?

Od: Iva V, 16.3.2021